3p
Miután a brit miniszterelnök, Theresa May kormányán belül látszik, kikre vár leginkább a kilépésről való tárgyalások lefolytatása, az Európai Unió is kijelölte azt az embert, aki felelős lesz a britekkel való tárgyalásért. Jó választásnak tűnik, nem kis tapasztalata van, oldott már meg nehéz feladatokat. Lássuk, ki is ő és mi várható.

Az illető egy francia politikus, Michel Barnier, aki a válság után megszervezte az európai pénzügyi szabályozást, ezzel gyakorlatilag megmentve az eurót, mint közös fizetőeszközt, és az európai bankrendszer egészét. Olyan munkát végzett el ezzel, amit az eurózóna tervezői egész egyszerűen elmulasztottak, vagy esetleg direkt a későbbiekre hagyták, mondván, majd éles helyzetben elvégzik azokat.

Egységben az erő

A főtárgyaló megnevezése Londonban kisebb ijedelmet váltott ki, miután nyilvánvaló, hogy tapasztalt, rutinos versenyzőről van szó, aki pontosan fogja tudni, hogy képviselje az európai érdekeket. Theresa May olyan megjegyzést tett, hogy a tárgyalás nem csak egy emberrel fog folyni, hanem a tagállamok képviselőivel, az Európa Tanáccsal és az Európai Bizottsággal egyaránt, vagyis abban bízik, hogy valamelyest megosztható lesz a 27 tagú közösség.

Az európai oldal ezzel szemben vigyázni fog arra, hogy ez ne történhessen meg, hanem egy kézben összpontosuljon az Unió érdekeinek képviselete. Erre teljesen alkalmas is Barnier, hisz korábban volt már francia külügyminiszter és 2010-2014 között európai biztos is, és ebben a minőségében az Unió belső, egységes piacával foglalkozott. Márpedig ez a témakör lesz gyakorlatilag a legfontosabb az Angliával folytatott tárgyalásokon, tekintettel arra, hogy a legnagyobb veszély az Egyesült Királyság számára a közös piachoz való hozzáférés csorbulása.

Tanácstalanság

A brit oldal egyelőre elég tanácstalannak tűnik, amit leginkább az mutat, hogy idén már nem akarják megindítani a hivatalos kiválási folyamatot. Mielőtt ezt megteszik, szeretnék, ha összeállna a kép, milyen is lesz a válás utáni kapcsolat az Európai Unióval. Az európai fél ugyanakkor nem nagyon akar előzetesen tárgyalni, ami érthető is. Amíg valaki nem jelzi hivatalos távozási szándékát, elvileg nincs miről beszélni, ezért határozták meg a Lisszaboni Szerződésben, hogy két év áll rendelkezésre a tárgyalások lefolytatására.

Nincs példa

Annyit mindenesetre elmondott a brit miniszterelnök, hogy egyik jelenlegi példa sem követendő a külső országok és az EU kapcsolatát illetően (leginkább Svájc és Norvégia jöhetne szóba). A kormányzó Konzervatív Párt vezeti körében nincs egyetértés arról, hogy milyenek legyenek az ország és az EU kapcsolatai, de abban egyetértenek, hogy a bevándorlást valamilyen szinten mindenképpen korlátozni akarják, mert úgy gondolják, ez volt a népszavazás egyik döntő motívuma. Van, aki megelégedne egy sima kereskedelmi egyezménnyel, mások szeretnének teljes hozzáférést az EU egységes piacához.

Egyelőre az sem egyértelmű, hogy brit részről pontosan ki folytatja majd a tárgyalásokat. Logikusan David Davis lenne az, hisz számára létrehozták az Európai Unióból való kiválás minisztere nevű posztot. Barnier október 1-én foglalja el hivatalát, de hogy mikor kezdődnek érdemi tárgyalások, azt nem lehet tudni. Addig is előkészítő munkát fog végezni, és ha egyszer a brit kormány elindítja a kiválási folyamatot, ő fog a különböző EU hatóságokkal és a tagállamokkal egyeztetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG