Hirdetés
Hirdetés

Kim Dzsong Un elhalasztja Guam megtámadását

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 15., 15:03

Az észak-koreai diktátor elhalasztotta a döntést, hogy kilője-e Guamra a tervezett négy rakétát, miután ezt eredetileg augusztus közepére ígérte, és most itt az időpont. Most megvárja, mit lép amerikai ősellensége, Dél-Korea pedig aktivizálja magát, és megpróbál hatékonyabban közbenjárni a háború elkerülése érdekében.

Két hete először jelent meg nyilvánosan Kim Dzsong Un, látogatást tett a hadsereg vezetésénél, megvizsgálta a tervet, amely a négy rakéta Guamra történő kilövését tartalmazza. Minderről a Reuters szerint a hivatalos észak-koreai hírügynökség számolt be. Elmondta, hogy ha Amerika folytatja felforgató tevékenységét a közelben és ezzel teszteli Észak-Korea védelmi képességét, akkor meghozza a fontos döntést, utalva a rakéták Guamra indítására. A közzétett fotókon Kim egy térképen mutatja a rakéták útvonalát. Ilyen képek, ahol Kim látványosan mutatja magát a fenyegetést, a múltban is gyakran megjelentek, de nem követte őket tényleges lépés.

Dél megszólalt

Mindeközben Dél-Korea szokatlanul határozott hangot ütött meg, miszerint az ő beleegyezése nélkül nem lesz háború, a kormány mindenképpen megpróbálja azt elkerülni. A dél-koreai elnök az ország japán megszállás alóli felszabadításának 72. évfordulóján beszélt, és többször hangsúlyozta, hogy nélküle nincs háború. Kérdés persze, hogy erre milyen eszközei vannak, hisz eddig ő sem tudott tárgyalni a nemzete másik felét kormányzó Kimmel, még formálisan sem érintkeznek, mint egykor a két Németország.

Hirdetés

Mit tehet Szöul?

Feltehetően nem tudja az északi diktátort megakadályozni abban, hogy kilője a rakétáit, és Amerikát sem foghatja vissza, ha az úgy véli, közvetlen nukleáris támadás fenyegeti Kim részéről, ezért muszáj odacsapnia. Persze Trump biztos állandóan konzultál Dél-Koreával, de mondjuk egy guami rakéta becsapódás után valószínűleg már nem kérne semmihez engedélyt semmilyen szövetségestől, legfeljebb biztosítaná őket, hogy megpróbálja megvédeni őket a lehető legnagyobb mértékben.

A héten Dél-Korea ás Amerika közös katonai hadgyakorlatot tervez, ez biztos idegesíteni fogja Északot, de önmagában ettől talán nem szánja el magát végzetes lépésre. A Global Times kínai állami kézben lévő lap azt írja, hogy ha Dél-Korea tényleg békét akar, nem kéne sort kerítenie a hadgyakorlatra. Ezt nyilván nem teheti meg Dél, hisz biztonságának záloga mégiscsak Amerika. Egy dél-koreai katonai szakértő szerint viszont nagyon is komolyan kell venni Észak-Koreát, mert eddig ugyan mindig blöffölt, most egyre inkább kényszerpályán van.

Osztott, szorzott

Ha úgy érzékeli, hogy amerikai megelőző csapás indul ellene, megpróbálhatja megelőzni a megelőzést és kétségbeesésében rakétákat kilőni. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta tegnap, hogy ha rakéta indul Észak-Koreából, másodperceken belül beméri a pályáját és megsemmisítik, ha úgy vélik, hogy amerikai területet célozna. Ugyanakkor egy ilyen eseményt automatikusan úgy értékelnének, hogy támadás érte az országot, tehát beállt a hadiállapot. Egyelőre úgy tűnik, Kim Dzsong Unnak nem lenne kifizetődő kilőni a rakétákat, ezt most láthatólag meg is fontolta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?