5p
A Sziriza győzelme ismét válságba sodorhatja az eurózónát. A takarékossági szigor megszűnése miatt az államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díja az egekben jár.

Londoni pénzügyi elemzői vélemények szerint a görög választások eredménye komolyan veszélyeztetheti a reformfolyamatot az euróövezet más gazdaságaiban is, és így újjáélesztheti az euróövezeti válságot.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama hatalmas, száz pontot meghaladó napi emelkedéssel 1270 bázispont környékén mozgott a hétfői londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra.

A hétfőre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg csaknem 1,3 millió euró középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, 100 ezer euróval drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac hozzávetőleg 62 százalékos valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

Európában ennél csak egy ország CDS-árazásai magasabbak: Ukrajna szuverén csődbiztosítási tranzakcióit a hétfői londoni kereskedésben 2500 bázispontos középárfolyamon forgalmazták, 216 pontos drágulással. Az ukrán CDS-díjszabást az ország keleti térségeiben dúló harcok kiújulása hajtotta fel.

Jonathan Loynes, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza a görögországi választási eredményeket kommentálva hétfőn azt valószínűsítette, hogy a Sziriza "átütő" győzelmét várhatóan a görög euróövezeti tagság jövőjével kapcsolatos elhúzódó bizonytalanság követi, emiatt újból fellángolhat a válság az euróövezet egészében.

Loynes szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka számára biztató lehet, hogy a görög választók 75 százaléka továbbra is az euróövezetben szeretne maradni. Angela Merkel német kancellár és más euróövezeti vezetők is azonban már tettek utalást arra, hogy az euróövezet most már "tudná kezelni" Görögország távozását, vagyis - a Capital Economics elemzője szerint - gyakorlatilag burkoltan azzal fenyegették meg Görögországot, hogy kitehetik a valutaunióból.

Loynes szerint mindemellett nyilván a trojka sem szeretné, ha a Szirizának tett esetleges komolyabb engedmények más euróövezeti országokban is protest-pártok felemelkedését segítenék.

A Sziriza sem fog gyors visszavonulót fújni, tekintettel a választásokon szerzett erőteljes mandátumára. Mindazonáltal az euróval kapcsolatos görög közvélekedés is megváltozhat, ha kiderül, hogy a Sziriza kormányzása alatt is még évekig tartó szűkölködés az ára az euróövezeti tagságnak - mondta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

A közgazdász szerint mindezeket figyelembe véve hosszasan elhúzódó patthelyzet kialakulása valószínűsíthető, amelynek már önmagában is káros hatásai lehetnek Görögországban és más euróövezeti gazdaságokban.

Loynes kiemelte, hogy a görög költségvetés adóbevételei máris zuhannak, mivel sok görög adófizető arra számít, hogy a Sziriza vezette kormány elnézőbb lesz elődjénél, és mindeközben gyorsuló ütemben folyik a betétmenekítés a görög bankokból. Minél tovább tart a bizonytalanság, annál nagyobb lesz az európeriféria többi gazdaságát fenyegető járványkockázat - jegyezte meg.

Loynes közölte: a cég "ez idő szerint" nem emeli be központi gazdasági előrejelzési forgatókönyveibe Görögország távozását az euróövezetből. A ház szerint ugyanakkor növekedhet e fejlemény bekövetkeztének kockázata, ha a piaci feszültségeket újjáélesztő, elhúzódó patthelyzet alakul ki a Sziriza és a trojka között, és ez tovább gyengíti az egyébként is ingatag görög bankrendszert.

Loynes szerint jóllehet a görög államháztartás csaknem egyensúlyi állapotban van, az idén azonban jelentős államadósság-hányad törlesztése válik esedékessé, és a kormány gyorsan kifogy a pénzből, ha nem jut további külső finanszírozási segítséghez.

Ugyanerre a következtetésre jutottak hétfői értékelésükben a Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - közgazdászai. A ház szerint a szociális engedményeket ígérő új görög kormány várhatóan "gyorsan szembetalálja magát a realitásokkal", mivel a megígért intézkedések pénzbe kerülnek, márpedig a kincstár csaknem üres.

A Commerzbank elemzői is kiemelték, hogy sok görög már le is állt az adófizetéssel; erre vall, hogy becslések szerint a januári adóbevételek 1 milliárd euróval elmaradhatnak a költségvetési előirányzattól.

Ennek alapján nehézségeket okozhat már az idei első negyedévben esedékes 4,5 milliárd euró kamattörlesztési kötelezettség fedezetének előteremtése is, és újabb pénzügyi segítség nélkül a görög kormány nyárra csődbe juthat, tekintettel az akkor esedékessé váló jelentős adósságtörlesztésekre - vélekedtek a Commerzbank közgazdászai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG