1p
Idén tovább romlik a munkapiaci helyzet az eurózónában, 20 millión tetőzhet a munkanélküliség, melynek 40%-át most is két ország állástalanai adják.

A munkanélküliség 2012 utolsó negyedévében ismét növekedett Spanyolországban, a Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) legfrissebb adatai szerint 187 300 fővel emelkedett a munkanélküliek tábora, összesen így 5 965 400 fő, vagyis csaknem 6 milliós spanyol tengődik munka nélkül. Egy év alatt Spanyolországban 691 700 ember vesztette el a munkáját. Ez azt jelenti, hogy a spanyol munkanélküliségi ráta történelmi csúcsra, 26%-ra emelkedett tavaly év végén, ez több mint 3%-kal haladja meg a 2011 év végi adatot. A válság kitörése óta először csökkent a közszférában foglalkoztatottak száma, 5,5%-kal, vagyis közel 200 ezer fővel (2011-hez képest).



Bezzeg az építőipar

 

A magyaroknak így is vonzó Ibéria
Hiába a gazdasági válság és a megszorítások, valamint az Európa-bajnok munkanélküliségi ráta, a magyarok körében Spanyolország továbbra is vonzó célpont, egyre többen költöznek ki. Részletek egy korábbi összeállításunkban >>>

Spanyolországban 6 éve folyamatosan nő a munkanélküliség, a válság kitörése előtti szinthez képest 4,1 millió fővel nőtt az állástalanok száma. A tavalyi évben az aktív korúak száma is csökkent, nagyjából 160 ezer fővel, így 23 millió alá csökkent a munkára fogható spanyolok száma. A spanyol munkanélküliek több mint 46%-a tartósan munka nélkül maradt, nagyjából felük fiatal. Érdekes, hogy az összes nemzetgazdasági ágban nőtt a munkanélküliség a félszigeten, egyetlen kivétel akad csupán az építőipar. A szektor, ahonnan a spanyol krízis "csendben" kiindult 2007 végén, majd' egy évvel a Lehmann Brothers csődje előtt.

Beérték a görögöket, idén még rosszabb lesz a helyzet az eurózónában

A spanyol munkanélküliségi ráta ezzel "beérte" a görögöt, a helléneknél december végi adatok szerint a munkaképes lakosság 26%-a nem dolgozott, ami 1,3 millió munkanélkülit jelent. Görögországban egy év alatt 38%-kal nőtt az állástalanok száma. Az Eurostat adatai szerint tavaly decemberben 1999 - tehát értelemszerűen a mérések kezdete óta - óta a legmagasabb munkanélküliséget mértékét az eurózónában: 11,7%-ot. Ez 18,7 millió állástalant jelent az eurót használó országokban, 40%-uk pedig két országból kerül ki: Spanyol- illetve Görögországból. Az Ersnt&Young tavaly év végi prognózisa szerint idén tovább súlyosbodik a helyzet, 20 millióra nőhet a munkanélküliek száma az euróövezetben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG