4p
Bizony, a Goldman Sachs elemzője szerint nagyobb az egyensúlytalanság a kínai gazdaságban, mint a Mao-féle nagy ugrás idején (ami olyasmi volt mint nálunk a vas és acél országa Rákosi idején). Persze ez most már egy viszonylag fejlett gazdaság, de nem kis feladat lesz a torzulásoktól megszabadulni.

Mao álma

A fő probléma az, hogy a beruházási ráta a GDP 46 százaléka, ami több mint 1958-ban, amikor Mao nekirugaszkodott a nagy ugrásnak, melynek az volt a célja, hogy Kínából pikk-pakk fejlett ipari országot csináljon. Ez akkor teljes kudarcot vallott, de aztán 1980-tól mégiscsak növekedésnek indult az ország, és mára létre is jött Mao álma, csak épp nem az értelmetlen óriás állami beruházásokkal, hanem azzal, hogy az egész világ odatelepítette gyárait.

Az óriási növekedés így már több évtizede tart, de kissé túlfutott, és oda vezetett, hogy óriási kapacitás feleslegek vannak pl. acélból és cementből, és sokan attól tartanak, hogy a sok új beruházás már nem fogja kitermelni a rá felvett hiteleket, és akkor adósságválság következhet. A beruházás és a GDP aránya nemcsak a Mao-félénél nagyobb, hanem a Japánban a 80-as években jellemzőnél is, ahol hasonló volt a helyzet, mint Kínában most. Több évtized után az óriási növekedés kifulladt, az ingatlanlufi kipukkadt, és az ország végül lényegében két évtizedes recesszióba süllyedt.

Nagy ugrás

A beruházásokat a kormány pörgette föl a 2008-as válság után, elvileg azért, hogy fenntarthatóbb növekedést hozzanak létre főleg a szolgáltatási szektorra és a belső fogyasztásra alapozva. Közben azonban újra visszaesett a növekedési ütem a 2009-es szint közelébe, 6,8 százalékra. Nem mintha ez önmagában, sőt világviszonylatban kevés lenne, de a korábbiakhoz, valamint a beruházások volumenéhez képest már igen.

A Mao-féle nagy ugrás úgy zajlott, hogy az állami vállatok óriásberuházásokba fogtak, melyhez a népnek is hozzá kellett járulnia: elvárták, hogy mindenki minden nélkülözhető fémtárgyát a vas-, és acélipar rendelkezésére bocsássa. Emellett zajlott az erőltetett mezőgazdasági beruházás is, együtt a szövetkezetesítéssel, aminek az eredménye nemhogy növekedés, de egyenesen éhínség lett.

Vissza kell fogni

Persze ilyesmiről a mai, modern Kínában szó sincs, de az elemző szerint a gazdaság csak akkor lesz újra egészséges, ha a kormány úrrá lesz a túltermelésen, a termelői árak deflációján és a nyakló nélküli hitelezésen. Ez tulajdonképpen egy hitelbuborék, csak nem osztalékot fizetnek és sajátrészvényt vásárolnak a cégek, mint Amerikában, hanem megfelelő kereslet nélküli termékek gyártásába fognak, mondhatni a raktáraknak termelnek. Mindez azért, hogy látszólag fennmaradjon a gyors növekedés, bármi áron.

A probléma, nem meglepő módon, főleg az állami vállalatoknál jelentkezik, melyek átlagosan csak 3 százalékos tőkearányos megtérülést hoznak, ami kevesebb, mint fele a magánszektorra jellemzőnek. Ráadásul mostanában egyre nehezebb a pénzt is külföldre utalni, miután a jüanra újabban nehezedő nyomás és a tőzsdei lufi kipukkadása miatt szigorítottak a tőkekorlátozásokon.

Hadd ereszkedjen a jüan

Ami a valutát illeti: miközben a kínai jegybanknak megvan az elszántsága és lehetősége a jüan árfolyamának fenntartására rövidtávon, ennek nem sok értelme van, mert a hatalmas kereskedelmi többletből szép lassan deficitbe forduló országnak gyengébb valutára lesz szüksége, vagyis muszáj lesz elengedni a jüant, hadd értékelődjön le.

A kormánynak be kell látnia, hogy véget ért a több évtizedes nagy menetelés, nem lehet az égig érni. A viszonylag fejlett ipari gazdaság ugyanakkor már adott, elég egy szolid növekedés, lassan visszaálló egyensúlyi helyzet mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG