Hirdetés
Hirdetés

Kapaszkodj a pénztárcádba: tudod, mekkorát ugrottak az árak?

2017. október 08., 11:02

Miközben a béremelkedés kétszámjegyű Magyarországon, az infláció eddig nem igazán akart felpörögni - a héten meglátjuk, lesz-e ebben változás. A Privátbankár.hu Árkosár-felmérésébeől kiderül, többet kell-e fizetnünk a hipermarketekben a nagybevásárlás után, de azt is megtudhatjuk, miért volt ilyen drága idén a nyaralás. Megérthetjük a magyar ipar rejtélyes folyamatait is - érdekes hetünk lesz.

Forrás: KSH / Privátbankár
Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi külkereskedelmi forgalom első becslését. Ahogy arról korábban beszámoltunk, júliusban az export euróban számolt értéke 5,0, az importé 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - az erősödő belső fogyasztásnak köszönhetően az import lényegesen nagyobb ütemben bővült az exportnál, így a külker-többlet 348 millió euró volt, 410 millió euróval kisebb a tavaly júliusinál.

Árak a hipermarketekben és az egész országban: mennyivel lett drágább az élet?

Szintén hétfőn publikáljuk a Privátbankár.hu nagy érdeklődésre számot tartó felmérésének aktuális eredményét: az aktuális Árkosár-felmérésből megtudhatjuk, 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk átlagára hogyan alakult október elejére három hazai hipermarketben. Júliusban ismét történelmi csúcsot mértünk - meglátjuk, augusztusban folytatódik-e az emelkedés vagy korrekciót mért a Privátbankár.hu.

Hirdetés

Kedden kerül napvilágra az az adat, ami az egyik legnagyobb érdeklődésre tart számot az utóbbi időben: a szeptemberi inflációs adatot közli a KSH. Érdekes helyzet, hogy miközben a bérek éves szinten 10 százalékkal emelkednek, addig ez semmilyen érdemi inflációs nyomást nem okoz. Ezzel a jelenséggel is foglalkozott legutóbbi inflációs jelentésében az MNB - most úgy tűnik, a jegybanki cél csak 2019-ben fog megvalósulni. Így egyelőre a monetáris politika sem változik, a szigorítás még távoli lehetőség, sőt, egyelőre még a lazítás folytatódik.

Forrás: KSH
A fogyasztói árak mindenesetre átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek.

Óriási áremelés volt a magyar szállodákban

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmáról közöl adatokat a KSH. Ha a júliusi eredményekre gondolunk, igazán érdekes lesz ez az adatközlés is.

Júliusban ugyanis a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra. Eközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma csak 2,6, a belföldi vendégeké 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - magyarán nem a turisták száma ugrott meg ilyen jelentősen, a bevételek növekedése a brutális áremelkedésnek köszönhető. Júliusban országos szinten közel 20 százalékkal nőttek az árak, a fővárosban 37 százalékkal kértek többet egy szállodai szobáért, mint egy éve.

Mitől lobbant be a magyar ipar rakétája?

Csütörtökön jelenik meg a mezőgazdasági termelői árak augusztusi alakulásának adata, és az augusztusi ipari termelés részéletes adata. Nyilvánvalóan ez utóbbi lesz az igazán érdekes adat.

Forrás: KSH
Az első becslés szerint augusztusban 6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a júliusi szerény 0,2 százalékos emelkedés után. Az előző hónaphoz képest 5,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban a júliusi 4,2 százalékos visszaesést követően.

A júliusi visszaesésben szerepet játszott, hogy az autógyártók, a tavalyi évvel ellentétben, augusztusról júliusra előrehozták a nagy nyári leállásokat, ami az augusztusi adatot ellentétes irányba befolyásolta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Sokat szoktak panaszkodni a hazai túlságosan bonyolult kormányszervezetre, ám míg nekünk csak a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátására van kormánybiztosunk, addig Kínában az időjárás átalakítására is külön hivatalt tartanak fent. De milyen furcsa kormányügynökségek léteznek még?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?