4p
A Kreml fontosnak tartja az amerikai elnökválasztást, és figyelemmel követi azt - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"Annyira leszünk készek előrelépni az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataink helyreállításában és fejlesztésében, amennyire az amerikai partnereink készek lesznek" - jelentette ki a szóvivő.
Peszkov emlékeztetett rá, hogy Putyin több ízben is kifejezte Moszkva érdekeltségét a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében. A kérdésre, hogy Washingtonnak kell-e megtennie az első lépést a viszony helyreállítása érdekében, Peszkov kijelentette: "Itt inkább a politikai akarat megléte a fontos".

Putyin nyíltan nem foglalt állást egyik elnökjelölt mellett sem, ugyanakkor többször is pozitívan nyilatkozott az általa személyesen nem ismert Donald Trumpról. Méltatta, hogy a republikánus elnökjelölt konstruktív együttműködésre törekedne Moszkvával. Vlagyimir Putyin úgy vélekedett, hogy Trump a hagyományos republikánus értékrendet követő választói réteget, az átlagjövedelmű átlagembereket képviseli, akik belefáradtak az évtizedek óta hatalmon lévő elitbe. Az orosz elnök pozitív jelzőkkel illette Trumpot, kijelentve, hogy extravagáns stílusának célja az egyszerű szavazók megszólítása, ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, hogy ő lenne a favoritja.

Hillary Clintonról, aki külügyminiszteri minőségében nem egyszer találkozott vele, Putyin többször nyilatkozott kritikusan, de volt, amikor méltatta a konstruktív hozzáállását. Az orosz vezető annak idején élesen reagált arra, hogy Clinton az amerikai diplomácia vezetőjeként 2011 decemberében már azelőtt leszögezte, hogy az orosz parlamenti választások nem voltak tisztességesek és igazságosak, hogy megkapta volna az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának jelentését.

Az orosz elnök többször valótlannak minősítette azokat a Washingtonban, főleg a demokraták részéről megfogalmazott vádakat, melyek szerint Moszkva beavatkozik az amerikai elnökválasztási küzdelembe.
"Valaki tényleg azt gondolja, hogy Oroszország valahogy befolyásolni tudja az amerikai nép választását? Amerika talán valami banánköztársaság? Amerika nagyhatalom. Ha nincs igazam, javítsanak ki, legyenek szívesek" - mondta.

Maria Olson, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője kedden közölte, hogy a képviselet jegyzéket kapott az orosz külügyminisztériumtól, mert korlátozták az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő, a voksolást megfigyelni kívánó orosz diplomatákat amerikai választóhelyiségek megközelítésében. Olson alaptalannak minősítette az orosz vádat. Mint mondta, az oroszoknak felajánlották, hogy csatlakozzanak az EBESZ-tagállamok megfigyelői csoportjaihoz, Moszkva azonban nem nevezte meg delegáltjait. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok több államának hatóságai megkövetelik, hogy a külföldi megfigyelők egyenesen hozzájuk forduljanak választások idején, ezért - ha ezt orosz részről megtették - a döntés az adott szövetségi államok hatáskörébe tartozik.


Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a tiltakozó jegyzékben egyúttal nemkívánatosnak minősítették a jövőbeni oroszországi választások amerikai diplomaták általi megfigyelését. Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője hétfőn közölte: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei a texasi Houstonban feltartóztatták az orosz főkonzulátus egyik munkatárásnak gépkocsiját. Az ügynökök állítólag azt "sugalmazták", hogy a választásokat nemcsak megtekintenie nem szabad, de arra gondolnia sem. Zaharova állítása szerint az eset nem volt egyedi. A szóvivő nehezményezte, hogy az amerikai külügyminisztérium jegyzékben tanácsolta Oroszország képviselőinek, hogy "önállóan ne közelítsék meg a szavazóhelyiségeket", néhány állam hatóságai pedig még bűnvádi eljárással is fenyegetőztek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG