Hirdetés
Hirdetés

Jöhet a katalán szabadságharc?

2017. október 23., 11:06

Egymásnak feszült a spanyol és a katalán kormányzat, fenyegetőznek, de végzetes lépést még senki nem tett. Vajon elfajulhat, komolyabb engedetlenséggé válhat-e a katalán függetlenedési törekvés, vagy békés megoldás születik? Olyan durva eseményekre mindenesetre remélhetőleg nem kerül sor, mint nálunk 61 éve.

A katalán függetlenségi népszavazás után egyelőre úgy tűnik, patthelyzet alakult ki. A spanyol kormány érthető módon mindent megtenne, hogy elfojtsa a kezdeményezést, de látszik, hogy nem akar túl durva lépéseket sem tenni, mégiscsak egy demokratikus országról van szó. Eddigi jelzéseik szerint azt tervezik, hogy közvetlen irányítás alá vonják Katalóniát, ugyanakkor most nem beszélnek az autonómia felfüggesztéséről, csak arról, hogy feloszlatják a katalán parlamentet és kormányt, és új választásokat írnak ki.

Nem kapkodnak a spanyolok

Ezt feltehetően fenyegetésnek szánják, mivel nem léptek azonnal, most is arról van szó, hogy majd pénteken a parlament elé kerül a kérdés. Így megfelelő ideje is marad a katalán vezetésnek, hogy reagáljon, adott esetben effektíve kikiáltsa a függetlenséget. A spanyol kormánynak ugyanakkor jó oka van nem kapkodni: nem lehet biztos benne, hogy ha feloszlatja a katalán vezető szerveket, akkor a katalánok ezt tudomásul veszik, és nem engedelmeskednek tovább a feloszlatott szerveknek.

Hirdetés

Szabadságharc

Nézzük, milyen kimenetelek lehetségesek. Az egyik lehetőség, hogy a katalán vezető, Carles Puigdemont még a spanyol lépés előtt élesíti a függetlenség kikiáltását, és utána arra hivatkozik, hogy független ország vezetőjeként már nem válthatják őt le a spanyolok. Ezért úgy tekinti, hogy külföldi támadás éri parlamentjét és kormányát, melyet joga van megvédeni, és erre felszólíthatja mind népét, mind a katalán rendőrséget, a Mossos d’Esquadrát. Ha akár csak részben is neki engedelmeskednek, máris előállhat a szabadságharc, és akkor természetesen sor kerülhet erőszakra, sőt fegyverhasználatra is.

Ez az a pont, ahol mindkét félnek át kell gondolnia, meddig megy. A spanyolok azt mondhatják, hogy az alkotmány védelmében joguk van fegyveresen is leverni az ellenállást, ugyanakkor ez rendkívül rosszul mutatna, hisz még viszonylag friss a Franco-diktatúra emléke, ahol ezek a módszerek szokványosak voltak. A szabadságharc véres leverése roppant kínos lenne, és egyáltalán nem jelentene megoldást, hisz az ország légkörét hosszú időre megmérgezné, nem oldódna meg a probléma.

Békésebb utak

A katalánoknak az ellenállás kisebb kockázat, hisz ők így hősökké válhatnak, ugyanakkor ők maguk is megosztottak a kérdésben. A katalán ellenzéknek tetszene a választások gondolata, mivel így esélyt kapnának a kormányzásra, és ők feltehetően nem erőltetnék a függetlenséget, bár azok, akik igennel szavaztak, nehezen nyugodnak majd bele ebbe. Előfordulhat az is, hogy Puigdemont visszafogott marad és csak a feloszlatás után élesíti a függetlenséget, de ebben az esetben hátrányba kerül, hisz hivatkozási alap lehet, hogy immár nem volt pozícióban, mikor döntést hozott, ezért az érvénytelen.

Végül még az is lehetséges, és talán ez lenne a legjobb, hogy egyik fél sem megy el a falig, akkor viszont muszáj tárgyalásokat folytatni, és muszáj mind a két félnek engedni valamit. A spanyoloknak meg kéne növelni az autonómia mértékét egészen a kvázi függetlenségig, ugyanakkor a katalánoknak is bele kéne nyugodni, hogy a de facto függetlenség mellett mégiscsak valamilyen formában föderációban maradnak Spanyolországgal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?