5p
Elfogadta az Országgyűlés kedden az idei költségvetés hatodik módosítását. A változtatásra egyebek mellett a pedagógusbér-emelés finanszírozása, az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlása és a takarékszövetkezeti integrációval összefüggő tőkeemelés miatt volt szükség.

171 milliárddal költünk többet, mint terveztük

A parlament 218 igen, 24 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely összesen 171 milliárd forinttal növeli a költségvetés központi alrendszerének hiányát, ám - mint azt a tárcavezető két héttel ezelőtti expozéjában hangsúlyozta - az európai uniós módszertan szerinti hiánycélt nem veszélyeztetik a módosítások. Az E.ON-gázüzletág visszavásárlása és a takarékszövetkezeti szektor megerősítése miatti tőkeemelések ugyanis úgynevezett piaci műveletnek minősülnek, az egyes kiadásnövelő tételek fedezete pedig az országvédelmi alap.

Lehet támogatni a külföldi óvodákat is

Ugyancsak az oktatást érintő változás, hogy csökken az egy pedagógusra jutó tanulólétszám, amit az állami fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó tanárok túlóráinak figyelembe vételével indokolt a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslatában Varga Mihály. Így az általános iskolákban 13,1-ről 11,8-re csökken az egy pedagógusra jutó tanulói létszám, a gimnáziumokban pedig — beleértve a hat és nyolc évfolyammal működőket is — 13,9-ről 12,5-re. A mérőszám hasonló mértékben csökken a szakiskolákban és a szakközépiskolákban is.
Átalakul a nem állami köznevelés finanszírozási rendje, az eddigi gyakorlatot az átlagbér alapú finanszírozás váltja fel. Az új rendszerre való átállás érdekében idén október-december hónapokra elszámolási kötelezettség nélküli, egyszeri kiegészítő támogatást biztosítottak a nemzetiségi önkormányzatoknak és a bevett egyházaknak. Ennek fajlagos összege 8100 forint diákonként.
Rögzítették azt is, hogy a hit- és erkölcstanoktatás támogatásánál a 12 fős elvi csoportlétszám 8-ra csökken. A kis létszámú hit- és erkölcstanoktatásra 100 millió forintos kompenzációs keretet biztosítottak az országvédelmi alapból.

Bizonyos feltételek mellett lehetővé válik a Magyarországon működő külföldi óvodák támogatása.

Az idei büdzsé bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege pedig 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra változik.

A törvénymódosítással mintegy 160 ezer pedagógusnak 32,5 milliárd forintot építettek be a köznevelési ágazatba a szeptembertől megemelt bérek ez évi kifizetésének forrásául.



A keddi döntéssel 11 milliárd forint többletforráshoz jut a felsőoktatás az idei működéséhez. Az összeggel a kormány márciusi intézkedése alapján 2 milliárd forinttal létrehozott, majd további 1 milliárddal növelt, a felsőoktatási intézmények strukturális átalakítását elősegítő Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap előirányzatát növelték meg.

Nem fizettek a bankok

A büdzsé módosításával hatályon kívül helyezte a parlament azt a passzust, amely lehetővé tette, hogy az önkormányzati adósságkonszolidáció után a települési helyhatóságoknál maradt adósságelemeket a hitelezők felkínálják átvállalásra az államnak.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke korábban ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ötezer lakos feletti önkormányzatoknál továbbra is jelentős adósság van, ezért lehetővé tették, hogy ha a bank befizeti a tartozás 7 százalékát a költségvetésbe, akkor az állam a teljes adósságot átvállalja az önkormányzattól. Szeptember végéig lehetett volna élni ezzel a lehetőséggel, de nem tudnak olyan esetről, hogy valamely bank jelezte volna, befizetné a 7 százalékot - közölte Kósa Lajos, ezzel magyarázva ennek az adósságrendezési eszköznek a lezárását.

Államosításra is kell a pénz

A kedden elfogadott módosítások között szerepel az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlásához szükséges fedezet biztosítása is. Az általános indoklás szerint az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. által kibocsátott részvények megvásárlásához az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. erre a célra rendelkezésére álló forrásai mellett 71 milliárd forint költségvetési fedezet biztosítása szükséges.

Az idei hatodik költségvetés-módosítás érinti a takarékszövetkezeti integráció finanszírozását is. A kormánynak ugyanis a szövetkezeti hitelintézeti szektor stratégiai átalakítására legalább százmilliárd forintos fedezetet kell biztosítania az Integrációs Szervezetnek. A takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény szerint az Integrációs Szervezetnek a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) bocsátja rendelkezésre a pénzt, így az MFB mostani tőkeemelése e rendelkezések végrehajtását, áttételesen pedig a hitelezési tevékenység, a gazdasági növekedés élénkítését szolgálja - indokolta a változtatást Varga Mihály.

Pénzt kap a nyugdíjalap és az e-útdíj is

Emellett megteremtették a Nyugdíjbiztosítási Alap és az államháztartás központi bevételei közötti átcsoportosítás lehetőségét. Az általános indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az idén bevezetett új kisvállalati adók tervezésekor azzal számoltak, hogy minden vállalkozás a neki legkedvezőbb adózási formát választja, ám ez nem így történt, így a kisadózók tételes adójából és a kisvállalati adóból nem folyik be a várt bevétel, ugyanakkor az új adónemek által kiváltott adókból több pénz várható.

A büdzsében ezen felül forrást biztosítottak az e-útdíj rendszeréhez kapcsolódó többletköltségek fedezésére, változtattak a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. finanszírozásán - 600 millió forinttal megnövelve a filmalap feladatainak ellátására szánt előirányzatot -, és 20 milliárd forinttal megemelték az EU Önerő Alap 30 milliárd forintos támogatási keretét, kiemelten a derogációs kötelezettségű ivóvízminőség-javító, szennyvíz- és hulladékkezelési projektek sikeres befejezése, valamint a 2007-2013 programozási időszak EU-s fejlesztési támogatásainak mielőbbi maradéktalan felhasználása érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG