Hirdetés
Hirdetés

Kapaszkodj a pénztárcádba: tudod, mekkorát ugrottak az árak?

2017. október 08., 11:02

Miközben a béremelkedés kétszámjegyű Magyarországon, az infláció eddig nem igazán akart felpörögni - a héten meglátjuk, lesz-e ebben változás. A Privátbankár.hu Árkosár-felmérésébeől kiderül, többet kell-e fizetnünk a hipermarketekben a nagybevásárlás után, de azt is megtudhatjuk, miért volt ilyen drága idén a nyaralás. Megérthetjük a magyar ipar rejtélyes folyamatait is - érdekes hetünk lesz.

Forrás: KSH / Privátbankár
Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi külkereskedelmi forgalom első becslését. Ahogy arról korábban beszámoltunk, júliusban az export euróban számolt értéke 5,0, az importé 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - az erősödő belső fogyasztásnak köszönhetően az import lényegesen nagyobb ütemben bővült az exportnál, így a külker-többlet 348 millió euró volt, 410 millió euróval kisebb a tavaly júliusinál.

Árak a hipermarketekben és az egész országban: mennyivel lett drágább az élet?

Szintén hétfőn publikáljuk a Privátbankár.hu nagy érdeklődésre számot tartó felmérésének aktuális eredményét: az aktuális Árkosár-felmérésből megtudhatjuk, 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk átlagára hogyan alakult október elejére három hazai hipermarketben. Júliusban ismét történelmi csúcsot mértünk - meglátjuk, augusztusban folytatódik-e az emelkedés vagy korrekciót mért a Privátbankár.hu.

Hirdetés

Kedden kerül napvilágra az az adat, ami az egyik legnagyobb érdeklődésre tart számot az utóbbi időben: a szeptemberi inflációs adatot közli a KSH. Érdekes helyzet, hogy miközben a bérek éves szinten 10 százalékkal emelkednek, addig ez semmilyen érdemi inflációs nyomást nem okoz. Ezzel a jelenséggel is foglalkozott legutóbbi inflációs jelentésében az MNB - most úgy tűnik, a jegybanki cél csak 2019-ben fog megvalósulni. Így egyelőre a monetáris politika sem változik, a szigorítás még távoli lehetőség, sőt, egyelőre még a lazítás folytatódik.

Forrás: KSH
A fogyasztói árak mindenesetre átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek.

Óriási áremelés volt a magyar szállodákban

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmáról közöl adatokat a KSH. Ha a júliusi eredményekre gondolunk, igazán érdekes lesz ez az adatközlés is.

Júliusban ugyanis a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra. Eközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma csak 2,6, a belföldi vendégeké 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - magyarán nem a turisták száma ugrott meg ilyen jelentősen, a bevételek növekedése a brutális áremelkedésnek köszönhető. Júliusban országos szinten közel 20 százalékkal nőttek az árak, a fővárosban 37 százalékkal kértek többet egy szállodai szobáért, mint egy éve.

Mitől lobbant be a magyar ipar rakétája?

Csütörtökön jelenik meg a mezőgazdasági termelői árak augusztusi alakulásának adata, és az augusztusi ipari termelés részéletes adata. Nyilvánvalóan ez utóbbi lesz az igazán érdekes adat.

Forrás: KSH
Az első becslés szerint augusztusban 6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a júliusi szerény 0,2 százalékos emelkedés után. Az előző hónaphoz képest 5,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban a júliusi 4,2 százalékos visszaesést követően.

A júliusi visszaesésben szerepet játszott, hogy az autógyártók, a tavalyi évvel ellentétben, augusztusról júliusra előrehozták a nagy nyári leállásokat, ami az augusztusi adatot ellentétes irányba befolyásolta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?