5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A terrorizmusban több tapasztalattal rendelkező országokban tanítják az embereket arra, hogyan élhetnek túl egy támadást, nálunk még nem. Tudta, hogy nem érdemes halottnak tettetnie magát? Vagy hogy az első bomba sokszor csak a másodikhoz tereli a tömeget? Ha beszorult, kiabáljon, vagy fütyüljön?

A budapesti nagykörúti, vagy a németországi, drezdai idegengyűlölő, szélsőjobboldali robbantások után különösen felmerül a kérdés: mit tegyünk, ha hasonló helyzetbe kerülünk? Akár robbantásról, akár fegyveres támadásról van szó. (Az Index és az Origo korábban több tucat magyarországi robbantásos merényletet és bűncselekményt számolt össze, igaz, ezek többségének nem volt áldozata, vagy csak valamely konkrét személy.)

Hogyan éljünk túl egy terrortámadást? – teszi fel a kérdést a brit Telegraph. Vezető biztonsági szakemberekre hivatkozva azt emeli ki, hogy rohanjunk el vagy rejtőzzünk el, de ne próbáljuk meg magunkat halottnak tettetni.

Fuss!

A brit terrorelhárító szervezet (Nactso) a tavalyi párizsi fegyveres terrortámadások után kiadott egy ajánlást a polgárok számára, hogy mi a teendő ilyen helyzetekben. A teendőket három csoportba sorolták: fuss (run), rejtőzz (hide) és értesíts (tell). A futás teendői közé tartozik, hogy ne törődjünk a tárgyainkkal, mindenünket hagyjuk hátra, próbáljunk biztonságos útvonalat találni, amelyen nem vagyunk veszélynek kitéve. Ha mások is vannak, azokat is vegyük rá, hogy jöjjenek velünk.

Rejtőzz!

Ha nem tudunk elfutni, rejtőzzünk el. Keressünk fedezéket az esetleges lövedékek elől. Ha látjuk a támadót, az is láthat bennünket. De az sem jelent teljes biztonságot, ha nem vagyunk láthatóak, mert a golyók áthatolhatnak üvegen, fán, sőt esetleg téglán vagy fémen is. Fedezéket erősebb, vastagabb falak mögött találhatunk. Próbáljunk kijárattal rendelkező helyet találni, hogy ne essünk csapdába, ugyanakkor barikádozzuk el magunkat, és menjünk el az ajtótól. A telefonunkat halkítsuk le és maradjunk csendben.

Értesíts!

Hívjuk fel a rendőrséget, mondjuk el, amit tudunk: hol vannak az elkövetők, hányan vannak, hogyan öltöznek, milyen fegyvereik vannak stb. Mit tudunk az épületről, kijáratokról, bejáratokról, túszokról. Ha ez nem veszélyes, akkor próbáljuk meg megakadályozni, hogy további személyek az épületbe lépjenek.

A Business Insider szerint két fontos szabályt kell megjegyezni ahhoz, hogy egy bombatámadást túlélhessünk, már ha az első robbanást túléltük: a második bombát, és a 0-5-25 láb szabályt. Az amerikaiak tapasztalatai szerint ahol egy bomba van, ott általában van még egy. Az első robbanás ellen lényegében semmit sem tudunk tenni, de utána azonnal vessük magunkat a földre – és ragadjuk meg, tapogassuk meg azt.

Ilyenkor ne rohanj!

Először nulla lábnyi (vagyis pont magunk alatt), majd öt, majd 25 lábnyi (másfél, illetve 7,5 méternyi) körzetben érdemes megvizsgálni a talajt, nem látjuk-e újabb robbanószerkezet nyomát. (Illetve sérülteket.) Ezt tanítják az amerikai gyalogságnak is. Tízből kilenc esetben van második bomba, ezért a legrosszabb, amit tehetünk, ha elrohanunk. Sokszor az első robbanás csak arra való, hogy egy konkrét helyre terelje a tömeget.

Ám mindez inkább csak a szabad ég alatt elkövetett terrortámadásokra értelmezhető. Az USA belbiztonsági minisztériumának (DHS) oldala inkább az épületekre koncentrál, nem kis részben a 2001. szeptember 11-i merényletek tapasztalatai alapján.

Készüljünk fel mindenre!

Azzal kezdi, mit tegyünk egy esetleges merénylet előtt: készítsünk egy elsősegély-csomagot, amelyben van ivóvíz, konzerv élelmiszer, elemes rádió, zseblámpa és elem, gyógyszer, a fontosabb dokumentumaink másolata, hálózsák, sőt még párna is. A németek ajánlott katasztrófa-védelmi készlete ("hörcsöglistája") egyébként még meglepőbb, a munkáskesztyűtől a gyümölcskonzervig ezer dolog van benne, itt írtunk róla.

Az amerikaiak is nagyon alaposak, az elsősegély-csomagon kívül szerintük menekülési tervet kell készítenünk a családnak, beleértve a bébiszittert és a háziállatokat is. Arra is kitanítanak, hogy ha bombafenyegetést kapunk, próbáljuk minél jobban kifaggatni a telefonálót a bombáról, majd hívjuk a rendőrséget. Tanítanak arra, hogyan kezeljük a gyanús küldeményeket, tárgyakat.

Bújj az asztal alá!

Azután ha bekövetkezik a robbanás, először is bújjunk el valamilyen bútor, asztal alá, hogy a lehulló tárgyak, törmelékek ellen megvédjük magunkat. Ha ezek hullása abbamaradt, akkor hagyjuk el az épületet, gyorsan, de óvatosan, nehogy a meggyengült folyosók vagy lépcsők leszakadjanak alattunk vagy törmelék essen ránk. Ne használjunk liftet, ne vesztegessünk időt értéktárgyainkra. Ha füst van, maradjunk alacsonyan, a padló közelében. Ha kijutottunk, kerüljük el az ablakokat és egyéb veszélyes helyeket, de a mentők vagy rendőrök felvonulási útvonalait is.

Egy blog szerint robbanások után kerüljük el a gazdátlanul álló autókat, amelyekben további bomba lehet.

Kopogj vagy fütyülj!

Ha pedig bent rekedtünk a törmelék alatt, zseblámpánk fényével, csöveken való kopogással jelezzük a mentőalakulatoknak, hol vagyunk, vagy fütyüljünk. A kiabálást hagyjuk végső eshetőségnek, hogy ne szívjunk be veszélyes port. Tegyünk kendőt vagy más szövetet a szánk elé a szálló por ellen, és ne mocorogjunk feleslegesen, hogy ne verjük fel azt.

Az FBI egyik vezetője nemrég azt javasolta saját gyermekeinek, hogy mindig figyeljenek a környezetükre, legyenek éberek, ne feledkezzenek meg a veszélyekről, ugyanakkor azt se hagyják, hogy állandó félelemben tartsák őket. Támadás esetén ugyanis rendszerint mindössze két másodpercük van arra, hogy elugorjanak a lővonalból, vagy lebukjanak. Erről itt írtunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
Közérdekű Ismét találkoztak a tenisz szerelmesei
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 11:22
Több mint 20 fokos volt a hőmérséklet, ám a teniszpályák még a téli sátrak alatt várták a tenisz szerelmeseinek Csók Tenisz! csapatversenyre nevezett teniszezőket. 2001 óta rendezik meg évente ezt a versenyt, de első alkalommal érezhették magukat a játékosok egyszerre a télben és a tavaszban is. Az a sátor, amelyiket jobban sütött a nap, amolyan óriás szauna hatását keltette, míg a fák árnyékában lévő sátorban hűvösebb volt, mint a szabadban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG