4p
Ahány ház, annyi előrejelzés. Egy biztos: egy éven belül felpörög a hazai pénzromlás üteme.

A jelek szerint "fogy a gőz" a közép-európai EU-gazdaságokból, bár a bővülési ütem lassulása "nem katasztrofális" - állapították meg a júniusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 49,9-re - vagyis a növekedés és visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es elvi küszöbérték alá - csökkent a májusban mért 50,5-ről. A ház által a térségre számolt gyáripari aktivitási mutató 2009 júliusa óta nem volt ilyen alacsony. A cég elemzői szerint a szélesebb térség BMI-jelzőszámának csökkenését jelentős részben a közép-európai gyáripari aktivitás felfutásának lanyhulása magyarázza.

A németek miatt fékezett a magyar ipar

A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektorra külön kimutatott aktivitási mérőszám a térségi átlagnál ugyanis meredekebben, 52,8-ről 51,6-ra esett vissza, bár ez az érték még mindig a növekedési tartományban van. A cég szerint a három gazdaság BMI-átlagának visszaesését rá lehet fogni az ukrajnai válság járványhatásaival kapcsolatos félelmekre, de ennél valószínűbb magyarázat a német aktivitási adatok gyengülése. A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozták, hogy a közép-európai feldolgozóipari vállalatok mélyen integrálódtak a német beszállítói hálózatokba, Ukrajnával és Oroszországgal folytatott kereskedelmük viszont csekély értékű.

A cég szakértői közölték mindazonáltal: visszamenőleges számításaik alapján a három közép-európai gazdaság júniusi BMI-mutatója az ipari termelés átlagosan 5 százalék körüli éves szintű pillanatnyi növekedésének felel meg.

A ház szerint ráadásul az Európai Bizottság ipari bizalmi mérőszáma szorosabb korrelációban van a tényleges aktivitási adatokkal, és ez a bizalmi index azt valószínűsíti, hogy a három térségi EU-gazdaság gyáripari termelésének éves összevetésben számolt bővülési üteme a második negyedévben valamivel 6 százalék felett stabilizálódott.

Mindezt egybevetve a Capital Economics közgazdászai szerint a júniusi adatok arra vallanak, hogy Közép-Európa kilábalása "valamelyest kisebb gőzzel" folytatódott a második negyedévben, és az idei második félév valószínűleg még nehezebbnek bizonyul a térség számára, a legutóbbi adatsor azonban semmiképpen sem nevezhető "katasztrófának".

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a három közép-európai EU-gazdaság új BMI-adatait kommentálva közölték: becsléseik szerint a júniusi és a második negyedév egészére kivetített gyáripari aktivitási mérőszámok arra vallanak, hogy a magyar és a cseh gazdaság növekedési üteme az idei második negyedévben jórészt megegyezett az első negyedévivel, a lengyel gazdaságé viszont valamivel lanyhult az erőteljes első negyedév után.

Csökken az alapkamat, felpörög az infláció

A GS elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának meghatározó tényezője továbbra is a külső kockázati környezet és az inflációs kilátás lesz. A magyarországi infláció a mostantól számított egy éven belül várhatóan visszagyorsul az MNB 3 százalékos középtávú célszintjére, és emiatt a magyar jegybank valószínűleg már csak "marginális" mértékű kamatcsökkentéseket hajt végre - jósolták keddi értékelésükben a Goldman Sachs londoni szakértői. A ház ennek alapján azt várja, hogy az MNB még 0,10 százalékponttal csökkenti alapkamatát a jelenlegi ciklusban, és a továbbiakban a reálgazdaságba juttatandó pótlólagos likviditásra helyezi át a hangsúlyt.

Más nagy londoni házak azonban ennél jóval agresszívabb enyhítési előrejelzéseket tartanak érvényben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a legutóbbi, június végi MNB-kamatcsökkentés után közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB alapkamata az idei harmadik negyedév végére 2,00 százalékig csökken. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői ugyanilyen előrejelzést adtak. Közölték: várakozásuk szerint az MNB szeptemberre 2,00 százalékig csökkenti alapkamatát. Hozzátették: látnak esélyt ennél alacsonyabb kamatmélypont elérésére is, bár értelmezésük szerint a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő üléséről kiadott közlemény inkább arra vall, hogy az enyhítési ciklus 2,00 százalékon, esetleg ezt minimálisan meghaladó szinten áll meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG