5p
Górcső alá vették a Magyar Nemzeti Bank lehetőségeit a nagyobb londoni brókerházak. Akár 1,50 százalék alá is mehet az alapkamat.

Akár a nyáron is folyhat az enyhítés

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfői prognózisukban hangsúlyozták, hogy egyelőre nem látják indokoltnak az 1,50-1,60 százalékos, júniusra elérendő MNB-kamatmélypontról szóló alapeseti előrejelzésük átértékelését, mivel az infláció és a gazdasági aktivitási adatok jórészt megfelelnek az MNB várakozásainak. A ház szerint ugyanakkor megvan annak az esélye, hogy a forint tartós erősödése esetén az MNB a harmadik negyedévben is folytatja az enyhítési ciklust.

 

 

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői szerint a monetáris tanács várhatóan a keddre valószínűsíthető 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés utáni közleményében is fenntartja a további enyhítésre utaló hangvételt, és kilátásba helyezheti az enyhítési ciklus folytatását, a korábban vártnál alacsonyabb inflációs pályára, az enyhe középtávú inflációs kilátásokra, előrejelzésekre, az alacsony külföldi inflációból eredő lefelé ható kockázatokra és az elmúlt időszak nyersanyagár-csökkenéseinek potenciálisan továbbgyűrűző második körös hatásaira hivatkozva.

Megfontoltan jár majd el a jegybank 

A GS londoni elemzői szerint azonban az MNB az erőteljes gazdasági növekedés, valamint a hazai keresletnek a devizaadósságok átváltása nyomán várható élénkülése miatt valószínűleg nem akar túl gyors és túl agresszív enyhítési ciklust. A ház londoni elemzői szerint emellett a görög válság fellángolásából, vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve várt kamatemeléséből eredő tőkekivonási kockázat is korlátozza a monetáris tanács mozgásterét.

A Goldman Sachs alapeseti várakozása mindezek alapján az, hogy a monetáris tanács az 1,60 százalékos alapkamat elérése után leállítja az enyhítési ciklust. A GS elemzői sem zárják ki azonban, hogy tartós forinterősödés, vagy a vártnál alacsonyabb euróövezeti kamatok esetén 1,50 százalék alatti szintekig folytatódhat az MNB kamatcsökkentési ciklusa.

A ház szerint ugyanakkor ebben az esetben is csak kismértékben csökkenne 1,50 százalék alá az alapkamat. A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis az MNB elsődleges enyhítési eszköze a növekedési hitelprogram.

A nagyobb vágás sem kizárt

Ennél agresszívabb előrejelzést adtak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői, akik szerint az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési programjának hatásait is figyelembe véve az MNB-alapkamat akár jóval 1,50 százalék alá is csökkenhet az enyhítési ciklus végére.

A cég szakértőinek véleménye szerint a változatlanul erőteljesen dezinflációs globális környezetben az euró jelenlegi forintárfolyama nem egyeztethető össze a monetáris tanács azon céljával, hogy a teljes kosárra számolt magyarországi infláció visszaemelkedjen az MNB 3 százalékos központi célszintjére, annak ellenére sem, hogy az olajárak a legutóbbi időben emelkedtek.

Az RBS londoni elemzői szerint mindez erős alapot teremt ahhoz, hogy az MNB ebben a hónapban és májusban is 0,15 százalékpontos lépésekben folytassa a kamatcsökkentési ciklust. A ház szerint a monetáris tanács várhatóan júniusban, az új inflációs jelentés közzététele után vizsgálhatja felül a havi kamatcsökkentések ütemét, ha ez szükséges, és ebben a döntésben a forintárfolyamnak fontos szerepe lesz.

Az EKB programja húzza a forintot

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szintén 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósoltak keddre. Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy jóllehet a defláció enyhült a múlt hónapban, valószínűtlen azonban, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő deflációs nyomás rövid távon elenyészne.

A Barclays elemzői is kiemelték emellett, hogy az EKB mennyiségi enyhítési ciklusa erősödési nyomást gyakorol a forintra, és ez a jó ideje tartó deflációval együtt lehetőséget teremt az MNB-nek a kamatcsökkentések folytatására a robusztus gazdasági növekedés ellenére is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői úgy fogalmaztak előrejelzésükben, hogy az MNB a következő inflációs jelentés közzétételéig "automata üzemmódban" folytatja a monetáris enyhítést. A ház alapeseti előrejelzési forgatókönyve szerint a magyar jegybanki alapkamat júniusra 1,50 százalékig csökken, és az MNB ezután kivárásra rendezkedik be a környezet felmérésére.

A legagresszívabb előrejelzést az MNB monetáris enyhítési ciklusának várható mértékére a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege (BofA Merrill Lynch Global Research) tartja érvényben.

A ház közgazdászai a magyar inflációs és monetáris kilátásokról összeállított előrejelzésükben mínusz 0,2 százalékos idei egész éves átlagos inflációt valószínűsítettek Magyarországon.

A cég elemzőinek modellszámításai azt mutatják, hogy a magyarországi infláció akkor is "kényelmesen" az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül maradna, ha a hordónkénti olajár 100 dollárra emelkedne 2016-ban.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az MNB az idei év végére 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG