Hirdetés
Hirdetés

Kemény harc vár Trumpra az áhított orosz barátságért

Fellegi Tamás, 2017. január 11., 06:06

Nagy nyomás nehezedik pártja részéről a rövidesen hivatalba lépő amerikai elnökre, hogy viselkedjen ellenségesen az oroszokkal, miután bizonyítottnak tekintik, hogy Oroszország az interneten keresztül beavatkozott a választási kampányba. Trump ugyanakkor jó kapcsolatokat szeretne a Kremllel, marad-e neki középút?

Donald Trump korábban tagadta, hogy Oroszország állhatna a hackertámadások mögött, melyekkel a választásokat akarták befolyásolni. Az amerikai titkosszolgálatok azonban múlt héten egységesen arra a következtetésre jutottak, hogy a Kreml áll az akciók legalább egy része mögött, és ezt Trump leendő kabinetfőnöke elfogadta. Ezek után az elnökre komoly nyomás fog nehezedni, hogy válaszlépéseket tegyen beiktatása után Oroszországgal szemben.

Barátkoznának

Márpedig ez az, amit Trump a legkevésbé sem akar, sőt, javítani szeretné a kapcsolatokat Oroszországgal, abból az egyszerű és gyakorlatias okból, hogy vele együttműködve sokkal könnyebben kezelhetőek lennének a jelenlegi, igencsak problémás konfliktushelyzetek, mint a szíriai és az iraki háború, vagy akár az Ukrajnával kapcsolatos kérdések. Ráadásul Trump önmagában akár hálás is lehet az oroszoknak, hisz hozzásegíthették az elnökséghez, pártjának egy része viszont még mindig nehezen fogadja el őt, nekik kapóra is jön az ügy.

Hirdetés

A Reuter által megszólaltatott szakértők szerint Putyin mindenekelőtt a szankciók feloldását szeretné elérni, melyeket még a Krím elcsatolása illetve a Kelet-Ukrajnában fellángolt szeparatista akciók támogatása miatt léptettek életbe. Ezeket az eredeti ok miatt értelmetlen fenntartani, hisz látszik, hogy a Krím visszaadására nem kényszeríthető Oroszország, és saját nemzettestvéreinek megsegítéséről sem mond le, akik 1991 végén, a Szovjetunió megszűnésekor kerültek kisebbségi létbe az új nemzetállamokban.

A keményvonalasok

Trump pártjának héjái, mindenekelőtt Lindsey Graham és John McCain szenátorok még keményebb szankciókat vezetnének be, mégpedig a pénzügyi és az energiaszektorban, ami szerintük az orosz gazdaság érzékeny pontjai. Nem valószínű azonban, hogy sokra mennének vele, miután vélhetően más országok ezekhez a szankciókhoz nem csatlakoznának, így Oroszország más partnerei még akár is jól is járhatnának, miközben az orosz gazdaságra alig nehezedne nagyobb teher.

Mások úgy vélik, hogy az európai katonai jelenlétet kellene növelni, miután egyes európai NATO tagállamok úgyis meg vannak ijedve, mi lesz velük, ha Trump barátkozni kezd Moszkvával. Talán attól félnek, hogy az amerikai elnök kvázi eladja őket, legalábbis kevéssé garantálja a védelmüket, viszont azt is kifizetteti velük, ahogy ezt korábban említette is. Ugyanakkor, ha a két nagyhatalom jó viszonyba kerülne egymással, vélhetően kölcsönösen megszűnne a fenyegetettség érzése, mindkét oldal hátrébb vonná fegyveres erőit.

Szemet szemért

Vannak, akik azt mondják, a cybertámadásra cyber-ellentámadással kell válaszolni, maga Kissinger egykori külügyminiszter és nemzetbiztonsági főtanácsadó is ezen a véleményen van. Obama kormánya ettől eddig elzárkózott, attól félvén, hogy egy cyberháború veszélyeztetné az infrastruktúrát, így veszélybe kerülnének a pénzügyi tranzakciók és az energiaellátás. Amíg csak egymás kellemetlen ügyeit szivárogtatják ki, nincs is nagy baj, de képzeljük el, ha egymás elektromos hálózatát vagy bankrendszerét tennék tönkre.

Mégis sikerülhet neki

Trumpra mindenesetre nyomás fog nehezedni, de ha valaki, ő ezzel könnyedén elbír. Gondoljunk bele, az egész kampányt még pártja részéről is ellenszélben kellett végigcsinálnia, és sikerült neki. Ha egy ilyen fontos kérdést is meg tud oldani, mint hogy jó kapcsolatokat alakítson ki Oroszországgal, de közben saját héjáinak is nyújtson valamit, akkor máris megalapozhatja elnöki hírnevét. Ráadásul, ha elég jól összebarátkozik Putyinnal, minden ellenséges lépés, így a cybertámadások is értelmüket vesztik és megszűnnek orosz részről is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?