6p
Lázár János szerint csak látszólag van minden rendben a magyar növekedéssel, a kínai lassulás és az autóipart megrázó botrány hatásait még valahogy ki kell bírnunk. Az uniós forrásokkal is meg kell birkóznunk, egyáltalán nem biztos, hogy jól tudjuk elkölteni a pénzt. Sietni kell a bürokráciacsökkentéssel - kiosztott egy fricskát az NGM-nek.
Lázár János az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 28-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Nincs minden rendben - kérjünk vissza pénzt az Auditól?

A kormány a különböző társadalmi partnerekkel megvizsgálja, hogy a 2 százalék feletti gazdasági növekedést hogyan lehet fenntartani – mondta el Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

A hírek szerint elvben minden rendben van: a magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt 2 évben az európai szint felett teljesít. A kormány tehát elégedett lehet és az emberek visszajelzései is kedvezőek lehetnek. De ez nem így van – mondta a miniszter.

A magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban komoly a kitettség: csak az elmúlt hónapban jött a kínai kérdés és itt van a Volkswagen-botrány is, ahol a spanyol kormány intézkedése nyomán felmerülhet az, hogy Magyarország is visszakövetelje-e az Audinak adott támogatást.

De belső kihívások is vannak: az EU-források kérdésköre, a mezőgazdaság idei visszafogottabb teljesítménye és a banki hitelezés vártnál alacsonyabb dinamikája is gondokat okoz.

400 milliárddal több pénzből tudjuk ugyanazt?

2013-ban az a veszély fenyegette az országot, hogy elveszít 2 milliárd eurónyi uniós pénzt – emlékeztetett a miniszter. A felgyorsítás után ugyanakkor ma már jobban állunk: a hajrának köszönhetően eddig 8244 milliárd forintot helyzetek ki, az év végéig további 700 milliárd forint kicsatornázása várható majd a gazdaságba. Ez azt jelenti, hogy idén 2200 milliárd forint lesz a kihelyezés, tavaly 1800 milliárd forintot csatornáztak a gazdaságba. Vajon rendben van-e az ország gazdasága, ha a 2014-es növekedési szint eléréséhez már nem 1800 milliárd forintra, hanem több mint2200 milliárd forintos támogatás kifizetésére van szükség? – tette fel a kérdés a miniszter.

Lázár János szerint fontos, hogy felmérjük, hogy a kihelyezett 9000 milliárd forint milyen gazdasági növekedést hozott. Lázár e téren többre értékeli az elért eredményeket, mint mások, egyik példaként azt említette, hogy például 200 ezer munkavállaló állásának megteremtéséhez vagy legalább megtartásához érdemben járult hozzá ez a pénz, amely a saját forrásokkal számítva 14 ezer milliárd forintot tett ki.

Mennyi pénzt lehet egyáltalán kifizetni?

Most ugyanakkor 12 ezer milliárd újbóli elköltésére kaptunk lehetőséget. Ehhez ugyanakkor számos akadályt kell legyűrni. A fő gondot a miniszter szerint az jelenti, hogy a jövő évi kifizetésnek minimum 1500-1600 milliárd forintnak kell lennie, de a gazdasági növekedés fenntartásához minimum 2000 milliárd kifizetése kellene. Olyan kormányzati emberrel nem találkoztam, aki 1300-1400 milliárd forintnál nagyobb kifizetését reálisnak tartana – mondta Lázár János. Szerinte a jelenlegi intézményrendszer 1600 milliárdot ki tud fizetni – ez maximum 20 szakember munkájától függ, akiknek megfelelő tapasztalata és elismertsége van Brüsszelben.

Vészesen fogy az idő

A lemaradásról szólva Lázár elmondta: a tárcák idén 133 pályázat kiírását vállalták 2700 milliárd forint értékben. Ehhez képest mindössze 27 pályázat került kiírásra 650 milliárd forintos keretösszeggel. A belső szakmai viták rendkívül rendkívüli energiákat kötnek le – ezekben a vitákban nagyjából fél éves késében vagyunk.

Nem biztos, hogy a kormánynak igaza van abban, hogy a hazai kkv-szektor képes lenne az uniós pénzek 60 százalékának felszívására, de ennek megvizsgálására már aligha van idő. 6-7 hónapunk van arra, hogy felpörögjünk, ha nem akarunk ismét abba a hibába csúszni, mint a 2007-13-as időszakban – mondta a miniszter.

Hozzányúlnak az EBRD-megállapodáshoz?

Egyéb kérdésekről szólva Lázár János elmondta: a kereskedelmi bankok jelenlegi hitelezési gyakorlata felülvizsgálatra szorul. A magyar állam kezében van egy jelentős eszköz a hitelezés felfuttatásához (az MKB és a Takarékbank, valamint a takarékszövetkezeti hálózat), de az áttörés ott sem sikerült eddig.

Lázár szerint ennek ellenére felülvizsgálandó, hogy a februári EBRD-megállapodásban vállalt kötelezettségek hogyan teljesültek, ezért a kormány a Bankszövetséggel együtt még ebben a negyedévben megvizsgálja a kérdést és javaslatokat tesznek arra, hogy miként tudna 2016. I. negyedévétől sokkal komolyabb hitelkihelyezést teljesíteni a bankszektor.

Az uniós pénzekből 600-700 milliárd forint az MFB-n keresztül kihelyezhető 2 éven belül, ebből 500 milliárd már 2016-ban kihelyezhető. A további megszerzett kereskedelmi banki részesedéseket minél hamarabb vissza kell vezetni a piacra – mondta ugyanakkor Lázár János.

Az állam kezében lévő pénzügyi eszközöket – Posta, takarékszövetkezetek – meg kell erősíteni feladatuk elsősorban a mezőgazdasági hitelezés és a zöldbanki feladatok megoldására vonatkozik.

Durva bürokráciacsökkentő program jön – kiszólás az NGM-nek

Az állami bürokrácia leépítése terén tett lépések szükségszerűségét azt mondta: a magyar állam ma még mindent elkövet, hogy bürokratikus akadályokat állítson a gazdasági fejlesztés elé. 6-7 hónapunk van arra, hogy érdemi lépéseket tegyünk, különben ebben a ciklusban már nem sikerülhet semmiféle reformot végrehajtani .

Jövő héten 107 törvény módosítására tesznek javaslatot – ebben még nincs benne az adóügyi és az építésügyi jogszabályok változása – mondta Lázár, aki szerint az NGM-től mérsékelt eltökéltséget érez az adóügyi feladatok megoldására. Azzal, hogy a NAV a gazdasági minisztérium szoros felügyelete alá kerül, még nem oldja meg az adóigazgatás problémáinak kérdését – hónapok teltek el azzal, hogy azon vitatkoztunk, ki legyen a NAV elnöke, miközben az intézmény reformja nem ettől függ.

Kormány-alap is lesz

Az EU-pénzekkel nem igazán támogatott gazdasági kihívásokra a kormány beruházási-fejlesztési alapot hozna létre: szükség volna nemzeti infrastrukturális alapra, ugyancsak hazai forrásból növelnék a lakásépítést és a lakossági energetikai beruházásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG