5p
Elemzők szerint a piaci hangulat indokolná a Fed-enyhítés kivezetését, az infláció nem.

Valószínűbbé tenné az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) által folytatott mennyiségi enyhítési program leépítésének decemberi kezdetét, ha ezen és a következő héten is kitartana az erőteljes árfolyam-emelkedési lendület az amerikai részvénypiacokon, a legutóbbi inflációs adatok ugyanakkor halasztó hatásúak lehetnek - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Egy hét múlva kiderülhet

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - az amerikai hitelpiaci folyamatokról hétfőn Londonban ismertetett új elemzésében közölte, hogy véleménye szerint a piaci fellendülés folytatódása esetén a Fed monetáris testülete (FOMC) már jövő szerdai ülésén bejelentést tehet a mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdetéről, vagy "minimum erőteljesen utalhat" arra, hogy a januári FOMC-ülésen hangzik el ez a bejelentés.

A Moody's Analytics elemzői szerint ugyanakkor az amerikai személyi fogyasztási árindex (PCE) - a Fed által leginkább figyelt inflációs mérőszám -, amely októberben "rendkívül alacsony", mindössze 0,7 százalék volt éves összevetésben, a vártnál erősebb novemberi foglalkoztatási adatok ellenére is a mennyiségi enyhítés leépítésének halasztására bírhatja rá a Fed monetáris döntéshozóit, különös tekintettel arra, hogy az e módszerrel számolt inflációs ütem jelentősen elmarad a Federal Reserve 2 százalékos céljától.

Ráadásul a maginflációs szinten kalkulált tizenkét havi PCE-árindex sem volt több 1,1 százaléknál, ami arra vall, hogy az amerikai inflációt korántsem csak az élelmiszer- és az energiakomponens tartja kordában - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Moody's Analytics közgazdászai.

Elvileg adottak a feltételek

Hasonló következtetésekre jutottak az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakelemzői, bár ők a PCE-indexnek kisebb jelentőséget tulajdonítottak hétfői értékelésükben. A cég szakértői szerint a robusztus novemberi amerikai foglalkoztatási adatok után már "minden szükséges bizonyíték" a Federal Reserve kezében van arról, hogy ebben a hónapban el lehet kezdeni a gazdaságélénkítő céllal elindított mennyiségi enyhítési ciklus kivezetését.

A Fed az eredetileg széles körben várt időpontban, szeptemberben még "visszariadt" a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program leépítésének elkezdésétől, miután az akkor ismertté vált júliusi foglalkoztatási adatokból kiderült, hogy abban a hónapban 100 ezer alá csökkent a mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új állások száma az amerikai gazdaságban. Az utóbbi négy hónapban azonban a havi gyarapodás átlagos üteme már meghaladta a 200 ezret, ráadásul széles bázisú munkahelyszám-növekedésről van szó, amely egyszerre zajlik a feldolgozószektorban, az építőiparban, az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokban, valamint a kiskereskedelmi szektorban - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Fájdalmas lehet a pénzcsapok elzárása

A ház is kitér az alacsony októberi PCE-árindexre, amely a cég elemzői szerint az egyetlen aggodalomforrás lehet a Fed döntéshozói számára. A Capital Economics londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az amerikai munkapiac erőteljes folyamatai láttán a Fed ennek ellenére is hozzákezd a mennyiségi enyhítési ciklus visszafogásához a FOMC decemberi ülésén.

Más nagy londoni házak legutóbbi előrejelzései szerint a globális felzárkózó térség megszenvedheti a Fed mennyiségi enyhítési programjának várható leépítését. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - decemberre szóló új világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy a felzárkózó térség gazdaságaira "nagyon nagy" lefelé ható kockázatnak tekinti a Fed által kibocsátott likviditás csökkentését. A ház szerint jóllehet a Fed kötvényvásárlási programjának várható kivezetése súlyos károkat valószínűleg nem okoz a globális felzárkózó régióban, nem lehet azonban kizárni egy olyan újbóli piaci eladási sokkot, mint amilyen 2013 közepén, a Fed-eszközvásárlások visszafogásának felvetődése nyomán érte a felzárkózó gazdaságokat. A következő néhány évben ez lesz a világgazdaság egészét terhelő legjelentősebb kockázati tényező is - vélekedtek az EIU londoni elemzői.

A felzárkózós térségek érhetik meg

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő által az európai intézményi kötvénypiaci befektetők körében elvégzett, minap Londonban ismertetett negyedik negyedéves felmérés szerint a megkérdezett befektetési társaságoknak mindössze a 12 százaléka számol azzal, hogy a világgazdaság egésze komolyabban megsínyli, ha a Fed hozzákezd mennyiségi enyhítési ciklusának kivezetéséhez.

A Fitch kimutatása szerint ugyanakkor az európai alapkezelők 60 százaléka attól tart, hogy a felzárkózó térség szuverén adósainak hitelpiaci kondíciói romlani fognak a Fed likviditásinjekciójának visszafogása nyomán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG