Hirdetés
Hirdetés

Kína igen határozott nagyhatalmi üzenetet küldött

2017. augusztus 02., 06:07
Cimkék
Kína
, Hszi Csinping

A kínai elnök egy ünnepségen tartott beszédet, és igen határozottan kijelentette, hogy semmilyen területi veszteséget nem hajlandó eltűrni. Senki nem számíthat rá, hogy Kína bármit is feladjon szuverenitásából, biztonságából és fejlődéséből, ugyanakkor nem akar terjeszkedni vagy bármit bárkitől elfoglalni.

Az üzenet a maga módján aktuális volt, hisz az amerikai elnök már többször nyíltan kifejezte rosszallását Kína irányába, és sejteni lehetett, hogy egy olyan nagyhatalom, mint Kína, erre határozott választ ad. Ugyanakkor a kijelentések azoknak a szomszédos országoknak is szólhatnak, akiknek területi vitájuk van Kínával, valamint utalás lehet a Dél-kínai tengerre, ahol ugyancsak vannak megoldatlan konfliktusok.

A hadsereg

Hszi Csinping a CNBC szerint Pekingben tartotta egy órás beszédét a hadsereg, ahogy ők nevezik, a Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 90. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepségen. A hadsereg 1927-ben egy kis gerillaerőből fejlődött ki, amely Csang Kaj-sek nacionalista erői és a japán megszállók ellen küzdött, és végig stabil támasza volt a Kínai Kommunista Pártnak.

Hirdetés

Hszi főleg a hadseregről és annak fejlődéséről beszélt, amely a világ legnagyobb állandó létszámú, 2,3 millió fős hadserege (ez persze érthető, hisz Kína a legnépesebb ország 1,4 milliárd fővel, igaz, India már alig van lemaradva tőle, és a 20-as években meg is fogja előzni). A hadsereg ugyanakkor éles háborúban szerencsére sok évtizede nem volt tesztelve, Kína nem keveredett komoly, nyílt háborús konfliktusba.

Feladatok

Az elnök egy mondatban külön összefoglalta a hadsereg feladatait: megvédi a kommunista párt vezető szerepét, az ország szocialista rendszerét (ez inkább az uralkodó elitre vonatkozhat, hisz a rendszer már nyomokban sem hasonlít kommunista-szocialista rendszerekre, inkább az állam által erősen uralt kapitalizmusnak lehetne nevezni), megvédi az ország szuverenitását, megőrzi a regionális és a világbékét.

A hosszú körmondat emlékeztet az egykori szovjet és szovjetbarát beszédekre, ugyanakkor a mai állapotokhoz igazodik. Lényeg, hogy nem kérdőjelezhető meg a kínai rendszer, emellett Kína abszolút nagyhatalom, mely szuverenitását minden körülmények között megvédi, zsarolásnak, nyomásnak nem enged, ugyanakkor, ha lehet, elkerülné a katonai konfliktusokat úgy a környékén, mint a világban.

Békés de határozott nagyhatalom

Tény, hogy Kína a nagyhatalmak között viszonylag békés, konfliktusokat nem kezdeményezett, még Mao brutális uralma idején sem voltuk súlyosabb incidensek. Az azóta eltelt 40 évben viszont az ország páratlan gazdasági fejlődésen ment át, amiért az egész világ csodálja, sőt izgul, hogy ez ne lassuljon le, hisz sokak szerint Kína húzza a világgazdaságot.

Az ország mérete és a fejlődés üteme azt eredményezte, hogy ma már Kína nagyjából Amerikához és Oroszországhoz mérhető nagyhatalom, ha használatban lenne még a hidegháborús terminus, akár szuperhatalomnak is lehetne nevezni, és a beszéd egyik legfőbb üzenete az lehet, hogy ennek teljes mértékben tudatában is van, és nem árt, ha mások is tisztában vannak vele.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?