4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orosz repülők immár kétszer is rárepültek amerikai hadihajókra, jelezvén, azok túl közel vannak a Kalinyingrád körüli orosz területekhez. A NATO, de főleg a lengyelek és a balti államok közben orosz agressziótól tartanak. A felek állandóan félreértik egymást, Litvánia pedig elkezdett védelemre költeni.

Az Oroszországtól való félelem 2104-ben, a Krím annektálásakor erősödött fel azokban a jelenlegi NATO-tag országokban, melyek történelmük során korábban rövidebb-hosszabb ideig ténylegesen is orosz gyarmatok voltak (nemcsak szatelit államok a hidegháború idején). Ezek Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország. Érdekes módon a finnek nem ijedtek meg, pedig 1918 előtt ők is be volta tagozva a cári orosz birodalomba. Ők talán reálisabban ítélik meg az oroszok szándékait.

Trianoni párhuzam

A Krím annektálása óta két év telt el, ezalatt elég jól kirajzolódott, mit is akar Putyin: a lényegében tisztán oroszok által lakott területek kvázi visszaszerzését, vagy legalábbis felszabadítását azon utódállamoktól, amelyekhez a Szovjetunió felbomlása után kerültek. Semmi nyoma nincs, hogy ezen túlmenően vissza akarnának szerezni az egykori birodalom területeiből, és logikája sem igazán lenne: maguk az oroszok már a Szovjetunió fennállása alatt is tehernek érezték a többi tagköztársaságot, a korábbi gyarmatokat, akiket leginkább el kellett tartani. Ezért is engedte el Jelcin olyan könnyen őket, csak az orosz határt mulasztotta el kikerekíteni, amikor azt még belső határként megtehette volna.

A szituációt jól modellezhetjük saját történelmi helyzetünkkel: Oroszország célja olyasmi, mintha Magyarország Trianon után nem az egész, soknépű történelmi országot, hanem csak a tisztán magyar részeket akarta volna visszaszerezni (ez az 1. bécsi döntéssel részben meg is valósult egy időre: a magyar-szlovák határt a szerződés pontosan az etnikai viszonyokat követve húzta meg).

Gyenge kommunikáció, hiányos logika

Kétségkívül, Oroszország kommunikációja az ügyben nem elég egyértelmű, így a félelmek fennmaradnak. Az viszont nem teljesen logikus, miért Litvánia ijedt meg a legjobban, hisz neki nincs is közös határa a „nagy” Oroszországgal, csak a kalinyingrádi orosz enklávéval. Onnan pedig nyilván nem lehetne lerohanni egy országot, akkor is, ha ez lenne a szándék. Litvánia elfoglalásához az oroszoknak át kéne vonulni vagy Lettországon, vagy Fehéroroszországon, esetleg mindkettőn.

A litvánok mindenesetre korábban alig költöttek védelemre, 2013 előtt mindössze GDP-jük 0,8 százalékát, ennél kevesebbet Európában csak Luxemburg szánt erre. 2014-től viszont évente harmadával növeli az ország az összeget, ez 2017-ben már a gazdaság 1,8 százaléka lesz (a NATO átlag 2 százalék körüli). Az ország bővíteni kezdte hadseregét, újrakezdte a sorozást, a sereget modern fegyverekkel szereli fel, köztük tank-, és légelhárító rakétákkal.

Litvánia azonban mindössze 3 millió lakosú ország, nyilván nem ez a sereg tartóztatná fel az orosz kolosszust. Azonban ezáltal megalapozottabban kéri a NATO-t, hogy terjessze ki erősebben védelmét az országra, lehetőleg küldjön csapatokat is. Ha ő maga semmit nem tenne, a kérés kissé egyoldalúnak tűnne.

Fenyegetőzés

Az ijedelem most fokozódott, miután orosz gépek többször is amerikai hadihajókat súroltak, és jelezték, hogy véleményük szerint túl közel hajóznak a kalinyingrádi partokhoz. Kétségkívül Kalinyingrád a Balti-tenger nagy kanyarulatában fekszik, közel a litván és lengyel kikötőkhöz, így elég körülményes ott úgy manőverezni, hogy tisztes távot tartsanak az orosz partoktól.

A Balti-tenger problémás része, pirossal jelölve az orosz terület. Forrás: wikipedia.org

A rendezés egyik módja az lehetne, ha a felek leülnek, és kijelölnek egy kölcsönösen elfogadható tengeri zónahatárt, de még jobb lenne, ha legmagasabb szinten ülnének össze, és az egész fenyegetőzést abbahagynák. Erre persze már csak az új amerikai elnökkel lesz érdemi lehetőség, a jelenlegi már béna kacsa, semmi érdemit nem tud már tenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG