Hirdetés
Hirdetés

Kína alacsonyabb növekedéssel is beéri

2017. december 25., 18:39

Kína terve az, hogy a 2010-es értékhez képest megduplázódjon a gazdasága 2020-ig, és ez akkor is megvalósul most már, ha csak 6,3 százalék lesz a növekedés a következő három évben.

Kína korábban 6,5 százalékos gazdasági növekedési ütemet tűzött ki a 2016-2020-as időszakra, de most a kommunista párt magas rangú gazdaságpolitikusa, Yang Weimin kijelentette, hogy a két tized százalékponttal alacsonyabb növekedés is megteszi a következő három év átlagában, annál is inkább, mivel a Bloomberg által figyelemmel kísért elemzők véleménye szerint idén 6,8 százalék lesz a növekedés, jövőre pedig 6,5. Kína így még mindig a leggyorsabban növekvő gazdaságok egyike, és valószínű, hogy még jó ideig az is marad, így pár éven belül a világ legnagyobb gazdaságává válik.

Hszi Csinping elnök ugyanakkor már jelezte, hogy vannak olyan égető problémák, melyeket szeretnének mindenképpen megoldani, akár kisebb gazdasági növekedés árán is. Ezek közül az egyik a megnövekedett eladósodottság miatti fokozott pénzügyi kockázat, a másik a súlyos környezetszennyezés, elsősorban a nagyvárosokban, végül a szegénység felszámolása, mivel a gyorsan növekvő gazdaság kedvező hatása nem minden réteget ért még el a kínai társadalomban.

Hirdetés

Az ország GDP-je egy vezető kínai gazdaságpolitikus szerint 12,2 ezermilliárd dollár lesz, így ha csak 6,3 százalék lesz a következő 3 év átlaga, megvan a duplázás 2010-hez képest. Az egyetlen, a kínainál még nagyobb gazdaság, Amerika adata a 19 ezermilliárd dollárhoz közelít, így Kínának még közel 70 százalékkal kell többet nőni Amerikánál, hogy utolérje. Ez a jelenlegi folyamatok mellett 2030 körül valószínűsíthető.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)