Hirdetés
Hirdetés

Londoni robbantás: 22 sérült, összeült a válságtanács

2017. szeptember 15., 14:25

Egyelőre nem jelentkezett terrorcsoport, de támadásként kezelik a történteket.

Forrás: Twitter/@Telegraph
Forrás: Twitter/@Telegraph

Ahogy arról már korábban írtunk, ma délelőtt egy kisebb robbanás történt a londoni District Line metróvonalon, a Parson’s Green nevű állomásnál. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka elmondta: a mentők összesen 18 embert szállítottak kórházba, többségüket "hirtelen hőhatás okozta" felszínes égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos. Rajtuk kívül még négyen jelentkeztek saját lábukon ellátásra. A metróban egy házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe, a nem hivatalos értesülések szerint időzítő is volt a bombán, így azt valószínűleg nem a kis állomásra szánták.

A legtöbb sérülést ugyanakkor nem maga a bomba, hanem a tömeg pánikszerű menekülése okozta, ekkor szereztek a legtöbben zúzódásokat, horzsolásokat. Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora nem sokkal Rowley sajtótájékoztatója előtt terrorcselekménynek nyilvánította a történteket, és az incidens vizsgálatát a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Hirdetés

Összeült a válságtanács

Theresa May brit miniszterelnök péntek délutánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét, a COBRA-t. Shadiq Khan, London polgármestere maga is részt vesz az ülésen, előtte azonban egy nyilatkozatban leszögezte: London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse. Ennek érdekében növelték a rendőrök számát London utcáión.

A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban, és sokkal nagyobb forgalmat bonyolít, mint Parson’s Green. Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utálod a munkát? Nagyot kaszálhatsz, hogyha jókor váltasz állást

Utálod a munkát? Nagyot kaszálhatsz, hogyha jókor váltasz állást

Néhány évtizeddel korábban teljesen megszokott volt, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba, ez azonban mára szinte ritkaságszámba megy, sőt az is, ha akár csak tíz évnél többet egy helyen töltünk. Ma már egyre gyakoribb a job hopping, vagyis az 1-2 évenkénti munkahely- vagy akár szektorváltás is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?