3p
Eddig úgy tett Trump, mintha feltételekhez kötné az "egy Kína" elv elfogadását, de miután a kínai elnök rákérdezett, simán egyetértett vele.
Fotó: EPA / Pete Marovich

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön este telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és megerősítette, hogy kormányzata tiszteletben tartja az "egy Kína" elvet. A Fehér Ház közleményben tájékoztatott kettejük telefonbeszélgetéséről. Eszerint hosszú és "rendkívül szívélyes" beszélgetést folytattak, és  "Hszi elnök kérésére" Donald Trump megerősítette, hogy egyetért az "egy Kína" - politika tiszteletben tartásával. Ennek alaptétele, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el diplomáciailag Tajvan függetlenségét, hanem a szigetet Kína részének tekinti.

A Fehér Ház MTI által idézett közleménye szerint Donald Trump és Hszi Csin-ping egy sor más kérdésben is eszmét cserélt, és meghívták egymást országaikba.

Eddig nem volt ilyen egyértelmű

Jóllehet, megválasztása után Donald Trump telefonon fogadta Hszi gratulációit, de beiktatása óta most először tartott vele megbeszélést. Trump decemberben azt sejtette, hogy esetleg csak akkor támogatja az "egy Kína"-politikát, ha Pekinggel megállapodásra tud jutni a kereskedelmi viták rendezésében.

Trump még hivatalba lépése előtt váratlanul felmelegítette az 1979 óta befagyasztott diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, azonnal óriási tiltakozást kiváltva ezzel a kínai vezetésnél. Trump akkor Tajvanba telefonált, a telefonhívás alatt „elnöknek” szólította a tajvani vezetőt, amellyel gyakorlatilag önálló állami vezetőként ismerte el. Ráadásul „Tajvannak” nevezte az országot, amitől szintén szívszélhűdést kaptak Pekingben.

Jü Sji-kun volt elnök vezetésével ráadásul tajvani biztonsági vezetők és törvényhozók egész delegációja vett részt az elnöki beiktatáson. A mostani megbeszélés előtt mindenesetre az amerikai elnök óvatosabb volt, és a Fehér Házban konzultált Rex Tillerson külügyminiszterrel, mielőtt ajtóstul rontott volna a házba.

Mindeközben ott lóg a levegőben minden idők egyik legnagyobb kereskedelmi háborújának az esélye is - londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg mindenesetre valószínűtlen, hogy Donald Trump bevezetné az elnökválasztási kampányában kilátásba helyezett, mindenre kiterjedő 45 százalékos büntetővámot a kínai importra, mivel ennek súlyos visszaható következményei lennének az amerikai gazdaságra is - de az elmúlt hetek alapján senki sem mer kizárni semmit sem, vagy épp az ellenkezőjét.

Na és volt valami meghökkentő?

Hivatalba lépése óta Trump telefonos konzultációs turnét tart, a világ más vezetőit hívja fel sorra. Az elnök legbelső köreiből pedig folyamatosan szivárognak a nem nyilvánosság elé szánt jelenetekről szóló hírek. Kiderült például, hogy Trump annyira kiborult, amikor meghallotta, hogy egy egyezmény miatt menekülteket kell befogadnia Ausztráliából, hogy rácsapta a telefont az ausztrál miniszterelnökre - akinek országa egyébként fontos és régi katonai és diplomáciai szövetségese az USA-nak.

A Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetés egy pontján pedig - amikor a nukleáris leszerelésről szóló START egyezmény került szóba - pillanatnyi időt kért, hogy megkérdezhesse tanácsadóit, miről is van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG