Hirdetés
Hirdetés

Kiszivárgott egy vészjósló kormányzati jelentés – ez fájni fog?

2018. január 30., 13:24

Nagyon baljós képet mutat a brit kormány egyik kiszivárgott jelentése.

A brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások - áll egy kiszivárgott brit kormányzati tanulmányban.

Kormányzati források szerint azonban félkész tervezetről van szó, amely nem tartalmazza a brit kormány által célként kitűzött, testreszabott átfogó megállapodás várható kedvező hatásait.

Hirdetés
A Privátbankár.hu további brexites cikkeit itt tudod elolvasni. >>>

A Buzzfeedhez eljutott, állítólag brit kormányzati szakértők által készített tanulmány szerint - amelyet kedden a BBC is részletesen ismertetett - a brit hazai össztermék halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.

A tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.

Még a legkedvezőbb Brexit-forgatókönyv is, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad, és így továbbra is hozzáfér az EU egységes belső piacához, 15 év alatt 2 százalékpontos növekedési elmaradást okozna a további EU-tagság esetén elérhető ütemhez képest a kiszivárgott tanulmány szerint.

A kormány szerint nem a teljes kép

A BBC név nélkül idézett egy kormányzati illetékest, aki szerint egy korai szakaszban járó tervezetről van csak szó, amely különböző, már létező és mások által alkalmazott megoldásokat, valamint egyéb külső becsléseket vett figyelembe. Nem tartalmazza azonban azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a brit kormány szándékai szerint kialakítandó mély és különleges viszonyrendszer gyakorolna a brit gazdaságra.

A kormányzati illetékes szerint a kiszivárgott tervezet következtetései mindemellett nagyon erősen függnek mindenféle feltételezéstől, és számos eleme feltételes becslésekre alapul.

Nagy londoni elemzőházak is felhívták azonban a figyelmet legutóbbi tanulmányaikban arra, hogy hosszú távon súlyos gazdasági veszteségeket okozhat, ha Nagy-Britannia átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Néhány különös embertől eltekintve nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik a desszerteket. Ha édesszájú vagy, és szeretsz azon szörnyülködni, hogy a szemtelenül gazdagok mire szórják el a pénzt, ezt a cikket neked találták ki, összeszedtük a világ hat leggazdagabb desszertjét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)