3p
Ha a várakozások szerint kedden negatív adatot közöl a KSH a februári infláció mértékéről, senki nem állhat ellen annak, hogy a jegybank márciusban belekezdjen új kamatcsökkentési ciklusába.

A februári infláció lesz a jövő hét legfontosabb hazai makrogazdasági adata, amelyet kedden közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzői előrejelzések alapján februárban is negatív előjelű lehetett a fogyasztói árindex, ami tovább erősítheti a kamatcsökkentési várakozásokat. Januárban a fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek a tavalyi év első hónapjához képest, míg az előző hónappal, decemberrel összehasonlítva átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Szerdán hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács februári, kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. A testület a múlt hónapban nem változtatott a 2,1 százalékos alapkamaton, az elemzői várakozások azonban azzal számolnak, hogy márciusban ismét kamatcsökkentésbe kezd az MNB. Ezt a várakozást erősíti a februári döntés után kiadott jegybanki közlemény, amely szerint a testület a márciusi inflációs jelentés előrejelzései alapján dönt egy további kamatcsökkentés szükségességéről.

Ugyancsak szerdán jelenik meg a januári külkereskedelmi statisztika a KSH első becslése alapján. A múlt év decemberében az export 9,0, az import 7,3 százalékkal nőtt éves szinten, jelentősen felgyorsulva az előző havi 3,4, illetve 3,4 százalékos ütemről. A decemberi 345 millió eurós mérlegtöbblet 120 millióval haladta meg az egy évvel korábbit. A múlt év egészében 4,2 százalékkal nőtt a kivitel és 4,7 százalékkal a behozatal euróban számolt értéke, a kereskedelmi mérleg 6,402 milliárd euró többlettel zárt 2014-ben, ami 153 millió euróval kisebb a 2013-as értéknél.

Csütörtökön a januári ipari termelés részletes adatait közli a KSH. A múlt héten publikált előzetes adatok a vártnál nagyobb növekedési ütemet mutattak: az ipari termelés volumene januárban 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest pedig 4,3 százalékkal nőtt. Az erős évkezdés, továbbá az emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása alapján az elemzők 2015-ben a kedvező folyamatok folytatódására számítanak.

Pénteken a mezőgazdasági termelői árak januári alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Tavaly decemberben 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban, ezen belül a növényi termékek ára 6,9, az élő állatok és állati termékeké 6,2 százalékkal csökkent. A múlt év egészében a mezőgazdasági termelői árak 6,1 százalékkal csökkentek 2013-hoz viszonyítva, a növényi termékek ára 9,2, az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG