4p
KKV
Varga Mihály és államtitkárai bejelentették az első uniós pályázatokat, melyeket egyelőre saját szakállára ír ki a kormány. Fiatalok, kisgyermekesek, munkanélküliek, feldolgozóipari vállalatok, a kedvezményezettek, megvannak a részletek.

A kormány a központi költségvetés kockázatára elindítja a következő uniós költségvetési ciklusra vonatkozó pályázatokat. Amíg az Európai Bizottság a magyar operatív programokat véglegesen nem fogadja el, addig minden pályázati kiírás a hazai költségvetés terhére és kockázatára történik. Varga Mihály elmondta: alapvetően nagy esélyt látnak rá, hogy az operatív programok elfogadása nem befolyásolja majd lényegesen a most meghirdetésre kerülő pályázatokat.

Első körben 9 pályázatot írnak ki, 120 milliárd forintos keretösszeggel. Ezek közül ötért felelős a Nemzetgazdasági Minisztérium, melyek keretösszege 58 milliárd forint - ezeket jelentette most be Varga Mihály.

  • Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására 4 milliárd forint a keret
  • Technológiai korszerűsítésre 8,5 milliárd forint (korábban csak 5 milliárdról volt szó)
  • Ifjúsági garanciaprogram kerete 40 milliárd
  • Kereskedelmi fejlesztésekre, piacra jutás támogatására 1,5 milliárd forint (korábban még 5 milliárdról volt szó)
  • A munka és magánélet összehangolására, rugalmas foglalkoztatásra 4 milliárd forintos kerettel indulnak pályázatok

Október 6-ig minden készen lesz

Az érintett szaktárcák október 6-ig készítik el az útmutatókat, eljárásrendet, tájékoztatókat; a tervek szerint 30 napja lesz a vállalkozásoknak a kiírástól elkezdve a pályázatok benyújtására

Magyarország az új uniós költségvetési ciklus egyik legnagyobb nyertese, 2014-20 között 34 milliárd euró áll rendelkezésre - emlékeztetett Varga Mihály. Az egy főre eső uniós pénzeket tekintve második helyen állunk a 28 tagállam között; az előző hétéves ciklusban 660 ezer forint, ebben a ciklusban pedig 712 ezer forint az egy magyarra jutó támogatási keret.

Mennyit lehet nyerni? Íme, a részletek

1. A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását 4 milliárdos keretösszeggel, vissza nem térítendő formában, maximális 90 százalékos támogatási aránnyal indítják el. A pályázat 18-24 év közötti fiatalok felkészítését támogatja saját vállalkozás beindítására. A jövő héten az első fázisban azok a munkaügyi szervezetek pályázhatnak, később közvetlenül is.

2. A munka és magánélet összehangolását akár 100 százalékos támogatási aránnyal, tehát önrész nélkül is támogatja a minisztérium, 2-15 millió forint között lehet a támogatási összeg. A cél a kisgyermeket nevelő szülők, egyéb speciális helyzetben lévők munkaerőpiacra visszatérésének támogatása - a pénzre a munkaadók pályázhatnak, és a rugalmas munkaidő bevezetésére, kiterjesztésére költhetik.

3. Ifjúsági garanciaprogram: a fiatalok munkanélküliségének csökkentése az egyik legfontosabb uniós célkitűzés, ennek keretében vezetik be az ifjúsági garanciát. Azok a 14-25 év közötti fiatalok, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak, képzési vagy elhelyezkedési segélyt kapnak legfeljebb 6, a program későbbi szakaszában legfeljebb 4 hónapon át. A támogatást a foglalkoztatási szolgáltatók kaphatják, ők személyre szóló, speciális programokat nyújtanak az érintett fiataloknak.

4. Beruházási támogatásra, új ipari kapacitásra, technológiai korszerűsítésre 8,5 milliárdos a keret, 10-100 millió forint lehet a támogatás összege, a beruházás 50 százalékáig. Várhatóan 200 pályázatot tudnak finanszírozni majd.

A pályázati forrásból új gép és termelő beruházás finanszírozható, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra, épület, anyagmozgató berendezés, informatikai fejlesztés (de csak új beruházáshoz kapcsolódóan, nem önmagában). Csak azok számára érhető el a pályázat, akik a feldolgozóiparban működnek, legalább 10 főt foglalkoztattak tavaly, árbevételük fele pedig a fejlesztéssel érintett iparágból származott.

5. A piacra jutást támogató 1,5 milliárd forint keretösszegű pályázattal elsősorban külföldi vásárokon megjelenést támogatják. A magas feldolgozású, végfogyasztásra szánt termékeket gyártó cégek vehetik igénybe, 3-7,5 millió forint lehet a támogatási összeg, 50-70 százalék a projekten belül a támogatás aránya. A pályázóknak egyebek között kapcsolatot kell tartani a Nemzeti Kereskedőházzal, és idegennyelvű honlapot is kell készíteniük. A pénzt költhetik például helységbérletre, kiállítási marketingeszközök beszerzésére (de ezek nem lehetnek egyszer használatos eszközök, pl. reklámtollak, szórólapok).

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG