3p
Nagyon izgalmas nap elé nézünk: hírdömping lesz ma, a BMI adatok már érkeznek, jelentett a Mol is. A forint gyengül – 314-nél az euró.

A piaci feszültség és az alacsony magyar alapkamat, valamint a devizahiteles mentőcsomag által okozott bankrendszeri veszteség többhónapos mélypontra lökte a forintot a vezető devizákkal szemben. Ma már járt 314,5-nél is az árfolyam, innen korrigált vissza egy kissé a forint. A mai makrogazdasági hírdömping még tovább mozgathatja az árfolyamokat.

Ma délután az amerikai munkaerőpiacról jönnek adatok, ha az adat a vártnál is erősebb lesz, akkor további forintgyengülésre lehet számítani, mivel ez erősíti a Fed vártnál korábbi kamatemelésének valószínűségét. A befektetők emellett az Argentínából és Oroszországból érkező híreket is folyamatosan figyelik, a "rendszerben megnövekedtek a geopolitikai-gazdasági kockázatok".

És amit már tudunk és, aminek örülünk: a Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított júliusi értéke 56,7, ami a legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada júniushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság legfrissebb felméréséből. A júliusi index 5 százalékponttal magasabb a júniusi értéknél, és külön jó hír, hogy a bővülés tizenkét hónapja tart már. Ráadásul a felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett júniushoz képest.

Kínából és Oroszországból is jöttek számok: júliusban már a második egymást követő hónapban jelzett növekedést a kínai feldolgozóipar teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index az előző hat hónap folyamatos zsugorodás után. Az orosz feldolgozóipar pedig most először élénkült kilenc hónap folyamatos visszaesés után.

A Moody's Investor Service tegnap megerősítette, hogy továbbra is érvényben tartják a magyar bankszektorra vonatkozó negatív kilátásokat. A magyar bankrendszer adósbesorolása 2009 óta áll "Ba1 negatív" szinten. A Moody's döntését a magyar bankok eszközeit, nyereségességét és tőkemegfelelési rátáit továbbra is terhelő kockázatokkal indokolta.

Közben a többi hitelminősítő sem tétlenkedett: a Standard & Poor's után a Fitch Ratings is a részleges államcsődöt jelző korlátozott szuverén nem törlesztői szintre rontotta Argentína államadós-kötelezettségeinek osztályzatát.

Jelentett a Mol: a csoport 24 milliárd forint nettó nyereséget ért el az év második negyedévében, ez a szám 27 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az olajipari társaság működési eredményei ugyanakkor romlottak az elemzői várakozásoknak megfelelően, elsősorban a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág gyengébb teljesítménye miatt. Nézzük, hogyan értékelik a befektetők a friss számokat.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács elfogadta a Magyar Nemzeti Bank új, 2019-ig szóló ötéves felügyeleti stratégiáját, amely kiemelt figyelmet fordít a kiszolgáltatott csoportok védelmére. Ehhez kapcsolódóan az MNB egyebek között már elemzi, hogy indokolt-e a teljes hiteldíj mutató plafonjának felülvizsgálata és csökkentése - nyilatkozta Windisch László, az MNB alelnöke. A Privátbankár hamarosan elemzést közöl arról, miért problematikus az, hogy a felügyelet immár díjtételekbe és számlacsomagokba akar ármeghatározóként beleavatkozni, ezzel önkéntelenül is sematikussá téve a pénzügyi szolgáltatói rendszert.

Bruttó 3 forintot emelt a Mol a dízel árán ma reggel, a benziné nem változott, így a gázolaj literenkénti átlagára 425 forintra nőtt, a benziné 416 forint maradt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG