5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az olajárak meredek zuhanása Közép- és Délkelet-Európa gazdaságainak zömében deflációt okoz legalább a következő néhány hónapban, Magyarországon pedig az idei egész évi átlagos infláció is várhatóan negatív lesz, és a következő két évben sem éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célját - jósolták a decemberi magyar inflációs adatok szerdai ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

A KSH adatai szerint a fogyasztói árindex decemberben 0,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. A londoni elemzők előzetesen mínusz 0,7-0,8 százalékos tizenkét havi inflációt várt a múlt hónapra. Részletek >>>

William Jackson, a City egyik legnagyobb gazdaság-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a szerdai adatismertetés után közölte: a ház felülvizsgált előrejelzése szerint Magyarországon 2015 egészében mínusz 0,3 százalékos átlagos infláció várható. Jackson szerint az éves összevetésű magyar infláció mínusz 1 százalék körül érheti el idei mélypontját.

A Capital Economics - a magyarországihoz hasonló okokból - egész éves átlagban számolva ugyancsak deflációt vár 2015-ben Lengyelországban (mínusz 0,2 százalék), Bulgáriában (mínusz 0,3 százalék) és Horvátországban (mínusz 0,5 százalék).

Mivel járna a defláció?

Jackson azonban hangsúlyozta: nem számít arra, hogy a közép-európai gazdaságokban meggyökeresedik és elmélyül a deflációs várakozás. E várakozás térnyerése egyebek mellett azzal a súlyos veszéllyel járna, hogy a vállalatok elkezdenék csökkenteni a béreket, a háztartások pedig - a további árcsökkenésekre számítva - visszafognák kiadásaikat, ami gyengítené a fogyasztást és ördögi körhöz hasonló negatív visszahatásként még tovább mélyíthetné a jelenség okát, vagyis magát a deflációt, felidézve a recesszió kockázatát is.

A Capital Economics elemzője szerint mindazonáltal ennek eddig kevés jele van a felzárkózó európai térség gazdaságaiban; a régió legtöbb országában ütemesen nőnek a bérek, és e gazdaságok jórészt már helyreállították a 2008-as pénzügyi válság előtti boom éveiben elvesztett versenyképességüket.

Ezt hozza az olcsó olaj

Mindezt egybevetve az valószínűsíthető, hogy a térség zöme jól jár az olajárak zuhanásával, amely növeli a reálbéreket és így várhatóan a fogyasztást is - hangsúlyozta.

A Capital Economics számításai szerint ha az olajárak a jelenlegi szinten maradnak, az 15 milliárd dollárral csökkenti a jelentős nettó olajimportőr közép- és délkelet-európai gazdaságok idei együttes importszámláját; ez a térség összesített hazai össztermékének (GDP) több mint 1 százaléka.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a magyar inflációs adatok ismertetése után szintén azt közölte, hogy éves átlagban számolva deflációt vár Magyarországon 2015-ben. Ez a várakozás a cég nemrégiben meredeken lefelé módosított olajár-előrejelzésére alapul: a JP Morgan felülvizsgált becslése szerint az irányadó Brent olajtípus hordójának átlagos árfolyama az idén 50 dollár lesz. 

A ház szerint ennek alapján az idei átlagos infláció mínusz 0,4 százalék lesz Magyarországon.

Negyedévekre lebontva

Az éves átlagon belül a cég londoni elemzői az első negyedévre mínusz 1,3 százalékos, a második negyedévre mínusz 0,6 százalékos, a harmadik negyedévre mínusz 0,5 százalékos inflációt várnak éves összevetésben. Várakozásuk szerint a belépő bázishatások a negyedik negyedévben már pozitív tartományba emelik az inflációt; abban a három hónapban a JP Morgan londoni elemzői szerint átlagosan 1 százalékkal lesz magasabb a fogyasztói árindex az egy évvel korábbi szintnél.

A ház 2015 végére 1,7 százalékos tizenkét havi inflációt vár Magyarországon.

A JP Morgan elemzői közölték: prognózisuk a belátható előrejelzési távlaton belül 2016 első negyedévére valószínűsíti az éves magyarországi infláció tetőzését; arra a negyedévre a cég 2,5 százalékos éves átlagos inflációval számol. A ház előrejelzése szerint azonban a magyar inflációs ütem később ismét lassul, és 2016 végén már csak 2,1 százalék lesz tizenkét havi összevetésben. E prognózis alapján az inflációs ráta a következő két évben nem éri el az MNB 3 százalékos célját.

Előkerülhet az olló az MNB-ben

Úgy vélik, az új inflációs számok lehetőséget nyújtanak az MNB-nek a monetáris politika további enyhítésére. A cég az MNB jelenlegi 2,1 százalékos alapkamatának 0,5 százalékpontos csökkentését jósolja 2015-re.

Ugyanezt jósolták a szerdai inflációs adatismertetés után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is. A ház szerint a jelenlegi inflációs kilátások, a magyar gazdaság növekedési lendületének lassulása, valamint a devizaalapú hitelek jelentette kötöttség enyhülése együtt további monetáris enyhítést eredményez 2015 első felében. A GS londoni elemzői szintén 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak az idén.

A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyarországi infláció legkorábban 2016 negyedik negyedévében, vagy 2017 első negyedévében éri ez a 3 százalékos jegybanki célt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG