Hirdetés
Hirdetés

Kína megszorongatja Észak-Koreát

2017. augusztus 24., 06:07

Az elmúlt hónapokban Donald Trump többször is hiányolta, hogy Kína nem tesz meg mindent Észak-Korea gazdasági ellehetetlenítése érdekében, hogy ezáltal rászorítsák az országot a nukleáris leszerelésre. Kína azonban nagyon is sokat tett, amint azt adatok is mutatják, Észak-Korea pedig máris bajban: hadserege rossz állapotban.

Kína gyakorlatilag az egyetlen ország, akivel Észak-Korea komoly kereskedelmet folytat, számtalan olyan árucikket vesz tőle, amit nem tud előállítani, cserébe a kis ország leginkább szenet és vasércet exportál. A számok azt mutatják, hogy visszaesőben a kereskedelem: a júniusi 489 millióról júliusra 456 millió dollárra csökkent a forgalom értéke. Persze Trump nyilván az szeretné, ha ez a szám 0-ig csökkenne, hisz ez jó eséllyel valóban Észak-Korea ellehetetlenüléséhez vezetne.

Benzin, szén, vasérc

A Reuters által elemzett adatok szerint míg júniusban 8262 tonna finomított benzint szállított Kína, addig júliusban mindössze 120 tonnát. Hozzá kell tenni, hogy a kínai állami olajvállalat nem szankcióként függesztette fel a szállítást, hanem azért, mert Észak-Korea nem tudott neki fizetni. Ennek viszont már embargóhoz köthető okai vannak: Phenjan nem tud eleget exportálni, nem jut devizához, így az importért nem tud fizetni.

Hirdetés

Kína júniusban megszüntette a szén vásárlását Észak-Koreától, így júliusban már nem is történt szállítás. Ugyanakkor Kína nyomást gyakorol a vasérc importőrökre, hogy ne vegyenek Phenjantól, ennek hatására júniusról júliusra negyedével csökkent az észak-koreai export, és azóta feltehetően még nagyobb mértékben, de erről csak később lesznek statisztikai adatok.

Hiányos ellátás, gyengülő katonák

Az elszigetelődő ország tehát sokkal kevesebbet exportál és importál, mint korábban, és ezért komoly ellátási nehézségek jelentkeznek. Egy újságíró, akinek sikerült Észak-Koreában adatokat gyűjtenie, elmondta a Guardiannek, hogy az országot éhínség fenyegeti. A hadsereg létszáma viszonylag nagy, sok katonát kell etetni, a tisztek és más, kiemelt ellátást élvező katonák viszont eladják az ellátmány egy részét a feketepiacon a nélkülöző lakosságnak.

Ennek következtében, valamint amiatt, hogy a sorkatonák ellátása eleve hiányos, a katonák rossz bőrben vannak, rosszul tápláltak, egészségi állapotuk leromlott, képtelenek lennének érdemi harcot folytatni háború esetén, különösen az amerikaiak ellen. Kétségkívül, ha odáig fajul a konfliktus, hogy Észak-Korea területén folynának a harcok, már úgysem lenne esélyük a túlerővel szemben, hisz vélhetően a teljes dél-koreai hadsereg is bevonulna, hogy egyesítse az országot.

A rakétákba kapaszkodik

Pont ezért folytatja Kim Dzsong Un az atom-, és rakétaprogramot: tudja, hogy hagyományos háborúban nem tud talpon maradni, ahogy nem tudott Szaddam Husszein vagy az afganisztáni tálib rezsim sem. A 75 éve vívott háború, melyet azóta is csak tűzszünet zárt le, vagy a vietnami háború egész más ügy volt: az északi, kommunista oldalak mögött ott állt a Szovjetunió, erőteljes támogatással. Most viszont nem áll senki Phenjan mellé, magára van utalva a diktatúra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?