4p
Az idén és jövőre a korábban vártnál erőteljesebb, azután viszont már lassuló növekedést jósoltak.

A devizahitelekről

Londoni elemzők múlt heti előrejelzésükben több megállapítást is tettek a devizahiteles mentőcsomagról, amely szerintük mérsékli az ország gazdaságának sérülékenységét, másrészt az intézkedéseknek köszönhetően csökkenni fog a nem teljesítő hitelek mennyisége és az ország fizetési mérlege is javul a bankszektornak tulajdonítható alacsonyabb jövedelemkiáramlásnak köszönhetően. Részletek >>>

Elmúlt a depresszió

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint egyértelmű jelek vallanak arra, hogy a magyar gazdaságban a hazai fogyasztás az elmúlt évek depressziója után immár élénk.

A ház szerint a belső kereslet a devizaalapú hitelek törlesztési terheinek várható csökkentésétől valószínűleg még további lendületet kap a következő negyedévekben. Ehhez járul a vártnál sokkal erőteljesebb első félévi teljesítmény.

Átírták a számokat

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint mindezek alapján könnyű elképzelni akár 3,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A ház javította 2015-re szóló prognózisát is: jövőre 3 százalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett.

Látják a bajokat

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint ezt az ütemet nehéz lesz fenntartani 2015 után. A cég ezért 2016-ban 2,3 százalékos egész éves növekedést vár Magyarországon, tekintettel arra is, hogy a magyar gazdaság változatlanul jelentős szerkezeti gondokkal küszködik.

A gazdaság erősödő idei lendületével, majd a növekedési ütem későbbi lassulásával más nagy londoni házak is számolnak, elsősorban azonban külső okok (főleg az ukrajnai válság átszűrődő hatásai) miatt.
3 helyett 3,3 növekedés

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol.

A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a külső ellenszél azonban, ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

Befékezünk az orosz-ukrán helyzet miatt

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai új előrejelzésükben közölték: az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést várnak 2014 egészére, de ez a prognózis már tartalmazza a cég azon várakozását, hogy a második félévben erőteljesen lassul a magyar gazdaság növekedése.

A ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői főleg az export és a beruházások növekedési lendületének lanyhulásától tartanak az ukrajnai válság miatt. Előrejelzésük szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyarországi infláció a jelenlegi alapeseti várakozásokkal ellentétben esetleg 2015 végéig sem éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célját, csak 2016-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG