5p
A részletek még nem ismertek, de biztos, hogy államközi hitelt vesz fel Magyarország Oroszországtól, ami így növeli az államadósságot - és szembemehet a jelenleg érvényes Alaptörvénnyel. Lázár János szerint a paksi bővítés célja a nukleáris kapacitás fenntartása - az atomerőmű jelenlegi blokkjait ugyanis 2037-ben le kell állítani.

Lázár János újabb részleteket árult el az atomerőmű-beruházásról:
- nem bővítésnek tekintik az új reaktort, csak kapacitásfenntartásnak
- az olcsó áram garanciája az atomerőmű fenntartása
- Lázár fenntartja, hogy Brüsszel nem emelt kifogást

- szerinte ez nem üzleti megállapodás
- államközi hitelszerződés lesz, ami így növeli az államadósságot, ez viszont szembemegy az Alaptörvénnyel - Lázár szerint viszont egyébként csökkenő pályán van az adósság, így nem kell hozzányúlni a törvényekhez.

Ez nem bővítés, csak kapacitásfenntartás

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön elmondta: jövő héten a kormány áttekinti a 2009-es országgyűlési határozatot a paksi atomerőmű bővítéséről. A kedden kötött nemzetközi szerződést pedig a Parlament elé terjesztik jóváhagyásra.

2037-ben lejár a jelenlegi blokkok működési engedélye, 2032-től már csökkenteni kell a meglévő blokkok teljesítményét. A cél az új reaktorokkal tehát a kapacitás fenntartása, nem a bővítés.

Lázár szerint a magyar piacon a legolcsóbb áram Paksról származik, a következő 30-40 évben ez így is marad a szakértői várakozások szerint. Ha a magyar választópolgárok olcsó áramot akarnak, annak a legjobb módja az, ha nem zárjuk be Paksot 2037-ben, hanem fenntartjuk a kapacitását - mondta.

Eddig nem vétózott Brüsszel

Lázár János a magyar kormány képviseletében már folytatott tárgyalásokat Brüsszellel, az energiaügyi főigazgatósággal, Oettinger biztossal. Decemberben notifikáció céljából átküldték a megállapodás előzetes szövegét, a főigazgatóság semmilyen kifogást nem támasztott a megállapodás kapcsán - ismételte meg Lázár János. A 30 napos határidő lejárta után hivatalosan is tájékoztatta Budapestet Brüsszel, hogy nem emel kifogást. Folyamatosan egyeztetnek a jövőben is az Európai Unióval. Ahhoz természetesen Brüsszel ragaszkodik, hogy a beruházás során a Roszatom az európai közbeszerzési szabályoknak megfelelően válassza ki a kivitelezésben résztvevő vállalatokat.

Günther Oettinger uniós biztos szóvivője csupán annyit mondott a Népszabadság tudósítójának a szerda déli sajtótájékoztatón feltett kérdésére, hogy „egyes sajtójelentésekkel ellentétben az Európai Bizottság semmilyen formában nem foglalt állást arról, hogy Magyarországnak meg kell-e pályáztatnia a beruházást vagy sem" - részletek >>

"Ez nem üzleti megállapodás"

Ez nem új szerződés: Magyarországnak van egy 50 éve tartó együttműködése az oroszokkal a paksi erőmű működtetése kapcsán - semmi okát nem látta a kormány, hogy ne hosszabbítsa meg az együttműködést.

Lázár szerint ez nem üzleti megállapodás, a Roszatom ugyanis megépíti, de nem működteti vagy birtokolja majd a blokkokat. Álláspontunk az, hogy két állam megállapodása semmilyen formában nem sértheti az EU belső versenypiaci szabályait - mondta. A szükséges együttműködés érdekében a felek munkacsoportot alakítanak az EU energiaügyi főigazgatóságával

Nő az államadósság a beruházás miatt - át kell írni az alkotmányt?

A pénzügyi tárgyalások folytatódnak, reális és rövid határidőn belül lezárhatóak. A legfeljebb 10 milliárd forintos hitel államközi lesz, az orosz állam biztosítja a magyar állam számára. Ez nyilvánvalóan hatással lesz adósság szintjére, de az egyébként csökkenő pályán van - mondta Lázár János.

Át kell írni az Alaptörvényt? Lázár szerint nem

Ahogy arról nemrég a Privátbankár elsőként beszámolt, a kormány érintetlenül hagyta az Alaptörvényben szereplő, az adósságráta csökkentését előíró szabályt, nem törölte el a stabilitási törvényben szereplő, 2016-ban hatályba lépő adósságképletet sem, és  két újabb regulával bővítette a költségvetési szabályozást.

Egyrészt a kormányzati szektor hiánya nem lehet nagyobb a GDP 3 százalékánál, másrészt a strukturális egyenleg nem haladhatja meg a – konvergencia programban meghatározott – középtávú költségvetési célértéket. Ez a szám jelenleg a GDP 1,7 százaléka.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint e szabályok alkalmazásának átmeneti jellegű mellőzésére akkor van lehetőség, ha a gazdasági ciklus kedvezőtlen alakulása miatt az indokolttá válik - atomerőmű-beruházásról viszont nincs szó a lehetséges kivételek között.

Az Alkotmányba foglalt adósságplafon-szabály szerint nem vállalhat a magyar állam olyan pénzügyi kötelezettséget, amely az államadósság növekedéséhez vezetne.

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta: a maximum 10 milliárd eurós hitelt nem egyszerre veszik igénybe, hanem a beruházás előrehaladásával, folyamatosan hívják le. Az alaptörvényt nem kell módosítani a hitelfelvétel miatt, a kormány számításai szerint ennek megfelel majd az államadósság - mondta Lázár.

Az orosz állam a piacinál kedvezőbb kamatozást ajánlott. Megnyugtatok mindenkit: az elmúlt 40 esztendő legjobb üzletét fogja megkötni Magyarország - mondta. A beruházással Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar, köszönhetően az olcsó áramnak, amit az erőmű biztosít - emellett maga a beruházás is jó hatással lesz a magyar növekedésre. Legalább 1 milliárd eurós adóbevételt hozhat a beruházás, amelynek legalább 40 százalékát a magyar vállalatokkal végeztetik el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG