3p
A távolság költsége a gazdaságban csökken, sőt van, amikor zuhan. Akkor is, amikor olcsóbban repülhetünk, akkor is, amikor olcsón szállítják ki a neten rendelt csomagot, amiért nem kellett elmennünk az üzleteket járni, és akkor is, amikor online nézünk filmet, nem vásároljuk boltban. Ez a városiasodás sokáig feltartóztathatatlannak tűnő folyamatát is megfordíthatja.
Kép forrás: MTI, Turbéky Eszter

Új növekedési pályára állíthatja a fejlett amerikai és EU-s gazdaságokat, az emberek számára lehetővé teszi a kiköltözést a nagyvárosokból és megold sok munkaerő-piaci problémát, mi az? A Marketwatch szerint a „spatial economics”, azaz a térbeli gazdaság, amely az egész globális gazdaságot átalakíthatja, avagy „spatial freedom”, térbeli szabadság.

Annak költsége ugyanis, hogy a javakat, személyeket és információkat mozgassuk, csökkenőben van, némelyik formáé egyenesen zuhan. A tudósok 2025-re teszik az áttörést, amikor ez gyökeresen megváltoztatja életünket.

Majd jön a robotsofőr

A robotika, a három dimenziós nyomtatás és a logisztika (a szállítás, anyagmozgatás, raktározás és ezek megszervezésének tudománya) a kisebb helyi vállalkozások számára is lehetővé teszi, hogy hatékonyan működjenek. (Például vidéki székhelyű webáruház csomagküldő szolgálaton keresztül – a szerk.) Ez feleslegessé teszi egy csomó ember számára, hogy a nagyvárosokba költözzön.

Az automatizálás vidéken is nagyot javíthat a szolgáltatások színvonalán (nincs sofőr? majd vezeti a buszt a robot), nemcsak a közlekedésben, de az egészségügyben és az oktatásban is. (Nem világos, hogy ezt hogyan értik, jön a robotdoktor és a robottanár, vagy csak könnyebb lesz iskolába, rendelőbe utazni?) Sok család pedig az alacsonyabb ingatlanárak vonzása miatt is szívesen kiköltözik majd.

Már hatmillióan megtették

A városok körül főleg a városközpontoktól számított 50 mérföldes (mintegy 80 kilométeres) távolságra levő területek lehetnek vonzóak. Oda vezethet, hogy ismét a városokon kívül fog élni az emberek zöme.

A cikk szerint ez a folyamat már régen zajlik is, az utóbbi tíz évben az USA-ban hatmillió ember költözött ki a városok környéki agglomerációba. (Egyes helyeken a városok lakossága is nőtt, de kevésbé, mint az agglomerációé.) A következő tíz évben még nagyobb kiköltözést várnak.

A fiatalok maradhatnak

Kik maradnak a városokban? Egyrészt egyes vállalatok magas képzettségű szakemberek, másrészt olyan fiatalok, akiket nem zavar a zsúfolt környék. Egyes városok fontos pénzügyi, gazdasági, technológiai központok maradhatnak, mint New York, London, a Szilícium-völgy vagy Boston. A szakemberek egy része viszont fizikailag egymástól távol levő személyekből álló csoportokban is tud majd dolgozni, és interneten tartják egymással a kapcsolatot. (Ilyen is gyakran van már, lásd csoportos Skye-hívások, webináriumok.)

Az újfajta gazdasági folyamatok újra fogják strukturálni a befektetéseket is, lesznek nyertes és vesztes iparágak, régiók, városok. Példának a kiskereskedelmet hozzák fel, amely máris alaposan átalakult az internetes és csomagküldéssel működő szolgáltatások hatására. De ez még csak a kezdet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG