4p
A görög gazdaság mélyebb és hosszabb depresszióban van, mint az amerikai volt az 1930-as években. Most mégis milliárdokért akarnak F-35-ös vadászgépeket vásárolni. A revansista Erdogan elnök fegyverkezésével próbálnak így lépést tartani.
Görög tanulók tüntetése Athénbann Fotó: EPA/Orestis Panagiotou

A friss adatok szerint görög gazdaság tavaly az utolsó negyedévben 1.2 százalékkal zsugorodott, háromszor gyorsabban, mint az előzetes becslések átlaga.  Görögország depressziója mára mélyebb és hosszabb, mint az Egyesült Államoké volt az 1930-as években.  Athén jövőbeni EU-finanszírozása nagyban függ a március 15-i holland választások végeredményétől – különösen, hogy a népszerű euroszkeptikus Geert Wilders pártja bekerül-e a következő koalíciós kormányzatba.  Az április-májusi francia választások szintén rizikó-faktort jelentenek.  Még ha az EU-ellenes Marine Le Pen nem is győzedelmeskedik, a jelenleg vezető Francois Macron mostanáig nem fedte fel összes kártyáját Athénnal kapcsolatban.

A görögök csak reagálnak

A görög államkassza tehát kong az ürességtől.  Ennek ellenére Panosz Kammenosz védelmi miniszter most többmilliárdos fegyverkezési programot tervez indítani.  Nem aprózza el, hiszen egyből a legdrágább amerikai vadászgépet, az F-35-ös típusból tervezi a beszerzéseket.  A finanszírozás forrásáról egyelőre hallgat a miniszter.

A beszerzési terveivel Athén csupán reagál a szintén NATO-tagállam, de „ősellenség” Törökország nagybevásárlására.  Ankara ugyanis az amerikai Lockheed Martin konszernnél 30 darab F-35-ös vadászgépet rendelt.  A gépeket 2018-tól szállítja le az amerikai cég.  Ráadásul a törökök 2023-ig az F-35-ös flottájukat 100 darabosra akarják bővíteni, jelentette be a minap Fikri Isik török védelmi miniszter.  Ezzel a lépéssel Ankara egyértelmű légifölényt érne el az Égei tenger felett.  A görögök és törökök évtizedek óta civakodnak abban a térségben felségterületen, gazdasági zónán és katonai ellenőrző jogosítványokon.

Revansista Erdogán

Épp a múlt héten jelentette ki Devlet Bahceli, a török nacionalista MHP párt vezetője – és egyben Erdogan elnök szövetségese -, hogy az Égei-tenger keleti része „görög megszállás alatt van”.  Hozzátette, hogy a török hadsereg „a görögöket a tengerbe fogja kergetni”.  Erdogan maga is az utóbbi időszakban megkérdőjelezi az 1923-as Lausanne-i békében lefektetett határokat.  Ha az a békeszerződés nem lenne, akkor ma Törökország nem 780 ezer négyzetkilométer nagyságú lenne, hanem 4 millió, hangsúlyozza a török elnök.

Erdogan török elnök

Az 1970-es évek óta zajló fegyverkezési verseny egy fontos oka annak, hogy mára Athén csődbe jutott.  Nem is olyan régen még voltak olyan évek, amikor a GDP 6 százalékát költötte védelmi kiadásokra, nagyobb részarányt, mint bármely más NATO-tagállam - az Egyesült Államokon kívül.  A pénzügyi válsága miatt azonban Athénnak a 2009-es 7.7 milliárd euróról 4-2 milliárdra kellett redukálnia védelmi kiadásait.

Ötödik generációs kihívás

Káncz Csaba

A török F-35-ös programmal viszont lépéskényszerbe került Athén, ugyanis a lopakodó tulajdonságokkal bíró, ötödik generációs vadászgépekkel szemben a görög légierő nem képes ellenállást kifejteni.  Athénnak csupán harmadik és negyedik generációs vadászgépei vannak, olyan típusokból, mint az F-4 Phantom, F-16 és a Mirage 2000.  De még ebben a kategóriában is a görögök erős kisebbségben vannak: míg Athén 155 darab F-16-ossal rendelkezik, addig Ankara 240-el.

Görög védelmi szakértők szerint Athénnak a török döntés után legalább 20 darab F-35-ös gépet kellene most beszereznie.  Ez összesen 2.1 milliárd dollárt kóstálna – amely összegben sajnos nincsen benne a fegyverzet, a pótalkatrészek és a pilóták kiképzése.  Hogy mit szólnak ehhez a hadi kiadási tervhez Görögország amúgy is frusztrált hitelezői, arról még nem érkeztek híradások.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG