3p
Egy kaliforniai cég, melynek nagy tapasztalata van a szélturbinák formájának tökéletesítésében, most az óceánok mély vizébe lógatja a lapátokat, és ahol megfelelő vízáramlás van, az ugyanúgy meghajtja azokat, mint a szél. A tervek ambiciózusak, a szélenergiához hasonló jövőt vizionál a cég. Van azonban egy hátulütője is a dolognak.
Fotó: EPA / Nic Bothma

Az új erő

Az elképzelés egyszerű: ahogy a szél meghajtja a nagy lapátokat, úgy a tengerben meglévő erősebb vízáramlat is képes erre. A Bloomberg szerint az Aquantis, egy kaliforniai cég 2018-ban Wales közelében, valamint az angliai Isle of Wight mellett telepítene turbinákat. Másik terve egy 200 megawattos turbinatelep Florida partjainál, de ez már problémákat is felvethet. Itt ugyanis az induló, nagy erejű Golf-áramlatot csapolnák meg, és persze néhány nagy kerék nem sokat számít, de ha nagyon rákapnának a területre, az már lelassíthatja az áramlatot, ami Európára nézve tragikus hatással járna.

Van viszont olyan óceáni mozgás, amit nyugodtabban ki lehetne aknázni. Ez az árapály jelenség, melynek során naponta kétszer váltanak irányt az erős óceáni áramlatok, amit a kerekek megfordításával remekül ki lehet aknázni. Persze ez nem olyan ideális, mint a folyamatos tengeri áramlat, de legalább nem okozna környezeti károkat.

Kísérletek

A cég vezetője, Jim Dehlsen azt mondja, hogy a 70-es években senki nem vette komolyan a szélenergiát, mint lehetőséget, aztán a 3 lapátos turbinákkal sikerült megtalálni a megfelelő megoldást, és 15 év alatt kifejlődtek az optimális és olcsó szélerőművek. Szerinte ugyanez a jövő vár a tengeri turbinákra, és 2030-ra Amerika áramtermelésének már 8-9 százalékát is adhatná az új forrás. Persze tegyük hozzá, ez csak akkor jó ötlet, ha nem a Golf-áramlatot csapolják meg vele.

Más cégek is próbálkoztak már az iparágban, de az ő módszerük még költséges: a szerkezet alját beássák a tengerfenéken, és javításkor azt a felszínre kell hozni, majd visszaásni a mélybe. Az Aquantis most ezzel szemben azzal kísérletezik, hogy tengervízzel töltött ballasztokkal stabilizálja a szerkezetet, melynek legfelső része kilóg a vízből. Teszt-telepeket akarnak létrehozni Brazília északkeleti csücskénél és Dél-Afrikánál, és ezekhez technológiai cégektől és befektetőktől próbálnak támogatást szerezni.

Másodlagos hasznosítás

Előbbieket nem akármilyen ötlettel akarják bevonni: az a terv, hogy másodlagos hasznosítás gyanánt a szerkezetek nem mozgó részeibe adattároló szervereket telepítenének, mintegy vízi szerverpark gyanánt. Így nem kellene pénzt költeni a légkondicionálásra, miután a viszonylag hideg tengervíz ezt megoldja, az áram pedig korlátlan mennyiségben adott. A Microsoft már tett egy próbát egy Kalifornia partjainál telepített turbinával: 105 napig folyamatosan működött a rendszer, és nem volt sem szivárgás, sem egyéb technikai probléma. A cég most a Facebook-ot, az Apple-t és a Google-t akarja rávenni hasonló kísérletre.

Ami az árakat illeti: a cég arra számít, hogy 3-5 éven belül 10 cent alá szorítja a kilowattóránkénti költséget. A szélenergia jelenleg 3 és 8 cent között van, a napenergia 4 és 7 között, a hagyományos földgáz 5 és 8 cent között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG