Hirdetés
Hirdetés

Kína is megelégelte az észak-koreai atomfenyegetést

Fellegi Tamás, 2017. április 12., 06:08

Kína előírta a kereskedelmi cégeknek, hogy nem vehetik át az észak-koreai szénszállítmányokat, így az azokat szállító hajók tömegesen térnek haza, rakományukkal telten. Úgy tűnik, Amerika maga mellé állította Kínát, akinek amúgy is egyre kellemetlenebb a nukleáris fegyverekkel és rakétákkal fenyegetőző szomszéd.

Eldurvult az Észak-Koreával kapcsolatos helyzet: minél közelebb kerül az ország ahhoz, hogy tényleges atombombát vethessen be, sőt azt megfelelő rakétával messzire el is juttathassa, annál inkább kiszalad az időből mindenki, akit a rezsim fenyeget: Amerika, Japán, Dél-Korea. Egyszerűen nem kockáztathatnak, még időben meg kell fékezniük Kim Dzsong Unt. Lehetőség szerint úgy, ahogy Iránt is lebeszélték az atomprogramról: gazdasági szankciókkal, sőt embargóval.

Kínának is sok

Erre úgy tűnik, el is szánták magukat, hisz az Észak-Koreával korábban élénken kereskedő Kína már jelezte, hogy megszünteti az importot, de most más látszik is, hogy tényleg nem veszi át a szállítmányokat. A Reuters szerint április 7-én adták ki a kínai hatóságok a direktívát, hogy az észak-koreai szállítmányokat vissza kell fordítani, ugyanaznap, amikor találkozott a kínai és az amerikai elnök. Ezek szerint gyorsan egyetértésre jutottak a kérdésben.

Hirdetés

Az egyik nagy kínai vevő szerint már 2 millió tonna észak-koreai szén rekedt a kínai kikötőkben, és ezt most elkezdték visszaszállítani Észak-Koreába. Kína elsősorban az acélgyártáshoz használt kokszolható szenet vett Észak-Koreától, amelyből így most hiánya keletkezett, és ezt pótolnia kell. Így Amerikától veszi meg a hiányzó mennyiséget, amivel Donald Trump két legyet üt egy csapásra: nemcsak hogy megszorongatja Phenjant, hanem mindjárt csökkenti is a Kínával szembeni kereskedelmi hiányt, ráadásul feléleszti az amerikai szénbányászatot anélkül, hogy ezzel külön környezeti kárt okozna.

Összeroppan?

Ezek után az lesz a kérdés, hogy az embargó, amelyben legfőbb exportbevételétől fosztják meg Észak-Koreát, hogyan hat az országra. Devizabevétele ezzel szinte teljesen elapad, hisz lassan már senkivel nem tud kereskedni, így teljes önellátásra kényszerül. Egy ilyen kis ország esetében általában ez lehetetlen, vagy legalábbis elképesztő nyomorhoz vezet rövid idő alatt, és teljes elszigeteltségben a nukleáris fegyverek és a rakéták fejlesztése is jóval nehézkesebb. Amerika és Kína talán abban reménykedik, nem ok nélkül, hogy az embargó hatására az ország gazdaságilag összeroppan, és belemegy a nukleáris leszerelésbe.

Bevetik, ha lesz mit

Az észak-koreai média mindenesetre kedden ismét heves fenyegetőzésbe kezdett, miszerint ha amerikai agressziót észlel a Csendes-óceán nyugati fele irányába tartó amerikai haditengerészeti egység részéről, nukleárist támadást hajt végre Amerika ellen. Azt írják, hogy nem csak a dél-koreai és a csendes-óceáni amerikai bázisok lehetnek célpontok, hanem az Egyesült Államok kontinentális területe is. Erre a kapacitásuk valószínűleg még nincs meg, de nem véletlen, hogy Trump elnök nem is akarja megvárni, amíg meglesz.

A Dél

A legkényesebb helyzetben persze Dél-Korea van, mert ha konfliktus alakul ki az északi országrész és Amerika között, abból ő nemigen tud kimaradni, már csak azért sem, mert technikailag több mint 60 éve háborúban áll egymással Korea két fele, csak épp hosszúra nyúlt tűzszünet van. Az amerikai haderő hatékonysága, precizitása és módszere persze igen sokat javult azóta, és az ellenoldalon sem kell szembenézniük az orosz erőkkel, mint akkor a szovjetekkel. Ugyanakkor, ha csak egyetlen félig használható atomfegyvert el tudnak hajítani az északiak, az felmérhetetlen kockázat Dél-Korea számára, de még Japán sem lehet nyugodt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Leminősítés, megroppant bankrendszer és a politikai centrum megrendülése. Olaszország örvénybe került és legnépszerűbb politikai pártja valóban radikális gazdasági és külpolitikai kurzusváltást javasol. Hogyan érintené ez az ország NATO-tagságát?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?