5p
Reggel óta nem közlekednek a vonatok Nyugat-Európába. A vasúttársaság sajátos indoklást adott erre.

A vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonsága érdekében döntött a MÁV Zrt. a Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatok felfüggesztése mellett, a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével - mondta Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nyitott ajtók

A Keleti pályaudvaron, a nemzetközi pénztárakhoz közel tartott eseményen Dávid Ilona a közlekedésbiztonságot veszélyeztető körülmények közé sorolta a vonatok túlterheltségét, hogy sokszor a kocsiajtókat nem lehetett becsukni - ami kizárta a vonat indítását -, valamint hogy a pályaudvaron tolongó migránsok gátolták a szerelvények biztonsági ellenőrzését és összeállítását.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kép forrása: MTI

 

Problémás jegyek

Emellett számos "jegyekkel kapcsolatos visszaélést" is tapasztaltak; példaként említette, hogy egyesek nagy számban vásároltak 29 eurós kirándulójegyet Münchenbe, amelyet aztán jóval drágábban adtak el a migránsoknak. De az is sokszor előfordult, hogy átírták az utazási okmányon szereplő célállomást vagy a nemzetközi menetjegy adatait, illetve meghamisították a menetjegy árát.

Fő a biztonság!

Mindezek a közlekedésbiztonságot, ezen belül az utasok és a személyzet biztonságát is veszélyeztető körülmények miatt hozták meg korábbi biztonsági intézkedéseiket - a nemzetközi jegyvásárlás szabályainak szigorítása, a Keleti pályaudvar kedd délelőtti lezárása -, és döntöttek csütörtök reggel a Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatok felfüggesztése mellett - közölte.    Ilyen esetekben kötelesek egyeztetni a közszolgáltatás megrendelőjével, a MÁV Zrt. alapítójával, vagyis a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal - tette hozzá Dávid Ilona.

Nem ők zárták be a kapukat

Az elnök-vezérigazgató kérdésre válaszolva hozzáfűzte, hogy míg a vasúti közlekedéssel kapcsolatban a vasúttársaság dönt, a migránsok vonatról való leszállítása, a pályaudvar megnyitása vagy bezárása a rendőrség hatásköre. Reggel a hatóság a MÁV döntését követően engedte be a migránsokat a pályaudvarra - tette hozzá.

Irány Európa, de hogyan?

Feldmann Márton, a MÁV-Start Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy jelenleg az Ausztrián keresztül Németországba közlekedő vonatok Hegyeshalomig, illetve onnan járnak, odáig pedig a vasúttársaság biztosítja a belföldi járatok használatát a Nyugat-Európába tartó utasoknak. A Szlovákián és Csehországon keresztül Németországba közlekedő vonatok esetében a szlovák partnervasút a szerelvényeket jelenleg Stúrovo (Párkány) állomásig és onnan közlekedteti. A MÁV azt javasolja az erre utazóknak, hogy Esztergomon keresztül közelítsék meg Stúrovót.

Hegyeshalomig, illetve Esztergomig a menetrend szerinti járatok közlekednek, nem indítottak új járatokat, de a meglévőket több kocsival indítják - tette hozzá.

I want my money back!

A jegyvisszaváltással kapcsolatban Feldmann Márton arról számolt be, hogy annak feltételeit nemzetközi egyezmények, szerződések rögzítik. Partnereivel egyetértésben a MÁV-Start Zrt. úgy határozott, hogy a rendkívüli kedvezménnyel értékesített jegyeket, amelyeket egyébként nem lehetne visszaváltani, ettől a héttől könnyített eljárással mégis visszaváltják.

Vagyis a 40 euró alatti menetjegyek árát készpénzben, ha lehetséges, azonnal visszatérítik. Az általános visszatérítési szabályokat - kérelem benyújtása, adatok és elérhetőségek megadása, a jegy fel nem használásának igazolása, három hónapos visszatérítési határidő - pedig csak a 40 eurónál drágább menetjegyek esetén alkalmazzák.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató-helyettes közölte, hogy azért választották ezt az értékhatárt, mert az ez alatti az árkategóriába tartoznak a legnépszerűbb, legnagyobb számban értékesített nyugat-európai jegyek, mint amilyenek a kirándulójegyek.

Mint mondta, eddig nem jelentkezett tömeges visszatérítési igény. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, ilyen kérelmet benyújtani, illetve ilyen igényt jelezni nemcsak a Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztáraiban lehet, hanem az ügyfélszolgálatokon is, Budapesten a Keleti pályaudvaron kívül még kilenc másik helyszínen.

Feldmann Márton kérdésre válaszolva közölte, hogy a vonatok terhelésével kapcsolatos biztonsági kockázatot az adott szerelvény személyzetének kell megítélnie, az ő felelősségük dönteni a vonat indulásáról.

A világ összes nyelve

Arra a felvetésre, hogy a szemlátomást semmilyen tájékoztatáshoz nem jutó migránsoktól miért várnak együttműködést, azt mondta: a vasúttársaság nincs felkészülve arra, hogy "a világ összes nyelvén" tájékoztassa az utasokat, mind a hangos, mind a szöveges tájékoztatást angolul is igyekeznek közzé tenni.

Mossák kezeiket

A vezérigazgató-helyettest arról is kérdezték, hogy miért nem tájékoztatták a migránsokat arról, hogy hiába vásárolják meg menetjegyüket Németországig, ha nincsenek érvényes úti okmányaik, nem léphetnek az országba. Feldmann Márton közlése szerint mindig az utas felelőssége, hogy rendelkezik-e a célországba utazáshoz szükséges okmányokkal, az ezzel kapcsolatos tájékoztatás nem a MÁV dolga. Tudomása szerint erről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatja a migránsokat a regisztrációkor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG