Hirdetés
Hirdetés

Kim Dzsong Un elhalasztja Guam megtámadását

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 15., 15:03

Az észak-koreai diktátor elhalasztotta a döntést, hogy kilője-e Guamra a tervezett négy rakétát, miután ezt eredetileg augusztus közepére ígérte, és most itt az időpont. Most megvárja, mit lép amerikai ősellensége, Dél-Korea pedig aktivizálja magát, és megpróbál hatékonyabban közbenjárni a háború elkerülése érdekében.

Két hete először jelent meg nyilvánosan Kim Dzsong Un, látogatást tett a hadsereg vezetésénél, megvizsgálta a tervet, amely a négy rakéta Guamra történő kilövését tartalmazza. Minderről a Reuters szerint a hivatalos észak-koreai hírügynökség számolt be. Elmondta, hogy ha Amerika folytatja felforgató tevékenységét a közelben és ezzel teszteli Észak-Korea védelmi képességét, akkor meghozza a fontos döntést, utalva a rakéták Guamra indítására. A közzétett fotókon Kim egy térképen mutatja a rakéták útvonalát. Ilyen képek, ahol Kim látványosan mutatja magát a fenyegetést, a múltban is gyakran megjelentek, de nem követte őket tényleges lépés.

Dél megszólalt

Mindeközben Dél-Korea szokatlanul határozott hangot ütött meg, miszerint az ő beleegyezése nélkül nem lesz háború, a kormány mindenképpen megpróbálja azt elkerülni. A dél-koreai elnök az ország japán megszállás alóli felszabadításának 72. évfordulóján beszélt, és többször hangsúlyozta, hogy nélküle nincs háború. Kérdés persze, hogy erre milyen eszközei vannak, hisz eddig ő sem tudott tárgyalni a nemzete másik felét kormányzó Kimmel, még formálisan sem érintkeznek, mint egykor a két Németország.

Hirdetés

Mit tehet Szöul?

Feltehetően nem tudja az északi diktátort megakadályozni abban, hogy kilője a rakétáit, és Amerikát sem foghatja vissza, ha az úgy véli, közvetlen nukleáris támadás fenyegeti Kim részéről, ezért muszáj odacsapnia. Persze Trump biztos állandóan konzultál Dél-Koreával, de mondjuk egy guami rakéta becsapódás után valószínűleg már nem kérne semmihez engedélyt semmilyen szövetségestől, legfeljebb biztosítaná őket, hogy megpróbálja megvédeni őket a lehető legnagyobb mértékben.

A héten Dél-Korea ás Amerika közös katonai hadgyakorlatot tervez, ez biztos idegesíteni fogja Északot, de önmagában ettől talán nem szánja el magát végzetes lépésre. A Global Times kínai állami kézben lévő lap azt írja, hogy ha Dél-Korea tényleg békét akar, nem kéne sort kerítenie a hadgyakorlatra. Ezt nyilván nem teheti meg Dél, hisz biztonságának záloga mégiscsak Amerika. Egy dél-koreai katonai szakértő szerint viszont nagyon is komolyan kell venni Észak-Koreát, mert eddig ugyan mindig blöffölt, most egyre inkább kényszerpályán van.

Osztott, szorzott

Ha úgy érzékeli, hogy amerikai megelőző csapás indul ellene, megpróbálhatja megelőzni a megelőzést és kétségbeesésében rakétákat kilőni. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta tegnap, hogy ha rakéta indul Észak-Koreából, másodperceken belül beméri a pályáját és megsemmisítik, ha úgy vélik, hogy amerikai területet célozna. Ugyanakkor egy ilyen eseményt automatikusan úgy értékelnének, hogy támadás érte az országot, tehát beállt a hadiállapot. Egyelőre úgy tűnik, Kim Dzsong Unnak nem lenne kifizetődő kilőni a rakétákat, ezt most láthatólag meg is fontolta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?