1p
KKV
A vasút az egyik feltétele annak, hogy Magyarország modern ipari ország legyen. Orbán Viktor szerint megindul a gazdasági növekedés.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>
A kormány szerint Magyarország  versenyképességet növeli majd a megépülő V0-ás vasúti körgyűrű. Ilyen vasútfejlesztés 65 éve nem volt az országban. Részletek >>

Működik a kormány újraiparosítási programja, életképes az a gondolat, hogy Magyarországnak munkából, termelésből kell megélnie - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szolnokon, a vasúti járműveket gyártó Stadler új üzemrészeinek felavatásán.

Magyarországnak modern ipari országgá is kell válnia, modern ipar pedig nincs vasút nélkül. A Stadler gyáravatója ugyanakkor annak is bizonyítéka, hogy az országban van jövője a vasútnak - mondta a kormányfő. Szerinte a gyáravatók, üzemnyitók azt mutatják, hogy Magyarország az "adósság ellen folytatott nehéz küzdelemmel eltöltött" két és fél év után megindul a gazdasági növekedés felé.

 

Hozzáfűzte, ha azt nézzük, hogy a bruttó hazai terméken belül hány százalékot tesz ki az ipari termelés, Európában Németország és Csehország után Magyarország következik a sorban, a maga több mint 20 százalékával, és ez az adat hamarosan meghaladja a 25 százalékot is. "Aki termel, talpon marad, aki spekulál, elbukik" - fogalmazta meg álláspontját Orbán Viktor.

"Nem mások pénzén élünk"

Az ország pénzügyei rendben vannak, és bár nem hibátlanok, de stabilak, "nem mások pénzén élünk, nem az IMF vagy az Európai Unió segélyeiből élünk, hanem kizárólag a magyar gazdaság teljesítményének lábán áll az ország" - mondta a miniszterelnök, kijelentve, hogy az ország működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat "hibátlanul elő tudjuk teremteni ebben az évben és a következő évben is". Megjegyezte, míg más európai országok pénzügyi segélyprogramra szorulnak, addig a magyarok kijöttek abból, ami szerinte az elmúlt három év erőfeszítéseinek köszönhető.

Az üzemavatón bemutatták a GYSEV Zrt.-nek készített új vasúti kocsiszekrényt is, az elsőt a megrendelt négyből, ami az év végén áll forgalomba.

A hazai vállalkozásokat erősítenék

Ahogy a Privátbankár már megírta, a Stadler szállít a MÁV-nak és a GYSEV-nek új motorvonatokat. Részletek >>

Orbán Viktor szerint Szolnok lehet az egyik modern ipari város, hiszen a Stadler jelenléte is azt jelzi: a világ egyik legjelentősebb vállalata perspektívát lát nemcsak az országban, hanem Szolnokban is.  A szolnoki beruházás négymilliárd forintból valósult meg, a fejlesztéssel a Stadler magyarországi cégeinél dolgozók létszáma legalább kétszázzal bővül majd.

A svájci vasútijármű-gyártó Stadlerrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok mindig is tisztelték a svájciakat, amely egy szabadságszerető nép, soha nem adta fel függetlenségét, és "élő példáját adja annak, hogy az unión kívül is van élet, nem kell tehát senkinek sem megijednie". Svájcban erősek a családi vállalkozások, és ezt szeretné elérni a magyar kormány is a hazai vállalkozások esetében - tette hozzá.

Teljes összeszerelést is csinálhatnak

Peter Spuhler, a cég tulajdonos-vezérigazgatója elmondta: a legutolsó szolnoki fejlesztés után már a vasúti járművek teljes végösszeszerelése is megoldott, most azt vizsgálják, hogy a belföldi vonalakra szánt járművek összeszerelését esetleg Magyarországon végezzék.

A tulajdonos-vezérigazgató rámutatott: míg 2009-ben 40 darab kocsiszekrény készült Szolnokon, addig az idén ennek tízszeresét gyártják a hazai megrendelések mellett német, fehérorosz, észt és lengyel piacokra. Mintegy 400 beszállítója van a társaságnak. Jövőre pedig a tervek szerint legalább félezer kocsiszekrény készülhet Szolnokon.

Több üzemük is van Magyarországon

A Stadler Rail Csoport három leányvállalatán keresztül 2005 óta van jelen Magyarországon. Pusztaszabolcson Európa egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb vasútijármű-karbantartó bázisát hozta létre, míg Szolnokon egy, a legmodernebb technológiával felszerelt gyárat alapított alumínium vasúti kocsiszekrények gyártására.

A Stadler svájci, németországi, magyarországi, lengyelországi, csehországi, olaszországi, amerikai és algériai üzemeiben összesen több mint ötezer munkavállalót foglalkoztat. Konszolidált árbevétele 2012-ben elérte az 2,2 milliárd svájci frankot, míg erre az évre 2,3 milliárd svájci frank forgalommal számolnak. A munkavállalók száma, az értékesítés volumene, és az árbevétel is folyamatosan emelkedett az elmúlt években.

A cégcsoporttal a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött tavaly decemberben.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG