Hirdetés
Hirdetés

Ma találkoznak a Közel-Kelet új urai – Izrael válaszul példátlan lépést tett

Káncz Csaba, 2017. november 22., 08:36

Moszkva, Ankara és Teherán urai ma közösen demonstrálják Washingtonnak és a világnak megnövekedett befolyásukat a Közel-Keleten. Törökország még hivatalosan a NATO tagja, de mind a védelmi szervezet, mind Ankara napi összetűzésekkel adja tudtára a másiknak, hogy ez egyre inkább egy nem kívánatos házasság. Szaúd-Arábia és Izrael pontosan érzik, hogy a hatalmi dinamika ellenük dolgozik a térségben, ezért stratégiai szintre emelik kétoldalú együttműködésüket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (MTI/AP/Reuters pool/Jorge Silva)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (MTI/AP/Reuters pool/Jorge Silva)

Putyin orosz, Erdogan török és Rohani iráni elnök ma találkoznak a dél-oroszországi Szocsiban, hogy megvitassák az Iszlám Állam (IS) bukása utáni helyzetet Szíriában és a Közel-Keleten. Legalábbis hivatalos közlés szerint ez a csúcstalálkozó célja, de valójában az, hogy demonstrálja Washingtonnak és a világnak megnövekedett befolyásukat a Közel-Keleten.  Már önmagában a találkozó ténye azt a szimbolikus üzenetet küldi az amerikai döntéshozóknak, hogy az IS utáni korszakban ezek a regionális hatalmak fogják fújni a passzátszelet az instabil Közel-Keleten. Törökország még hivatalosan a NATO tagja, de mind a védelmi szervezet, mind Ankara napi összetűzésekkel adja tudtára a másiknak, hogy ez egyre inkább egy nem kívánatos házasság.

Egyre harmonikusabb együttműködés

Hirdetés

Moszkva, Teherán és Ankara különböző célokat követ Szíriában, de az elmúlt időszakban sikerült harmonizálniuk álláspontjaikat és az amerikaiakat kiszorítani a rendezésből. Ankara és Irán közelebb húzódott egymáshoz a júliusi katari blokád és a szeptemberi észak-iraki kurd függetlenségi népszavazás miatt. Ankara és Moszkva pedig túltette magát azon a 2015 válságon, amikor a török légierő lelőtt egy Su-24-es vadászgépet.

Mindezen közben Trump kormányzatát permanensen belpolitikai botrányok kötik le. Köztük a térséget érintően Michael Flynn korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadó ügye, aki Ankarával került túlzottan szoros viszonyba, és Paul Manafort korábbi kampányfőnök, aki Moszkva-barát elemekkel szűrte össze a levet Ukrajnában. Ezek a botrányok Trump kezét megkötik a Moszkvával és Ankarával fenntartott kapcsolatában.

Erdogant eközben végtelenül irritálja, hogy a Pentagon továbbra is támogatja a kurd erőket (YPG, új nevükön SDF). Ankara azt gyanítja, hogy Washington ennek örve alatt akar Kelet-Szíriában maradni, hogy ellensúlyozza a növekvő orosz-iráni befolyást. Ráadásul Ankara azzal vádolja a szíriai kurdokat, hogy összejátszottak az IS fegyvereseivel, így tudtak az utóbbiak elmenekülni a felszabadított Rakka városából.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Izrael megtámasztja a szúdiakat

Szaúd-Arábia és Izrael pontosan érzik, hogy a hatalmi dinamika ellenük dolgozik a térségben, ezért stratégiai szintre emelik kétoldalú együttműködésüket.  Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy példátlan interjú keretében jelentette be egy szaúdi lapban, hogy országa kész titkosszolgálati együttműködésre lépni Rijáddal, megakadályozandó Irán és a Hezbollah növekvő térségbeli befolyását.

Ez a politikai megtámasztás rá is fér Szaúd-Arábiára, amely éppen két bukott háborúból (Jemen és Szíria) próbál valahogy kikászálódni, miközben az olajárak továbbra is alacsony szinten vannak és páratlan letartóztatások tépázzák az uralkodó család belső összetartását. A kapkodó feudális királyság közben egyszerre próbálja megnyerni mind Washington, mind Peking jóindulatát. Trumpnak azt ígérgeti, hogy a szaúdi olajóriást, a Saudi Aramco-t a New York-i tőzsdére fogja bevezetni. Pekinget pedig azzal csábítgatja, hogy hajlandó lesz jüanért is eladni az olaját. Márpedig ez a kétkulacsos politikai egyáltalán nem biztos, hogy a végén jól fog elsülni.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?