Hirdetés
Hirdetés

Kereskedelmi hiány mutatkozik a legboldogabb országban

2017. július 15., 08:36

Az ENSZ kezdeményezésére létrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) által publikált tanulmány idei kiadása szerint Norvégia a legboldogabb ország a világon.

Olajfúrótorony a fjordban
Olajfúrótorony a fjordban

Az ország a tavalyi negyedik helyről ugrott a lista csúcsára a felmérésben. A korábbi listavezető, Dánia a második helyre szorult, az első öt között sorrendben Izland, Svájc és Finnország szerepel még. Norvégia GDP-je az év első negyedévében 2,6 százalékkal bővült éves szinten, a munkanélküliség jelenleg 4,6 százalék, az inflációs ráta pedig 1,9 százalék. A GDP-arányos államadósság 35,6 százalék.

Az ország hallatlan jólétéhez nem kis részben járul hozzá az olajexport, de idén a földgáz és a hal kivitelének emelkedése is hozzájárult az export növekedéséhez. Most viszont az ország importja is erősen megemelkedett, köszönhetően rendkívül túlértékelt valutának. Júniusban Norvégia importja mintegy 756 millió koronával (84,6 millió euróval) meghaladta az ország exportját, így 19 éve először hiány alakult ki a kereskedelmi mérlegben.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Az Eurostat friss adatai szerint hazánk 27 vizsgált európai ország között az ötödik helyen áll az inflációval korrigált éves reál lakásár változásában. Nálunk csak négy másik országban nőttek jobban az ingatlanárak, de meglepetérsre akadt olyan ország is, hol éves szinten olcsóbbak lettek a lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)