4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tudjuk másból finanszírozni az államadósságot, a kormány még mindig borzong a szélerőművektől. Végre eldőlt, ki üzemelteti tovább a HÉV-et, rengeteg pénzt fordítanak majd vasútfejlesztésre és vonatok vásárlására. Év végéig 1600 milliárd forint uniós forrást ír ki az állam - egyebek mellett erről is szó volt a Kormányinfón.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó, ráadásul a 67. alkalommal bőven volt miről beszélnie Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a kormányülés ugyanis kisebb rekordot állított fel a 103 megtárgyalt ponttal. Az ülés egyik legfontosabb pontja a letelepedési kötvény sorsa volt, a tervek szerint ezt ugyanis hamarosan felszámolja a kormány, ahogy erről már korábban is írtunk. Lázár János elmondása szerint az adósságfinanszírozás javult, emellett nőtt az állampapírok iránti kereslet, így „nincs szükség ilyen nem hagyományos eszközökre az államadósság finanszírozására”.

Az uniós támogatások kifizetése kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az idei év végéig összesen hétezer pályázatot terveznek kiírni, 2019-ig pedig az uniós források lehívását is szeretnék lezárni. Az idei évre nézve összesen 1600 milliárd forintot tervez kiírni az állam, a teljes programban akár 11 ezermilliárd forintot is kioszthatnak majd.

Ezermilliárdok vasútvonalra, eldőlt a HÉV sorsa

Folytatják az infrastruktúrafejlesztést, a korábban bejelentett 2500 milliárd forint útfejlesztés mellett a gazdasági kabinet további 1200 milliárd forintot különít el vasútfejlesztésre, ebből 100 milliárd forint értékben terveznek új vasúti kocsikat vásárolni, valamint több fő vasútvonalat és számos kisebbet is felújítanak majd 2022-ig bezárólag, fűzte hozzá Lázár János. Emellett felújítják majd a debreceni és a kecskeméti repülőteret, a korszerűsítés mellett új leszállópályát is kapnak, ezzel elősegítve a teher- és utasforgalom kapacitásának bővítését.

Végre révbe érhet a HÉV sorsa – ahogy arról korábban már írtunk, hónapok óta zajlanak a viták a BKK és a HÉV szétválásáról, a kormányülés most elfogadta, hogy a vonal üzemeltetését az állam veszi át, és a MÁV segítségével fogja üzemeltetni. Az anyagi vonzatokról azonban még nem esett szó, Lázár János szerint ez a jövőben várható.

Hiába utasította vissza Áder, akkor sem kell szélerőmű

Mi az? A világnak egyre jobban kell, nálunk most tiltják be

Növekszik a szélenergia aránya a villamosenergia felhasználásban. Magyarországon meg épp most próbálják ellehetetleníteni az építésüket. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

Nem adja fel a kormány a harcot, dacára annak, hogy Áder János visszautasította a szélerőművek építésének betiltását szorgalmazó javaslatot. A köztársasági elnök elmondása szerint ez ugyanis szembemegy a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodásokkal, ráadásul az ország energia-eredményeit is veszélyeztetné.

Lázár János szerint a kormány ugyanakkor másképp látja: nem tiltani kívánják, csupán óvatosak a szélerőművek építésével, mivel meglátása szerint az ilyen parkok kiépítésének ökológiai és gazdasági vonzata is van. Németországban a szélparkok üzemeltetői ugyanis kártérítésre jogosultak az államtól, amennyiben egy esetleges szélcsend miatt egy jelentős része kiesik a termelésüknek. Hozzáfűzte: figyelemmel követik, hogy hová halad a német szabályozás, és kisebb módosításokkal ismét benyújtják majd a javaslatot Ádernek.

Futottak még: turisztikai fejlesztések, önkormányzati parkok, büntetőkódex

Lázár János mindezek mellett szót ejtett az aszfaltügyről, aminek kapcsán 176,5 milliárd forint esett be az államkasszába, ezt további uniós pályázatok finanszírozására fogják majd fordítani. Mindemellett a kormányülés megszavazta, hogy számos kastélyt és várat újítanak majd fel országszerte, erre 45 milliárd forintot szán az állam, emellett a Sopron-Fertővidék és a Balaton környékén is jelentős turisztikai fejlesztéseket terveznek.

A büntetőkódex megújítását illetően ötpárti egyeztetést hívnak össze, emellett a büntetőeljárások időtartamának csökkentésére is szükség van, jelenleg több, mint egy évig húzódhat az ügy. A Honvédelem előterjesztése kapcsán Lázár János elmondta: kétezer emberrel tervezik bővíteni a hadsereget, emellett több rendőrt és határőrt is terveznek szolgálatba állítani a közeljövőben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG