4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szerdai jelentős forintgyengülés és az állampapírhozamok emelkedése arra vallhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által végrehajtott 0,15 százalékpontos - a piaci várakozásokat meghaladó - kamatcsökkentés rosszul sülhetett el - vélekedtek helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászstábja a forint szerdai egésznapi árfolyampályáját vizsgáló késő esti elemzésében hangsúlyozta, hogy jóllehet a forintgyengüléshez hozzájárult a feltörekvő térségi fizetőeszközök általános gyengülése, de a piacok és az elemzők által hagyományosan figyelembe vett felzárkózó gazdaságok valutái közül a forint gyengült a legnagyobb mértékben.

Szerdán kora délután egy újabb gyengülési hullám kapta el a forintot, az euró jegyzése 314,30 forintig emelkedett - ez kétéves mélypont, utoljára 2012. januárjában járt ezen a szinten a jegyzés. A jegyzés nem sokáig volt a kétéves mélyponton: egy szűk óra alatt 313-ig ereszkedett az euró árfolyama.

Részletek >>>

Nem izgatja az MNB-t a forintárfolyam

A magyar gazdaság külső fizetési fundamentumai nem rosszak, a folyómérleg-egyenleg többletet mutat, az export növekszik, a gazdasági növekedés gyorsul, ám ha az MNB hitelessége megkérdőjeleződik, az mindezek ellenére is további árfolyam-volatilitáshoz és a helyi piacokon érvényesülő kockázati felárak emelkedéséhez vezethet - hangsúlyozták a Barclays elemzői.

A ház szerint az, hogy az MNB a forintra nehezedő nyomás ellenére ugyanolyan mértékű kamatcsökkentést hajtott végre a héten, mint januárban, vagy azt jelenti, hogy a jegybankot nem nyugtalanítja a jelenlegi forintárfolyam, vagy azt, hogy megítélése szerint egy 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés a piac számára nem jelent érdemi lépést.

Voltak jelek a csökkentésre

Bárhogy is legyen, már a mostani kamatcsökkentés előtt voltak olyan jelek a piacon, amelyek arra vallottak, hogy az MNB enyhítési ciklusát már nem támasztja alá a magyar kockázati alapmutatók javulásával kapcsolatos piaci érzet - fogalmaznak a Barclays elemzői.

A ház szerint e jelek között volt, hogy a helyi állampapír-piaci hozamok nem csökkentek az infláció legutóbbi lassulása ellenére sem, ami azt mutatja, hogy a piaci szereplők - éppen a forint gyengülése miatt - az infláció gyorsulásától tartanak. E jelek közé tartozott emellett az is, hogy a külföldi befektetők január közepe óta 400 milliárd forintnál valamivel nagyobb értékben adtak el állampapírokat a magyar piacon - fejtegetik szerdai elemzésükben a Barclays szakértői.

Nem várható kamatemelés

A ház szerint a magyar folyómérleg jelentős - a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka körüli - többlete sem elégséges a forint megvédéséhez vagy a kockázati felárak kordában tartásához, ha a piac úgy érzékeli, hogy a monetáris politika szükségtelen kockázatokat vállal. Az valószínűtlennek tűnik, hogy az MNB hirtelen hátraarcot csinál és kamatemelésbe kezd, mivel a gazdasági növekedés még mindig lanyha.

Megpróbálhat ugyanakkor valamelyes átmeneti támogatást adni a forintnak devizapiaci intervencióval, a további kamatcsökkentések kizárására utaló nyelvezettel, vagy a nagy tömegű forintlikviditás egy részének felszívásával a bankközi piac rövid távú kamatainak emelése végett - áll a Barclays szerdai elemzésében.

További forintgyengülést is elviselne az MNB

Más nagy londoni házak ugyanakkor úgy vélekednek, hogy az MNB valamelyes további forintgyengülést még tolerálna, mielőtt módosítaná monetáris politikáját.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői a héten végrehajtott MNB-kamatcsökkentést kommentálva vélekedtek, hogy az enyhítési ciklus leállításához 315-320 forint/euró feletti árfolyamok kellenének, a monetáris politika szigorítására pedig csak szélsőséges piaci volatilitás és rekord gyenge forintárfolyam szorítaná rá az MNB-t.

Az e héten végrehajtott 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés előtt a szélesebb citybeli elemzői konszenzus mindazonáltal azt valószínűsítette, hogy a legutóbbi hetek forintgyengülése és a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői kockázatkerülés már most az enyhítési ütem mérséklésére készteti az MNB-t.

Az MNB a kamatcsökkentés után azt közölte, még mindig látnak mozgásteret a további csökkentésre, a márciusi inflációs előrejelzés alapján döntenek majd.

Részletek >>>

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden egy interjúban azt mondta: el kell telnie néhány napnak, hogy kiderüljön, hogyan hatott a magyar gazdaságra az újabb kamatcsökkentés. A kamatdöntés előtt Varga Mihály úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy a monetáris tanács értékeli a kialakult szituációt, és felelős döntést hoz - ezt sokan úgy értékelték, hogy az eddigi kamatcsökkentési tempó lassítására biztatja a miniszter a jegybankot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG