Hirdetés
Hirdetés

Ledermedtek a svájciak – 8 éve nem láttak ilyet

2017. szeptember 22., 10:22

Az utóbbi évek leggyengébb teljesítményét produkálhatja a svájci gazdaság.

A gazdasági államtitkárság (SECO) előrejelzése szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 0,9 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban még 1,4 százalékos növekedésre számítottak. Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaságnak a mostani lesz a legrosszabb éve 2009 óta, akkor 2,2 százalékos csökkenést mértek. 

A prognózis rontása részben abból származik, hogy az államtitkárság technikai okok miatt lefelé módosította tavaly év végi és az idei év eleji az adatokat, aminek következtében automatikusan csökken a 2017-es év egészére vonatkozó GDP-növekedés.

"Bár a feldolgozóipar, valamint az idegenforgalom fellendülése folytatódott, ennek hatását kioltotta a szolgáltatási szektor más területén tapasztalt nyomott növekedés" - mutatott rá az államtitkárság, amely mindazonáltal arra számít, hogy a svájci gazdaság fokozatosan visszatér a dinamikus növekedés pályájára.

Hirdetés

A SECO arra számít, hogy jövőre már 2 százalékkal nő a gazdaság. A gyorsulás részben a világgazdaság erősebb növekedésének, részben pedig a gyengülő frankból profitáló svájci export bővülésének lesz köszönhető.

A Crédit Suisse svájci bankcsoport a hét elején szintén rontotta a svájci gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, így a korábban jelzett 1,5 százalék helyett immár csak 1,0 százalékos GDP-gyarapodásra számít.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lehet, hogy uránbánya-részvényes és török banktulajdonos vagy, csak nem tudsz róla?

Lehet, hogy uránbánya-részvényes és török banktulajdonos vagy, csak nem tudsz róla?

Forintodból dollárt, török lírát, ezüstöt, búzát, uránbánya-részvényt, orosz, török bankot vesznek. Kakaót, olajat, amerikai részvényt, német államkötvényt shortolnak. Mozgalmas az OTP abszolút hozamú alapjainak élete a havi jelentéseik tanúsága szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?