7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Alapjaiban akarja átrendezni a családtámogatás rendszerét a kormány. Rekordszámban jöttek vissza levelek a nemzeti konzultációról, a legnagyobb csaták még csak most jönnek Brüsszellel. Lázár János szerint rengeteg embert sértenek Bayer Zsolt taknyos, véres szavai a civil szervezetekről. Nem veszik meg Orbánnak Csányi gépét. Kormányinfó.

Régen volt már kormányinfó, akinél jelentkeztek az elvonási tünetek, most megkapja a Lázár-adagját:

Bevándorlás: júniusig ez a legizgalmasabb kérdés Lázár János szerint. Elkészült a 155 km-es második kerítés a magyar-szerb határon, ezzel teljes a határvédelem a jogi határzárral. Akik menekültügyi kérelmet adna be, azok tranzitzónában várhatnak, ezt a zónát és az itt kapott ellátást egyébként egy uniós munkacsoport vizsgálja. 4000 fővel erősítették meg a rendőrséget, amely ellátja a honvédséggel a határvédelmet. A török migrációs nyomás kockázata miatt válsághelyzetre készül a kormány.

Nemzeti konzultáció: 1 276 000 ember küldte vissza eddig az íveket, ez eddig példátlanul magas szám. Lázár János szerint a migráció problémája miatt ilyen aktívak az emberek. "A kormány egyedül nem tudja megállítani Brüsszelt", a választópolgárok támogatására számítanak. A miniszter szerint ez jól mutatja, hogy milyen jól működik a demokrácia Magyarországon, mert lehetőség van fontos társadalmi ügyekben a vélemény kinyilvánítására.

Elutasította a bizottság - nem szavazhatunk a CEU-ról. Másik 5 kérdést is elkaszáltak. Részletek >>>

Kvótaper: titokban helyezi el dokumentumokban Brüsszel azt, hogy szükség van a bevándorlókra, a magyar kormány ezt vitatja és nem fogadja el. Megállítani akarják a menekülteket, nem megszervezni a bevándorlást.

Az EB szétosztaná kötelező jelleggel Európában, a magyar álláspont szerint ez helytelen, nem megoldás, a határokon kívül kell lefolytatni a bevándorlók ellenőrzését. A kvótaperben azt vitatják, hogy az EB felülbírálja az ET döntését. Amelyik ország akar, az hívjon bevándorlókat, de amelyik nem akar, arra ezt ne kényszerítsék rá. A szuverenitás kerül veszélybe. A perben Németország és Franciaország is Magyarországgal és Szlovákiával szemben foglalt állást, Dávid és Góliát harca ez Lázár szerint, mi pedig csak a V4-ekre támaszkodhatunk. A magyar kormány szerint a kezdeti 1000 fő betelepítése után nem tudni, hány körben hány embert fognak még elhelyezni Magyarországon. A miniszter szerint konszenzus van a társadalomban abban, hogy ne fogadjunk be migránsokat, inkább a fiatalokat támogassuk abból a pénzből. Ez lesz az elkövetkezendő egy év legfontosabb vitája Magyarország és az Európai Unió között

Lázár szerint probléma, hogy a nemzetközi szervezetek hasznot húznak a menekültekből azzal, hogy ügyvédként képviselik őket Brüsszelben a magyar kormány ellen. Lázár szerint jól lehet ezzel keresni, meg persze a szokásos Soros György és külföldről finanszírozott ügynökök.

Adó- és energiakérdésben is saját döntést akar a kormány, nem pedig az unió és a multinacionális cégek beleszólását.

Határellenőrzés felfüggesztése: a torlódások miatt Magyarország is szembemegy a brüsszeli döntéssel a belső határellenőrzésekkel kapcsolatban. Hazánk az egyik legbiztonságosabb európai ország, ez helyzetelőny, amit meg kell erősíteni.

2018-as költségvetés: a költségvetés azoknak lesz jó, akik dolgoznak - szögezi le Lázár. Stabil, kiszámítható rendszer az, hogy tavasszal megtárgyalják a jövőévi költségvetést, ezzel mindenki tudja, mire számíthat, nyár elején meglesz a büdzsé. "A munkából élők költségvetése lesz, nem kérdés". Betartják az életpályamodellekkel kapcsolatban ígérteket. 1,8 - 2 százalékos foglalkoztatásbővüléssel számolnak. A közfoglalkoztatás fennmarad, de próbálnak mindenkit a versenyszférában munkához juttatni. Csökkenő államadósságra számítanak, alacsony a költségvetési hiány, 20 százalékos fejlesztésre készülnek. Minden tárca többet kap, mint amennyit eddig kapott.

A családosok is kapnak, 2-3 gyerekeseknek adható támogatások nőnek, a csok-ot 102 milliárdos nagyságrendben vették igénybe eddig. Önmagában a családi pótlék emelése nem kérdés, a kormány az egész családtámogatási rendszert akarja átalakítani annak érdekében, hogy minél több gyerek szülessen és azok majd boldogulni tudjanak a jövőben. Lázár nem alkart megnevezni konkrét támogatási formákat, de lengyel és francia, egyszeri támogatási példák vannak a kormány szeme előtt többi között. A következő hetekben döntések születnek ezekkel kapcsolatban.

Csökken majd a hal áfája.

Védőnők, mentősök bérhelyzete: a kormány szerint fontos intézmény a védőnői hálózat. 33 000 forint védőnői kiegészítő pótlék jön novembertől, ez 2018-ban is lesz. A szolgálatot egységesítik jövőre. A mentőszolgálatnak új mentőautókat vettek (193 darabot) és felújították az állomásokat. 2018-ban 39,7 milliárd forintot költenek további fejlesztésekre. 10 százalékkal nő a garantált bérminimum-emelés felett a mentősök bére 2018-tól, de ez csak az első állomás.

EU-s pályázatok: megtette a feljelentést a Welt 2000 Kft. botránya miatt Lázár János: Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára keze van szerinte az EMIR-rendszerrel kapcsolatos bírságban (18 milliárd forintot kell visszafizetnünk), mivel ő volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feje a vitatott szerződések idején 2003 és 2009 között, amelyeket azok az emberek írtak alá, akik most Gyurcsányék cégének, az Altus Zrt. vezető munkatársai.

NATO, honvédelmi kiadások: elsőként a magyar hadsereg szállítógépeit kell megerősíteni, de a fejlesztési irányokról a nemzetbiztonsági kabinet és a vezérkar fog dönteni. A NATO-elvárás szerinti 2 százalékos honvédelmi GDP-arányt 2024-26-ra érhetjük el.

Bérmaximum bevezetése a BME-nél: a kormány nem tudja, hogy miért rendelkezett így Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Viszont a kormány olyan bérstruktúrát akar kialakítani, ami motiválja a tanárokat és a kutatócsoportokat.

Gödi Topház: a kormány szeretne előbb a szülőknél is érdeklődni. Őket ugyanis nem érdekli se Soros György, se az államtitkár, hanem a gyereke. A kormány cselekszik, ha a szülők ezt akarják. Az, hogy Czibere Károly államtitkár azt mondta, hogy az ott készült képek nem valósak nem a miniszterelnökség álláspontja.

Civiltörvény, norvég alap: nagy vita és csetepaté után vannak a norvég kormánnyal. Új együttműködés lehetősége merült fel. A kormánynak vannak viszont elvei, olyan megállapodást akarnak kötni Norvégiával, mint Svájccal, ahol sikerült konszenzust teremteni. Minél több pénzt akar a civilek között szétosztani a forrásból a kabinet. A norvég kormány ne szóljon bele a civiltörvénybe, a magyarok sem szólnak bele a norvég jogalkotásba, de nem hiszi Lázár, hogy a norvég pénzek odavesznek emiatt.

CEU-ügy: tárgyalásban van Magyarország az amerikai ügyvivővel.

'56-os emlékév költségvetésének lezárása, képhamisítás: a kormány nem foglal állást történészek vitájában.

Bayer Zsolt, takony, vér: a kormány nem tárgyal meg publicisztikákat. Lázár János személyesen nem ért egyet az írással. Kovács Zoltán kormányszóvívő arra buzdítja a 444.hu újságíróját, hogy gyűjtse ki az ellenzéki oldalról a kormánypárti szereplőket ért fenyegetéseket is. Lázár szerint tisztában kell lenni azzal, hogy Bayer Zsolt írása rengeteg ember méltóságát sérti.

Pártok bojkottálnak médiumokat: Lázár annak a híve, hogy egy politikus ne sértődjön meg, ha kérdeznek tőle. De nem mindenki gondolja így, a sajtónak pedig ezt el kell fogadnia.

Plusz nyugdíjemelés: kellenek még adatok, hogy erről komolyan lehessen beszélni. Három százalékos inflációhoz van kötve a nyugdíjemelés, harmadik negyedévben lehet majd megnézni, hogy mit lehet tenni.

Választási kampány, program: a plusz juttatások hada nem jelent választási költségvetést. Kihívások vannak, amire a kormánynak majd választ kell adnia. Ma politikai lökdösődés zajlik ahhoz képest, amire a jövőben kell számítani.

Repülőt vesznek Orbánnak: nem tervezi a kabinet, de nem rossz ötlet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG