6p
Kapunk hideget és meleget is a Valutaalaptól.

Uniós pénzből nőttünk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves ellenőrzése az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján történik. A látogatás zárónyilatkozata szerint a magyar gazdaság a növekedésösztönző gazdaságpolitikának, a kedvező külső feltételeknek és az uniós források hatékony felhasználásának köszönhetően lendületes ütemben növekedett az elmúlt években.

Az élénk belső keresletnek köszönhetően a termelés 2015-ben 2,9 százalékkal nőtt. A szintén erőteljes külső kereslet pedig nagyban hozzájárult a folyó fizetési mérlegtöbblet fenntartásához. A munkanélküliség a magánszektorban növekvő foglalkoztatásnak és a közmunkaprogramok kiterjesztésének köszönhetően az aktív népesség részarányának növekedése ellenére is csökkent - áll a jelentésben.

Gond van a hitelezéssel

A magánszektorban a hitelezés továbbra is kevés. A nem teljesítő hitelek részaránya alacsonyabb lett, de még így is magas. Üdvözlendőek a nem teljesítő hitelek problémájának a megoldására tett lépések, beleértve egy vagyonkezelő létesítését és a magáncsőd intézményének a bevezetését - állapítja meg a dokumentum.

A gazdaság sérülékenysége csökkent, jórészt a tartósan magas folyó fizetési mérlegtöbbletnek, a devizahitelek forintosításának és az MNB finanszírozási programjának köszönhetően. A meghozott intézkedések azonban a sérülékenység mérséklése mellett részben át is hárították a kockázatokat az állami szektorra és a jegybankra. A GDP-arányos adósság emellett továbbra is viszonylag nagy, ami a vele járó magas finanszírozási költségekkel és a külföldi befektetőknek való kitettséggel, valamint külfölddel szembeni negatív befektetési pozícióval (IIP) együtt továbbra is kockázatokat támaszt. Mindemellett az állam gazdasági szerepe is erősödött, banki és energiaipari részesedés vásárlásokat is beleértve. 

Kisebb államadósság

A 2015-ös költségvetési deficit kisebb lett a tervezettnél, részben a felpörgő gazdasági aktivitásnak, az adóbeszedés javuló hatékonyságának, illetve egyszeri bevételi tételeknek köszönhetően, amelyek együttes hatását a megemelkedett kiadások csak részben ellentételezték. A GDP-arányos államadósság 75,3 százalékra csökkent a 2014-es 76,2 százalékról. 

Az IMF szerint az idén valószínűleg sikerül teljesíteni a 2 százalékos deficitcélt, a GDP-arányos államadósság pedig 74,25 százalékra csökken. 

A csekély inflációs nyomás, az alacsony kockázati prémium és a negatív kibocsátási rés (output gap) 2015-ben a monetáris enyhítési ciklus felújítására késztette a jegybankot. A kamatcsökkentéseket a jegybank számos egyéb nem konvencionális monetáris eszköz alkalmazásával támogatta meg a transzmissziós hatás fokozása, a sérülékenységek enyhítése, valamint a kis- és középvállalatok hitelezésének az ösztönzése érdekében, szem előtt tartva az államadósság refinanszírozási költségeinek alacsonyan tartását. 

Ezt várják erre az évre

Idén 2,3 százalékos GDP-növekedésre számít a valutaalap. A szabadon elkölthető jövedelem növekedésének és a javuló foglalkoztatási helyzetnek köszönhetően a lakossági fogyasztás robusztus marad. A kedvező külkereskedelmi cserearány pedig tovább növeli a folyó fizetési mérleg többletét. Az alacsony importáraknak és a csökkenő, de továbbra is negatív kibocsátási résnek köszönhetően csekély inflációra lehet számítani. Középtávon a növekedési kilátások meglehetősen visszafogottak a privát beruházásokat - a külföldieket is beleértve - továbbra is fékező, nem túl kedvező üzleti hangulat miatt. A munkaerőpiacon pedig az alacsony részvételi arány kedvezőtlen hatásaival kell számolni elsősorban a nők és az alacsonyan képzett munkavállalók foglalkoztatása terén.Az IMF ügyvezető igazgatósága elismeri Magyarország javuló gazdasági teljesítményét, beleértve az erőteljes GDP-növekedést, a munkanélküliség csökkenését és a külső sérülékenység mérséklődését. Felhívja a figyelmet azonban arra, hogy a továbbra is viszonylag magasnak tekinthető államadósság-arány és törlesztési terhek külső sokkok veszélynek teszik ki a gazdaságot, ami középtávon korlátozza a növekedési kilátásokat. Az alkalmazott gazdaságpolitika mindemellett növelte az állam gazdasági szerepvállalását és ezáltal az állami szektor felé tolta el a kockázatviselés súlypontját. Az IMF igazgatósága ezért a külső sérülékenységek mérséklését szem előtt tartó és a magánszféra szerepét előtérbe helyező növekedésösztönző gazdaságpolitika alkalmazását sürgeti.

Az IMF üdvözli a magyar kormány költségvetési fegyelem melletti elkötelezettségét és törekvését arra, hogy növekedésösztönző költségvetési konszolidációval csökkenő pályára helyezze az államadósságot.

Így látják Matolcsyékat

Az IMF igazgatósága megfelelően lazának ítéli a jegybank monetáris politikáját. Egyetért azzal, hogy az inflációs célt fenyegető kockázatok esetén további lazításokra lehet szükség - hacsak a külső finanszírozási kondíciók nem romlanak számottevő mértékben. Az ajánlás aláhúzza az elegendően magas devizatartalék fenntartásának a szükségességét a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében.

Örülnek a békülésnek

Az IMF igazgatósága üdvözli a pénzügyi szektorral folytatott egyeztetéseket többek között a bankok adóterheinek az enyhítéséről. Hangsúlyozza, hogy a bankok mérlegének megtisztítását a hitelkereslet növekedését gátló tényezők elhárításával kellene kiegészíteni.

Az IMF igazgatósága arra szeretné ösztönözni a magyar államot, hogy váltsa be ígéretét a pénzügyi szektorban vállalt szerepének csökkentésére. Üdvözli egyúttal az állami vagyonkezelő működésének a megkezdését, hangsúlyozva az önkéntesség és a piaci árak alkalmazásának jelentőségét az eszközök kezelésbe vételében.

Ezt válaszolta az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF jelentését kommentálva azt közölte: Magyarország pénzügyi sebezhetősége jelentősen mérséklődött, a magyar gazdaság erősödött a jelentés szerint. Az IMF szakértői jelentése és az igazgatóság egyaránt üdvözli a magyar gazdaság teljesítményét, többek között a dinamikus gazdasági növekedést, a munkanélküliség jelentős mérséklődését, valamint a gazdaság külső sérülékenységének csökkentésére irányuló folyamatos lépéseket.

A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt időszak ösztönző gazdaságpolitikája, a kedvező külső környezet és az uniós források felhasználása egyaránt támogatta a növekedést. Magyarország pénzügyi sebezhetősége, külső kockázatoknak való kitettsége is jelentősen mérséklődött. Ez köszönhető a tartós folyó fizetésimérleg-többletnek, a külső adósság – és azon belül különösen a devizaadósság aránya – jelentős csökkentésének, valamint a javuló piaci hangulatnak. A jelentés elismerőleg szól az adóbeszedés hatékonyságának javításáról és a gazdaság fehérítéséről, így különösen az online pénztárgépek rendszere és az EKÁER jótékony hatásáról - írja az NGM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG