3p
Válságellenes intézkedési csomagtervet hagyott jóvá az orosz vezetés - jelentette be kedden Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

A miniszter elmondta, hogy "az egyenletes gazdasági fejlődést és társadalmi stabilitás biztosítását szolgáló" csomagterv a költségvetés optimalizálását és strukturális reformokat célzó intézkedéseket tartalmazza. 

Egy évre szól

Az orosz államfő vezette tanácskozáson részt vett Dmitrij Medvegyev kormányfő és kabinetjének több tagja, közöttük Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési és Anton Sziluanov pénzügyminiszter. Jelen volt Elvira Naibullina a jegybank elnöke, Tatjana Golikova a Számvevőszék elnöke is.Vlagyimir Putyin egy hetet adott a kormánynak, hogy egyeztesse a válságellenes csomagtervet a parlamenttel.

A terv körülbelül egy évre szól, és az a célja hogy "új minőségű államirányítást, új minőségű költségvetést" hozzanak létre, valamint megőrizzék tartalékaikat. Megjegyezte, hogy a kormánynak nem áll szándékában "ész nélkül" elkölteni szuverén tartalékait. 

70 dolláros olajárral számolnak 

Anton Sziluanov azt is közölte, hogy az intézkedések fedezetére úgynevezett válságellenes tartalékot hoztak létre az állami költségvetésen belül. Ebbe az év elején 193 milliárd rubelt (mintegy 788 milliárd forint) különítettek el, jelenleg pedig egy sor döntés meghozatalát követően jelenleg 170 milliárd rubel (mintegy 692 milliárd forint) áll az orosz kormány rendelkezésére. A tárcavezető nem részletezte, milyen intézkedésre költötték a 23 milliárd rubelt. 

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a válságellenes tervben lefektetett költségvetési politikával, és hordónként 70 dolláros kőolajárral számolva 2017-re hiánymentes költségvetés elérésére törekszenek. 

Ha minden így marad, nem lesz jó világ

Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes a múlt szerdán jelentette be, hogy az orosz kormány 18 milliárd euró (mintegy 5,6 ezer milliárd forint) értékű tervet dolgozott ki a gazdaság megtámogatására, hogy segítsen átvészelni a visszaesést a vállalkozásoknak és a lakosság legelesettebb rétegeinek. A politikus azt mondta, hogy az agrárszektort 50 milliárd rubellel, az ipart 20 milliárd rubellel, az egészségügyet pedig 16 milliárd rubellel támogatják meg. (1 rubel jelenleg 4,087 forint.)

Suvalov közölte, hogy a programot részben közvetlenül a költségvetésből, részben a nemzeti jóléti alapból finanszírozzák, másrészt állami hitelgaranciákat nyújtanak.

Az Oroszország ellen, annak Ukrajna-politikája miatt hatályba lépetett nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának erős csökkenése miatt visszaesés várható az orosz gazdaságban. Ha az olajárak a jelenlegi alacsony szinten maradnak, a GDP 5 százalékkal csökkenhet, és az infláció 17 százalékra nőhet tavasszal Oroszországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG