Hirdetés
Hirdetés

Kamu volt a békülékenység: Észak-Korea nem akármilyen rakétát lőtt az orosz partokhoz

Fellegi Tamás, 2017. május 15., 06:06

Míg szombaton egy észak-koreai diplomata az Amerikával való tárgyalásról beszélt, országa tegnap kilőtt egy rakétát, ami 2000 kilométer magasságig emelkedett, majd a kilövés pontjától 700 km-re ért a tengerbe, nem messze Japántól, és még közelebb Vlagyivosztokhoz. Ha így folytatják, nincs is olyan messze Kalifornia.

Katonai szakértők által KN-08-as interkontinentális ballisztikus rakétaként azonosított rakéták a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett katonai díszszemlén a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. április 15-én. (MTI/AP/Wong Maye-E)
Katonai szakértők által KN-08-as interkontinentális ballisztikus rakétaként azonosított rakéták a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett katonai díszszemlén a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. április 15-én. (MTI/AP/Wong Maye-E)

Világbéke? Lárifári!

Miután a múlt hónapban Donald Trump említette, hogy akár találkozna is Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, most egy napig úgy tűnt, a másik oldal is kész a párbeszédre, jöhet a békés megoldás. Ez azonban csak trükk volt, rá egy napra már végre is hajtották a következő rakétakísérletet, ami teljes siker volt. 700 km-t tett meg a szerkezet, így az egyik fő ellenséget, Japánt most már bármikor elérhetik, ha jól tudnak célozni.

A rakéta az orosz partoktól 97 km-re esett a tengerbe, aminek a Fehér Ház szerint az oroszok nyilván nem örültek. Az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnoksága azt mondta, hogy ez még nem minősült interkontinentális ballisztikus rakétának (ha annak minősülne, ígéretük szerint azonnal támadniuk kéne, hisz onnantól veszélyben az amerikai szárazföld). A japán védelmi miniszter szerint viszont egy új típusról van szó, ami 30 percig repült, a földfelszínen mérve 700 km-t tett meg, csakhogy közben 2000 km-es magasságot is elért.

Hirdetés

Bármeddig ellőnek

Ezzel az eszköz nemcsak, hogy jócskán elhagyta a légkört, de ilyen magasra a Föld körüli pályára álló űrhajók sem mennek, nem beszélve a műholdakról. Ezt a magasságot épp az interkontinentális ballisztikus rakéták szoktak elérni, és a Reuters által idézett szakértők szerint csak azért nem ment sokkal messzebbre a rakéta, mert direkt magas szögben lőtték fel. Ha megfelelő szögben lövik ki, 4000 km-t is megtett volna, ami már nincs is annyira messze az áhított céltól, miután 6000 km fölött tekintik interkontinentálisnak a rakétákat.

Ha a japán becslés helytálló a most kilőtt rakéta pályáját illetően, akkor az azt jelzi, hogy az észak-koreai rakétatechnológia nagyot fejlődött. Az előző két teszt ugyan kudarcba fulladt, de szakértők figyelmeztettek, hogy a Phenjanban tartott katonai parádén mintha interkontinentális rakétát vonultattak volna fel. Erre sokan legyintettek, hogy az csak egy álca, egy interkontinentális rakétának látszó tárgy, de lehet, hogy tévedtek.

A selyemút tiszteletére

A kilövés akkora lett időzítve, amikor a világ java Kínában gyűlt össze, hogy az újabb Selyemút programot hallgassa, érdekesség, hogy Észak-Korea küldötte is részt vett a programon. Így Kim Dzsong Un mindjárt az együtt lévő társaságnak, egybegyűlt ellenségeinek mutathatta be legújabb attrakcióját (most már lényegében az egész világ az ellensége, Kínának is kínos az ügy). A közelebbieknek, mint Dél-Korea vagy Japán, mindegy, hogy interkontinentális vagy nem, ők már jó ideje veszélyben vannak, Amerika lesz elérhető, ha megvan a megfelelő hatósugarú rakéta.

Még azt kell megoldani, hogy a nukleáris töltetet elég kicsire összecsomagolják ahhoz, hogy beleférjen a rakéta robbanófejébe, és utána már élesben fenyíthetnek bárkit. Ennyit a tárgyalásokról és a világbékéről, Trumpnak most újra alaposan fel van adva a lecke. Közelebb a kaliforniai atomcsapás veszélye, mint gondolta, nincs több éve a szankciókkal és tárgyalásokkal való kísérletezésre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bukásra áll Trump kormánya? Ők okozhatják az amerikai elnök vesztét

Bukásra áll Trump kormánya? Ők okozhatják az amerikai elnök vesztét

Csúnyán elszabadultak az indulatok az Egyesült Államokban, a Charlottesville-ben történt események után Donald Trumpnak is problémái akadtak azzal, hogy késve határolódott el a szélsőségesektől. Veszélybe kerülhet az elnöki adminisztráció? Tényleg megerősödött az amerikai szélsőjobb? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk a témában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?