3p
Az elmúlt hét unalma után most nem lesz panasz, jócskán érkeznek majd a hírek, és ráadásul a fontosabbak is. A jövő héten leginkább az inflációs és államháztartási adatokra figyel a piac, ezen kívül jegybank is közzéteszi legutóbbi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét, de emellé még jut néhány érdekesség is.

Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes adatait az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről.

Az államháztartás központi alrendszerének első nyolchavi hiánya a végleges adatok szerint 274,0 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett 761,6 milliárd forintos módosított előirányzat 36 százaléka. Az NGM szerint így a kitűzött 2 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánycél biztonsággal teljesíthető.

Mennyit drágul az élet?

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak szeptemberi alakulását. Augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel korábban, júliushoz képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal mérséklődtek.

Éves összehasonlításban 4. hónapja csökkent az átlagos árszint, az előző hónaphoz mérve négy hónap után másodszor csökkent a fogyasztói árak átlaga. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 1,2 százalék volt augusztusban, ugyanúgy mint egy évvel és egy hónappal ezelőtt is. Elemzők idén 0,5-0,6 százalékos átlagos inflációra számítanak.

Ugyancsak kedden publikálja a KSH a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmának adatait. Júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2 százalékkal, míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 9,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Így a teljes forgalom 8,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, a júniusi 1,5 százalékos növekedés után.

Hatalmasat ment az ipar

Szerdán közli a statisztikai hivatal az augusztusi ipari termelésre vonatkozó második becslését. Az előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene augusztusban 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. Az eltérést a nyers adatokhoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Szintén szerdán adja közzé a KSH a mezőgazdasági termelői árak augusztusi alakulásának adatait. Júliusban a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek 1,2, illetve az élő állatok és állati termékek 1,1 százalékos árnövekedéséből tevődött össze.

Meglepő lenne, ha nem lenne egyetértés

A Magyar Nemzeti Bank szerdán délután publikálja szeptember 20-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Ekkor az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék.

A testület a kamatfolyosó feltételeit is változatlanul hagyta, az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt. A testület arról is döntött, hogy 900 milliárd forintban korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz év végi állományát. Ez minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti ebből a jegybanki eszközből. Elemzők szerint a háromhónapos instrumentumra meghirdetett 900 milliárd forintos korlátozás azonban kissé szigorúbb a vártnál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG