3p
Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ezzel ellentétes legutóbbi hivatalos nyilatkozatok ellenére jövőre valószínűleg újrakezdi kamatcsökkentési ciklusát, és akár 1 százalék alá is csökkentheti alapkamatát a lefelé ható növekedési és inflációs kockázatok miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a felzárkózó térség jövő évi kilátásairól összeállított előrejelzésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az MNB már 2016 első negyedétől ismét kamatcsökkentésekbe kezd.

Az alapkamat alakulása.

A ház szerint a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 1,35 százalékról az újabb enyhítési ciklus végére 1 százalékig csökkenhet, de a cég londoni elemzői nem zárják ki az ennél alacsonyabb MNB-kamatmélypontot sem.

Mást mondanak, mint csinálnak?

A JP Morgan közgazdászai hangsúlyozzák: várakozásuk szerint az MNB - bár egyértelmű jelzést küldött piacnak arról, hogy az alapkamat jelentősége csökkent, és inkább nem konvencionális monetáris eszközök használata várható - mégis hajlik majd a további kamatcsökkentések megfontolására, ha az euróövezeti jegybank (EKB) kiterjeszti mennyiségi enyhítési ciklusát, és ha a növekedés vagy az infláció negatív meglepetést okoz.

A JP Morgan elemzői közölték: a magyar gazdaság növekedésére és az inflációra egyaránt lefelé ható kockázatokat látnak.

A ház jelenleg érvényes prognózisa azt valószínűsíti, hogy az EKB decemberben 0,10 százalékponttal csökkenti betéti kamatát, eszközvásárlási programjának keretösszegét 10 milliárd euróval havi 70 milliárd euróra emeli, a program futamidejét pedig három hónappal, 2016 decemberéig kiterjeszti.

Negatív reálkamat

A JP Morgan londoni elemzői már korábbi előrejelzéseikben is kifejtették azt a véleményüket, hogy ha mindez megtörténik, az növelné a közép-európai EU-gazdaságok jegybankjainak hajlandóságát a negatív előretekintő reálkamatok elfogadására, és ennek alapján tovább enyhíthetik monetáris politikájukat.

A cég csütörtöki előrejelzésében közölte, hogy az általa korábban becsült 2,8 százalék helyett az idén 2,6 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, jövőre pedig 2,3 százalékra tovább lassuló növekedéssel számol. A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor 2017-re már 2,7 százalékra visszagyorsuló magyar GDP-növekedést jósolnak.

Kína és a dízelbotrány is közrejátszik

A ház a jövő évi magyar növekedési előrejelzésére is mindazonáltal lefelé ható kockázatokat lát, két okból: az egyik a Volkswagen-botrány, a másik az a lehetőség, hogy a kínai gazdaság lassulása hatással lehet a német gazdaságra.

Az MNB további kamatcsökkentéseinek lehetőségét más nagy londoni házak sem zárják ki teljesen, de nem is jósolják annyira egyértelműen, mint a JP Morgan.

Mások is kamatvágással számolnak

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) jelenlegi alapeseti előrejelzése például 2016 végéig változatlan MNB-alapkamatot valószínűsít. A ház legutóbbi prognózisa szerint az MNB-nek, mielőtt ismét hozzányúlna az alapkamathoz, további olyan bizonyítékokra lenne szüksége, amelyek ezt indokolják.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői is úgy vélik azonban, hogy negatív növekedési vagy inflációs meglepetések esetén már valószínűvé válna a további kamatcsökkentés, tekintettel az MNB enyhítésre hajló alapállására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG