4p
Az Obamacare kicsinálása a republikánusok programjának egyik alapköve volt már a választási kampány alatt, de az, hogy valaminek lennie kell helyette, biztos. Az amerikai kormány készen van az új egészségbiztosítási törvénnyel, viszont ha ez ebben a formában átjut a kongresszuson, annak egészen sokkoló következményei lehetnek.
Így tüntetnek az új egészségbiztosítási törvény ellen. EPA/ANDREW GOMBERT

A Kongresszusi Költségvetési Iroda (a kormánytól független szervezet) szerint tíz év alatt mintegy 22 millióval nőne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak száma, ha elfogadnák Donald Trump amerikai elnök kormányzatának új egészségbiztosítási törvényét.

Már korábban is szóltak

Az intézet már a tervezet áprilisi képviselőházi szavazása előtt is figyelmeztetett, hogy a törvény hatására 2026-ig újabb 24 milliónyi amerikai eshet ki az egészségbiztosítással rendelkezők köréből.

Az Obamacare kinyírásával kapcsolatos Privátbankár.hu-s cikkeinket itt lehet megtalálni. >>>

A CBO friss előrejelzése a biztosítás nélkül maradók számának valamivel kisebb, mintegy 22 milliós növekedésével számol. Az elemzés ugyanakkor rámutat, hogy 2026-ra így is legalább 49 millióra emelkedik a számuk, szemben a jelenlegi törvény mellett biztosítás nélkül lévő, becslések szerint 28 milliós tömeggel.

2017 és 2026 között a szenátus republikánusai összesen 321 milliárd dollárral tervezik csökkenteni a szövetségi költségvetés deficitjét, és ennek keretében nyirbálnák meg a szegényebb rétegek egészségbiztosítását támogató Medicaid programot, tíz év alatt egymilliárd dollárt takarítva meg a kormány számára.

Nincs egyetértés a republikánusok között sem

A törvénytervezetet áprilisban a képviselőház elfogadta, de a szenátorok már akkor jelezték, hogy a felsőházban csakis módosításokkal szavazzák meg.

Eddig öt republikánus szenátor jelentette ki, hogy nem áll készen a törvény megszavazására; négyen túl engedékenynek minősítették a módosításokat és még további megszorításokat akarnának, egy nevadai szenátor viszont túlságosan szigorúnak nevezte a tervezet, és enyhítéseket szorgalmaz.

A demokraták egyhangúlag elvetik a törvénytervezetet, így annak szenátusbeli elfogadásához csak két republikánus nem szavazatot engedhetnek meg maguknak a kormánypártiak. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője leszögezte: a CBO elemzésének a Trump-féle egészségbiztosítási elképzelések végét kell jelentenie.

Siet a kormány

Amerikai sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szombat óta folyamatosan egyeztet a törvényjavaslatot elutasító szenátorokkal. A Fehér Ház és a republikánusok vezetői még a július 4-i nemzeti ünnep előtt szeretnék elfogadtatni a törvényt, utána ugyanis a törvényhozók szabadságra mennek.

Mike Pence alelnök kedden estére otthonába hívta vacsorára a keményebb és szigorúbb törvényt követelő négy szenátort. Az egyik politikai akcióbizottság pedig, amely Trumpot támogatja, reklámkampányt indított Nevadában Dean Heller, az állam egyik republikánus szenátora ellen. Heller ugyanis szintén nem akarja megszavazni jelenlegi formájában a törvénytervezetet, de ő azt kifogásolja, hogy túl sokkal csökkenne a Medicaid támogatása, és ezért enyhébb változatot szorgalmaz.

Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora Twitter-üzenetben közölte: a hatástanulmányt olvasva igazolva látja aggodalmait, főként a Medicaid költségvetésének megnyirbálása miatt. Collins ugyanis azt szeretné, ha republikánusok és demokraták az Obama-féle egészségbiztosítási törvény megjavításában működnének együtt.

A Fehér Ház egyébként egy közleményben úgy reagált, hogy a CBO nem tudja pontosan előre megjósolni, hogy az egészségbiztosítási törvény hogyan befolyásolja majd a biztosítottak számát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG