Hirdetés
Hirdetés

Ki számolja fel előbb az Iszlám Állam maradékát: Amerika vagy az oroszok?

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 23., 06:06

Moszul városának közel egy évig tartó felszabadítása kimerítette az iraki erőket, de most összeszedték maguk, és nekikezdtek a még meglévő egyik dzsihádista terület felszámolásának, eközben Irakba érkezett az amerikai védelmi miniszter. Szíriában az oroszok bombázzák és az általuk támogatott erők ütik-vágják az Iszlám Államot. Ki számolja fel előbb a saját részén?

Sokk után ellentámadás

Az Iszlám Állam 3 évvel ezelőtti térnyerése mindenki sokkolt, az iraki hadsereg megfutamodása ijesztő volt, a polgárháború sújtotta Szíriában pedig egymást kötötték le a hadra fogható felek. Senki nem tudta, hogyan kéne felvenni a harcot az új ellenséggel szemben, aztán elsőként a kurdok szedték össze magukat mind Szíriában, mind Irakban, és felszabadították saját területeket, valamint néhány nem kurd lakosságú részt is, mindezt hathatós amerikai segítséggel.

Hirdetés

Sokáig ők voltak az egyetlen hadra fogható erő, aztán Amerika megkezdte az iraki kormány és haderő talpra állítását, kiképzését, fegyverzettel való ellátását, majd megindultak a hadműveletek, amerikai irányítással és légi támogatással. Először a Bagdadhoz közeli területeket sikerült visszaszerezni, aztán fokozatosan haladtak észak felé, végül Moszul városa következett, ahol annak idején kikiáltották magát az Iszlám Államot.

Az orosz tűzhenger

Szíriában Oroszország jelent meg 2015-ben, a Szovjetunió megszűnése óta először katonai szerepet vállalva határaitól távol (a volt Szovjetunió területén kívül). Megtámogatta Aszad elnök bukásra álló rezsimjét, felfejlesztette hadseregét, ellátta fegyverzettel, megszervezte az irányítást és a légitámogatást ugyanúgy, ahogy Amerika Irakban. Csakhogy Aszad erői először nem az Iszlám Állammal foglalkoztak, hanem a felkelő ellenzékkel, őket verték le sok területen, majd orosz közvetítéssel tűzszünetet kötöttek velük, és csak ez után, idén fordultak az Iszlám Állam felé.

Az erős orosz részvétellel folyó hadművelet rendkívül hatékony, az Iszlám Állam nyugat felé kinyúló területeiből egy katlant hasítottak ki, most pár kilométer híján egy másodikat is. Ez a taktika már Sztálingrádnál is bevált, a bekerített ellenség felszámolása más könnyen megy. Utána jönnek a keleti, jórészt sivatagos területek, valamint az ezeket átszelő Eufrátesz termékeny, városokkal és falvakkal övezett völgye.

Szíria és Irak északi fele. Szürkével az Iszlám Állam területei, sárgával a kurdoké. Forrás: isis.liveuamap.com
Szíria és Irak északi fele. Szürkével az Iszlám Állam területei, sárgával a kurdoké. Forrás: isis.liveuamap.com

Iraki feladatok

Irakban még három terület van hátra: egy sivatagos rész, ami hosszan elnyúlik a szír határ mentén, egy kisebb Kirkuknál a kurd határon, és a harmadik Moszultól nyugatra ugyancsak a kurd területek határán, Tel Afar várossal, mint központtal. Most két napja ezt kezdték meg felszabadítani, is igen jól haladnak, magába a városba is behatoltak már, jóllehet annak háromnegyede még a dzsihádisták kezén van. A város fontos szerepet játszott az Iszlám Állam életében, a Reuters szerint sok katonai vezetőjük innen származott.

Az amerikai védelmi miniszter, Jim Mattis Bagdadban az iraki vezetéssel arról tárgyal, hogy mi legyen az amerikai erők szerepe az Iszlám Állam felszámolása után. Valamilyen szinten mindenképpen maradnak, mert attól tartanak, hogy az iraki erők egymagukban nem tudnák megtartani területeiket, főleg a szunnita részeken, és így előfordulhatna, hogy szélsőséges csoportok újra területeket szereznének. Lényegében ugyanúgy hosszútávú békefenntartásra lesz szükség, mint Afganisztánban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkezdte az újabb beetetést a Tesla - megint telefonálni kell a benzin miatt?

Megkezdte az újabb beetetést a Tesla - megint telefonálni kell a benzin miatt?

A Tesla komolyabb eredmény helyett újra reményt adott a befektetőknek, akik hajlandóak is erre némi pénzt áldozni. Európában csendes volt a kereskedés, nálunk a Mol és az Altera voltak a sztárok a tőzsdén. A forint úgy döntött, hosszú hétvégét tart és átaludta a pénteket, az olaj viszont komolyabbat drágult, a végén még fel kell emelnie valakinek a telefont.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 6
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  november 7
  MNB: Monetáris Tanács ülése
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - szeptember
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - október/szeptember
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. október végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - szeptember
  Ipari termelés (év/év) - szeptember
  november 8
  KSH: Ipar (előzetes) - szeptember
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (előzetes) - szeptember
  MNB: Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Magyar Telekom - 2017 Q3
  november 9
  KSH: Fogyasztói árak - október
  MNB: Inflációs alapmutatók
  Richter - 2017 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  november 10
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - szeptember
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - szeptember
  OTP - 2017 Q3
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (előzetes) - november
  Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) - október

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?