Hirdetés
Hirdetés

Kína megszorongatja Észak-Koreát

2017. augusztus 24., 06:07

Az elmúlt hónapokban Donald Trump többször is hiányolta, hogy Kína nem tesz meg mindent Észak-Korea gazdasági ellehetetlenítése érdekében, hogy ezáltal rászorítsák az országot a nukleáris leszerelésre. Kína azonban nagyon is sokat tett, amint azt adatok is mutatják, Észak-Korea pedig máris bajban: hadserege rossz állapotban.

Kína gyakorlatilag az egyetlen ország, akivel Észak-Korea komoly kereskedelmet folytat, számtalan olyan árucikket vesz tőle, amit nem tud előállítani, cserébe a kis ország leginkább szenet és vasércet exportál. A számok azt mutatják, hogy visszaesőben a kereskedelem: a júniusi 489 millióról júliusra 456 millió dollárra csökkent a forgalom értéke. Persze Trump nyilván az szeretné, ha ez a szám 0-ig csökkenne, hisz ez jó eséllyel valóban Észak-Korea ellehetetlenüléséhez vezetne.

Benzin, szén, vasérc

A Reuters által elemzett adatok szerint míg júniusban 8262 tonna finomított benzint szállított Kína, addig júliusban mindössze 120 tonnát. Hozzá kell tenni, hogy a kínai állami olajvállalat nem szankcióként függesztette fel a szállítást, hanem azért, mert Észak-Korea nem tudott neki fizetni. Ennek viszont már embargóhoz köthető okai vannak: Phenjan nem tud eleget exportálni, nem jut devizához, így az importért nem tud fizetni.

Hirdetés

Kína júniusban megszüntette a szén vásárlását Észak-Koreától, így júliusban már nem is történt szállítás. Ugyanakkor Kína nyomást gyakorol a vasérc importőrökre, hogy ne vegyenek Phenjantól, ennek hatására júniusról júliusra negyedével csökkent az észak-koreai export, és azóta feltehetően még nagyobb mértékben, de erről csak később lesznek statisztikai adatok.

Hiányos ellátás, gyengülő katonák

Az elszigetelődő ország tehát sokkal kevesebbet exportál és importál, mint korábban, és ezért komoly ellátási nehézségek jelentkeznek. Egy újságíró, akinek sikerült Észak-Koreában adatokat gyűjtenie, elmondta a Guardiannek, hogy az országot éhínség fenyegeti. A hadsereg létszáma viszonylag nagy, sok katonát kell etetni, a tisztek és más, kiemelt ellátást élvező katonák viszont eladják az ellátmány egy részét a feketepiacon a nélkülöző lakosságnak.

Ennek következtében, valamint amiatt, hogy a sorkatonák ellátása eleve hiányos, a katonák rossz bőrben vannak, rosszul tápláltak, egészségi állapotuk leromlott, képtelenek lennének érdemi harcot folytatni háború esetén, különösen az amerikaiak ellen. Kétségkívül, ha odáig fajul a konfliktus, hogy Észak-Korea területén folynának a harcok, már úgysem lenne esélyük a túlerővel szemben, hisz vélhetően a teljes dél-koreai hadsereg is bevonulna, hogy egyesítse az országot.

A rakétákba kapaszkodik

Pont ezért folytatja Kim Dzsong Un az atom-, és rakétaprogramot: tudja, hogy hagyományos háborúban nem tud talpon maradni, ahogy nem tudott Szaddam Husszein vagy az afganisztáni tálib rezsim sem. A 75 éve vívott háború, melyet azóta is csak tűzszünet zárt le, vagy a vietnami háború egész más ügy volt: az északi, kommunista oldalak mögött ott állt a Szovjetunió, erőteljes támogatással. Most viszont nem áll senki Phenjan mellé, magára van utalva a diktatúra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?