6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Tavaly 19, idén 17 pontból álló javaslatcsomagról tárgyalt az Amerikai Kereskedelmi Kamarával a kormány - egyebek közt ennek köszönhetjük a 9 százalékos, egykulcsos társasági adót is. Szijjártó Péter szerint sok az átfedés a javaslatok és a kormány tervei között, négy területet külön kiemelt ezek közül. Azt is elmondta, hogyan állunk a Tesla-gyárért vívott küzdelemben.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén 2017. március 24-én. MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

Így jött össze a 9 százalékos társasági adó is

17 pontos javaslatcsomagot tett le a kormány asztalára az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztettek pénteken. A szakmai anyag címe: Együttműködés egy Versenyképesebb Magyarországért 2017.

Az AmCham 2016-ban is összeállított egy stratégiai javaslatcsomagot, amelynek célja Magyarország versenyképességének javítása. Tavaly még 19 pontot tartalmazott a csomag, többek közt a kormány és az AmCham tárgyalásainak köszönhető a 9 százalékra csökkent társasági adó, hozzájárultak a munkaerő mobilitását ösztönző törvénymódosításhoz, két új OKJ képzés elindításához, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ megalakításához, K+F- és beruházás-ösztönző intézkedések megvalósításához – írja közleményében az AmCham. Az idei csomag ismét az AmCham által megkérdezett vállalatok javaslatai alapján állt össze.

Hatékony az együttműködés a kamara és a kormány között, a korábbi javaslatok közül többet megvalósítottak – mondta az egyeztetést követő beszédében Szijjártó Péter. A miniszter arról beszélt: jelenleg nagy változások történnek a világgazdaságban és a globális politikában, amelyeknek nagy hatása van Magyarországra. Ezek közül az egyik legfontosabb az amerikai elnökválasztás kimenetele. Látható, hogy Donald Trump sokkal patriótább a gazdaságpolitikában, mint bárki előtte – emiatt mi nem sírunk, hanem inkább alkalmazkodunk a változásokhoz annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk – mondta a miniszter.

A korábbi egyeztetések után elfogadták például azt a javaslatot, hogy egykulcsossá tegyék és 9 százalékra vágják a társasági adót, ami a legalacsonyabb szint Európában – ez újrabefektetésre és új befektetésre sarkallhatja a külföldi szereplőket – idézte fel Szijjártó.

A mi táborunk vezetője épp most készül távozni

Az európai gazdasági-politikai környezetben is nagy változások mennek végbe – idézte fel a miniszter. Az EU két nagy táborra szakadt, az egyik szerint az unió akkor lehet erős, ha erős tagállamok alkotják,  a másik fél a szorosabb integrációban és a gyengébb tagállamokban hisz. Az előbbi tábrorba tartozik Magyarország, azonban sajnos a mi táborunk vezetője épp most hagyja el az EU-t.  A Bresxittel kapcsolatban Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a távozó Nagy-Britannia és az EU között  a lehető legegyszerűbbé kell tenni a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat a jövőben is. Szijjártó szerint Brüsszel meg akarja büntetni Nagy-Britanniát, ami nekünk nem tetszik. Fair megegyezést szorgalmazunk, mert ha ez nem valósul meg, a britek más partnereket találnak maguknak Európa helyett, ami rontja az EU versenyképességét.  Szijjártó Péter emellett további kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokat szorgalmazott.

2016-ban a magyar gazdaság minden rekordot megdöntött a külkapcsolataiban: rekordszintre emelkedett az export, a külkereskedelmi mérleg többlete és a külföldi befektetések értéke.

4 dolog, amit nagyon akar a kormány - összeszerelő-műhely helyett K+F-központ leszünk?

Az AmCham javaslatai közül mind a 17 pontot nagyra értékeli, de ezek közül 4-et emel ki, amelyek nagyon egybeesenek a kormány szándékaival

Az AmChamnek jelenleg csaknem 370 tagja van, legtöbbjük nemzetközi cég magyarországi leányvállalata illetve magyar vállalat. A kamara tagjai a teljes magyar export 35,3 százalékát adják és mintegy 220 ezer embert foglalkoztatnak.

Egyrészt új dimenzióba emelnék a nemzeti gazdaságot: Made in Hungary helyett az Invented in Hungary jelzőt szeretnék sokkal többet látni. A cél az, hogy magasabb hozzáadott értéket előállító beruházások valósuljanak meg, ne csak termelési helyszínként, hanem kutatás-fejlesztési központként is tekintsenek Magyarországra a vállalatok. Ennek érdekében radikálisan átalakították a befektetési támogatások rendszerét: az állami támogatások odaítélésénél nem a létrehozott munkahelyek száma számít, hanem a megvalósított technológia fejlettsége. Ezenkívül idén már budapesti K+F beruházások esetében is van lehetőség állami támogatásra, korábban erre nem volt lehetőség. Január 1-je óta adókedvezménnyel is segítik a K+F beruházásokat;  2020-ig a GDP 1,8 százalékára szeretnék emelni a K+F ráfordítások összegét.

Másrészt kiszámíthatóságot ígért Szijjártó Péter: elismerte, hogy 2010-ben és azt követően az AmCham tagvállalatainak érdekeit sértő intézkedéseket is kellett hozni, de mostanra már sokkal kiszámíthatóbb lett a magyar gazdaság: példaként említette, hogy minden évben júniusra elfogadásra kerül a következő évi költségvetés tervezete.

Harmadrészt a munkaerőpiaci átalakításokat említette Szijjártó. A túl magas és a túl alacsony munkanélküliség is kihívást jelent, most mindenkit a munkaerőhiány kérdése érdekel. A kormány megértette, hogy a magyar munkaerő nem elég mobilis, január 1. óta ezért többféle adókedvezménnyel ösztönzik ezt. A mobilitás mellett a képzésben is fejlesztene a kormány, a vállalatokkal együttműködésben folytatott, német mintára bevezetett duális képzések hatása idén már látszani fog. Szijjártó hozzátette: most is kapott jó javaslatokat a témában AmChamtől.

A negyedik kiemelt javaslat a digitalizáció fokozása: ezt a kormány is nagyon fontosnak tartja, az internet áfáját csökkentették, és fejlesztik az infrastruktúrát: szélessávú internettel látják el az ország teljes területét.

Hogy áll a harc a Tesláért?

Magyarország folyamatos kapcsolatban áll a Tesla különböző szintű vezetőivel, informáljuk őket a hazai befektetői környezet változásairól valamint Magyarország és az autóipar szoros kapcsolatáról, de a helyzet egyelőre nem tart ott, hogy konkrétumokról lehetne beszámolni – válaszolta az európai Tesla-gyárért folytatott küzdelem jelenlegi állásáról szóló kérdésre Szijjártó Péter a beszédet követő doorstep-sajtótájékoztatón. A helyzet nem miattunk nem tart itt, hanem globális okok miatt: a miniszter feltételezése szerint például ahhoz, hogy a Tesla döntést hozzon egy európai gyárral kapcsolatban, minden bizonnyal erősebb európai keresletre is szükség lenne a Tesla-autók iránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG