5p
Nem hallották meg a Fitchnél Matolcsy Györgyöt és Varga Mihályt: a hitelminősítő megerősítette a magyar adósság osztályzatát, ami így továbbra is a BB plusz osztályban marad - nem kerültünk be a befektetésre ajánlott kategóriába. De legalább elárulták, mi kéne a felminősítéshez.

Megerősítette Magyarország "BB plusz" szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, azaz bóvli kategóriába tartozó - hosszú futamú szuverén devizaadós-besorolását, valamint a hazai valutában fennálló államadósság befektetési szintű, "BBB mínusz" osztályzatát szerdán a Fitch Ratings. A kereskedelmi adósokra külön megállapított, "BBB" besorolási országplafont és a rövid lejáratú szuverén devizaadós-kötelezettségek "B" osztályzatát is megerősítették.

Magyarország hosszú lejáratú adósságának minősítése

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's
Ba1 Negatív
Standard & Poor's
BB Negatív
Fitch Ratings
BB+
Stabil
Japan Credit Rating Agency BBB
Negatív
Rating and Investment
BBB- Negatív
Hitelminősítők kódrendszere - a legjobbtól a legrosszabbig
Moody's S&P FITCH JCR R&I
Aaa AAA AAA AAA AAA
Aa1 AA+ AA+ AA+ AA+
Aa2 AA AA AA AA
Aa3 AA- AA- AA- AA-
A1 A+ A+ A+ A+
A2 A A A A
A3 A- A- A- A-
Baa1 BBB+ BBB+ BBB+ BBB+
Baa2 BBB BBB BBB BBB
Baa3 BBB- BBB- BBB- BBB-
Ba1 BB+ BB+ BB+ BB+
Ba2 BB BB BB BB
Ba3 BB- BB- BB- BB-
B1 B+ B+ B+ B+
B2 B B B B
B3 B- B- B- B-
Caa1 CCC+ CCC CCC CCC
Caa2 CCC CC CC CC
Caa3 CCC- C C C
Ca R DDD D D
C SD DD
D D
Forrás: MNB

 

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb, "BB" államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra.

A deficit 3 százalék alatt jár, magas a tartalék...

Nem hallgattak Matolcsyra

"Felszólítom a négy nagy hitelminősítőt, kezdjék meg Magyarországgal a felminősítésről szóló tárgyalásokat" - mondta Matolcsy György jegybankelnök nemrég egy fórumon, ahol mellesleg Olli Rehnt is felszólította lemondásra, mert szerinte hibázott, az EU rossz gazdaságpolitikát folytatott. Részletek >>

A Fitch tavaly december 20-án az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A Fitch Ratings a magyar osztályzatokat megerősítő szerda esti londoni elemzésében a megerősítés fő tényezői között kiemelte azt az előrejelzését, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államháztartási hiány a 2013-2015-ös időszakban emelkedik ugyan valamelyest, azonban továbbra is 3 százalék alatt marad, és így változatlanul megfelel a "BB/BBB" szuverén besorolási kategóriára jellemző mediánszintnek.

A magyar állampapír-piac magas fejlettségű, emellett jelentős a kormányzati betétállomány és a jegybanki devizatartalék. E jellemzők és a költségvetési fegyelem hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország még az idei bizonytalan időszakokban is megőrizhette nemzetközi tőkepiaci hozzáférését.

...de kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika és magas az adósság

Varga: "vicc kategória"

Varga Mihály "vicc kategóriának" nevezte, hogy Magyarországot még mindig a bóvli kategóriában tartják nyilván hitelminősítők, megemlítve, hogy novemberben is öt-hatszoros túljegyzése volt a magyar állampapíroknak. A miniszter még a Fitch közleményének nyilvánosságra kerülése előtt adott tévéinterjút, ebben közölte: bízik benne, hogy a jövő évben elindulnak a felminősítések.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magán- és az állami szektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi Magyarországot a negatív külső sokkoktól és az esetleges hibás gazdaságpolitikai lépésektől. A bruttó államadósság-ráta valamivel több mint 2 százalékponttal a GDP-érték 79,8 százalékára csökkent tavaly, a Fitch előrejelzése szerint azonban az idén és jövőre jórészt stabil marad, és 2015-ben is csak mérsékelten csökken.

A cég szerint a magyar költségvetési fegyelem "kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával", különösen ami a banki és közszolgáltatási szektorokat illeti. A kis- és középvállalatok hitelellátásának növelését célzó legutóbbi kezdeményezések és a fő kereskedelmi EU-partnergazdaságok erősödő növekedése valószínűleg hozzájárul a magyar GDP-növekedéshez 2014-2015-ben, ugyanakkor a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság és a magánszektorban zajló adósságleépítési folyamat korlátot szab a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának - áll az elemzésben.

Mi kellene ahhoz, hogy felminősítsenek?

Pozitív minősítési lépést eredményezhet a közadósság-ráta jelentős csökkenését eredményező sikeres költségvetési konszolidáció, valamint a külső eladósodottság tartós csökkentése és az üzleti és a beruházási környezetet javító intézkedések - áll a Fitch elemzésében.

A BNP Paribas nemrég kiadott elemzése szerint két éven belül, fokozatos hitelbesorolási felminősítésekkel, újra befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország - részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG