7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Gyorsan közeledik az Egyesült Államok elnökválasztásának időpontja, az első elnökjelölt-vitán már túl is vagyunk, a választást pedig november 8-ára tűzték ki. A demokraták jelenleg mind országosan, mind az egyes államokban kis előnnyel vezetnek. A GDP egyenletes ütemben növekszik, a munkanélküliség történelmi mélyponton van, a reáljövedelem emelkedik.

Felmerül a kérdés: ha nem a gazdaság a 2016-os elnökválasztás fő témája, akkor mire figyeljenek a befektetők? A Fidelity International szakértői erre adnak választ.

A kulcskérdés az, hogy hogyan csapódik le a republikánusok népszerűségének országos növekedése az egyes államokban és az elektori kollégiumban leadott szavazatok számában. A friss közvélemény-kutatások szerint Trumpnak mind a 29 maradék „hintaállamot” (swingstates) maga mellé kell állítania, és meg kell nyernie legalább egy bizonytalan demokrata államot ahhoz, hogy győzni tudjon. Jelenleg 39 százalék az esélye annak, hogy ez sikerül neki.

A korábbi választások alkalmával erős volt a korreláció a bizonytalan államok gazdasági teljesítménye és szavazatuk iránya között: a javuló tendenciát mutató államok általában a status quo mellett szavaztak. Azonban kiderül, hogy ez már nincs így: bizonyos államok (pl. Florida) napjainkban a republikánusok felé hajlanak, annak ellenére, hogy jelenleg demokrata államként nyújtanak jó teljesítményt. Ebből adódóan a választás kimenetele mind kiszámíthatatlanabbá válik.

Protekcionizmus

Ez a 2016-os választás egyik legtöbbet emlegetett kifejezése, de vajon mitől vált a protekcionizmus ilyen kiemelt témává? A globalizáció és az annak nyomán megvalósult szabad kereskedelem és a munkaerő szabad áramlása hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez, de a folyamat kedvező hatásaiból nem feltétlenül részesedett mindenki egyenlően.

A fejlett országok alsóbb rétegeinek bére általában lassabban nőtt, mint a legjobban keresőké: az 1. grafikonból kiderül, hogy háztartások bevételének mediánja folyamatosan nőtt, de a legjobban kereső 1% egyre nagyobb mértékben részesedik ebből a növekményből. Mivel nőtt az egyenlőtlenség érzete és egyre többen félnek attól, hogy az olcsó külföldi munkaerő miatt a hazai lakosság elveszíti a munkáját, sokan úgy érzik, a politika „hátrahagyta őket”.

Ezt az érzést mindkét jelölt meglovagolta, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy mindketten zászlajukra tűzték az amerikaiak munkahelyének védelmét és a szabadkereskedelmi megállapodások érvényességének korlátozását. Persze a politikusok könnyen dobálóznak a protekcionizmus szóval, de ha meg is valósítják, annak súlyos hatásai lehetnek mind az Egyesült Államok, mind a világ kereskedelmére, ezért ez egy olyan kockázati tényező, melyet nem szabad félvállról vennünk.

Peter Khan – Global Credit and HighYield

Gyakran hallani, hogy ha a Fehér Ház és a Kongresszus nem azonos politikai oldalon áll, az megvédi a magánszektort a kormányok túlbuzgóságától – de Khan abból indul ki, hogy tartós politikai patthelyzetre kell felkészülnünk. Mindkét jelölt egyetért abban, hogy további lendületet kell adni a banki hitelezés bővítésének, de a megvalósulás módja és az ágazat jövője a törvényhozásnak a pénzügyek alakításában játszott szerepéről alkotott eltérő elképzeléseiktől függ majd.

A figyelem a gyógyszergyártó cégekre terelődött, mivel a gyógyszerárak központi témává léptek elő. A kötvények már beárazták az árplafonok által jelentett kockázatok jó részét, de tekintettel az ágazat erős lobbi potenciáljára, a Fidelity nem számít jelentős változásokra, és ki fog használni minden vételi lehetőséget. Az égetően szükséges infrastrukturális kiadások a győztes személyétől függetlenül igazi áldást jelenthetnének az építőipar számára. Az persze még nem tudható, hogy milyen politikai irányelvek mentén születnek az új jogszabályok, ezért felülsúlyozottak a választási körforgástól független, nem ciklikus ágazatokban.

Steve Ellis – Emerging Market Debt

A feltörekvő piaci team számára az amerikai elnökválasztás másodhegedűs szerepet játszik a Fed rövid távú intézkedései és az azok által a dollár erejére gyakorolt hatások mögött. A mindkét jelölt által hangoztatott protekcionista retorika ugyanakkor komoly lefelé mutató kockázatot jelent a feltörekvő piacokra nézve, mivel az elmúlt húsz évben ezek növekedésének jelentős része a kereskedelmi korlátozások feloldásának és a tőkepiacok globalizálódásának volt köszönhető.

A protekcionista tervek fő vesztese Mexikó lehet, és a NAFTA újratárgyalására vonatkozó fenyegetések hatására máris romlott a peso teljesítménye. Ha nem sikerül ratifikálni a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodást (TPP), az komoly károkat okozhat a délkelet-ázsiai országoknak, például Vietnámnak és Malajziának. A nyílt sisakos kereskedelmi háború kockázata a Fidelity szerint alacsony, még akkor is, ha a Fehér Ház és a Kongresszus is ugyanazon a politikai oldalon állna, de az erősen protekcionista politika nagyon is valós kockázatot jelent. Ezért a Fidelity totalreturn alapokban alulsúlyozottak a helyi valutában jegyzett devizaárfolyam-kockázatok, és felülsúlyozottak a hitelek terén – elsősorban a védekező jellegű, magas meggyőződési szintű papírokra összpontosítanak.

Tim Foster – Global Inflation-Linked Bonds

A szalagcímekben legtöbbször említett kockázatot a dollár gyengesége jelenti, és az, hogy a protekcionizmus megerősödése és a kereskedelmi megállapodások felbontása felsrófolhatja az amerikai fogyasztók által fizetendő árakat. A Fed szintén fontos szerepet játszik, mivel a további kamatemelések elodázása a dollár gyengülését és az infláció felpörgését eredményezhetné. Ugyanakkor a dolláron kívül más nem jelent komoly veszélyt az inflációs előrejelzés megvalósulására. Ami az energiahordozókat illeti, egyik jelölt sem rendelkezik markáns kőolaj-termelési vagy zöldenergia-stratégiával.

A szövetségi bérminimum növelése felfelé nyomhatná az inflációt, de ahogy az Egyesült Királyság példáján is láthattuk, a munkaadók megtalálják a módját, hogy csökkentsék a kiegészítő juttatásokat, így csökkentve a bérköltségüket, így a végső hatás meglehetősen bizonytalan.

A bevándorlás korlátozásának fordított hatása lehet: a kevesebb munkavállaló nagyobb bérnyomást eredményez, de potenciálisan csökkenti a fogyasztók számát is, ezért a végső hatás itt is nehezen számszerűsíthető. Összefoglalva: a választás rövid távon nem fenyegeti a Fidelity befektetési filozófiájának érvényességét, és az USA-ra kiegyensúlyozott inflációval rendelkező, fundamentálisan olcsó országként tekint.

Rick Patel – Global and US Aggregate Bonds

Az államkötvények piacát a Fed és a Bank of Japan közelgő ülése és az ott születő pénzpolitikai döntések fogják meghatározni. A hosszabb távú növekedési kilátások nem annyira a választás eredményétől, hanem a fundamentális gazdasági adatoktól függenek majd, de ha a piac kormányzati bizalma alacsony, akkor számítani lehet a növekedési kilátások csökkenésére, az államkötvények ralijára és a dollár megerősödésére – a befektetők így keresnék a biztos menedéket.

Másfelől az infrastrukturális beruházások mindkét fél által kilátásba helyezett felpörgetése a görbe meredekebbé válását idézheti elő, hiszen nőne a kibocsátott államkötvények volumene, de ez attól függ, hogy sikerül-e a költségvetési reformot keresztülvinni a várhatóan republikánus többségű Kongresszuson. Az USA gazdaságának alakulását végső soron az USA gazdasági folyamatainak alakulása, a világgazdaság helyzete és a Fed intézkedései fogják meghatározni.

A Fidelity felkészült a hozamgörbe meredekségének növekedésére, de a protekcionista irányelvek hatásai által jelentett kockázat fedezése céljából némi reál futamidejű pozíciót is vállal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG