Hirdetés
Hirdetés

Kína igen határozott nagyhatalmi üzenetet küldött

2017. augusztus 02., 06:07
Cimkék
Kína
, Hszi Csinping

A kínai elnök egy ünnepségen tartott beszédet, és igen határozottan kijelentette, hogy semmilyen területi veszteséget nem hajlandó eltűrni. Senki nem számíthat rá, hogy Kína bármit is feladjon szuverenitásából, biztonságából és fejlődéséből, ugyanakkor nem akar terjeszkedni vagy bármit bárkitől elfoglalni.

Az üzenet a maga módján aktuális volt, hisz az amerikai elnök már többször nyíltan kifejezte rosszallását Kína irányába, és sejteni lehetett, hogy egy olyan nagyhatalom, mint Kína, erre határozott választ ad. Ugyanakkor a kijelentések azoknak a szomszédos országoknak is szólhatnak, akiknek területi vitájuk van Kínával, valamint utalás lehet a Dél-kínai tengerre, ahol ugyancsak vannak megoldatlan konfliktusok.

A hadsereg

Hszi Csinping a CNBC szerint Pekingben tartotta egy órás beszédét a hadsereg, ahogy ők nevezik, a Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 90. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepségen. A hadsereg 1927-ben egy kis gerillaerőből fejlődött ki, amely Csang Kaj-sek nacionalista erői és a japán megszállók ellen küzdött, és végig stabil támasza volt a Kínai Kommunista Pártnak.

Hirdetés

Hszi főleg a hadseregről és annak fejlődéséről beszélt, amely a világ legnagyobb állandó létszámú, 2,3 millió fős hadserege (ez persze érthető, hisz Kína a legnépesebb ország 1,4 milliárd fővel, igaz, India már alig van lemaradva tőle, és a 20-as években meg is fogja előzni). A hadsereg ugyanakkor éles háborúban szerencsére sok évtizede nem volt tesztelve, Kína nem keveredett komoly, nyílt háborús konfliktusba.

Feladatok

Az elnök egy mondatban külön összefoglalta a hadsereg feladatait: megvédi a kommunista párt vezető szerepét, az ország szocialista rendszerét (ez inkább az uralkodó elitre vonatkozhat, hisz a rendszer már nyomokban sem hasonlít kommunista-szocialista rendszerekre, inkább az állam által erősen uralt kapitalizmusnak lehetne nevezni), megvédi az ország szuverenitását, megőrzi a regionális és a világbékét.

A hosszú körmondat emlékeztet az egykori szovjet és szovjetbarát beszédekre, ugyanakkor a mai állapotokhoz igazodik. Lényeg, hogy nem kérdőjelezhető meg a kínai rendszer, emellett Kína abszolút nagyhatalom, mely szuverenitását minden körülmények között megvédi, zsarolásnak, nyomásnak nem enged, ugyanakkor, ha lehet, elkerülné a katonai konfliktusokat úgy a környékén, mint a világban.

Békés de határozott nagyhatalom

Tény, hogy Kína a nagyhatalmak között viszonylag békés, konfliktusokat nem kezdeményezett, még Mao brutális uralma idején sem voltuk súlyosabb incidensek. Az azóta eltelt 40 évben viszont az ország páratlan gazdasági fejlődésen ment át, amiért az egész világ csodálja, sőt izgul, hogy ez ne lassuljon le, hisz sokak szerint Kína húzza a világgazdaságot.

Az ország mérete és a fejlődés üteme azt eredményezte, hogy ma már Kína nagyjából Amerikához és Oroszországhoz mérhető nagyhatalom, ha használatban lenne még a hidegháborús terminus, akár szuperhatalomnak is lehetne nevezni, és a beszéd egyik legfőbb üzenete az lehet, hogy ennek teljes mértékben tudatában is van, és nem árt, ha mások is tisztában vannak vele.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?